Obľúbená letná pochúťka sa dá v Trenčíne kúpiť na každom rohu. O zákazníkov vraj núdza nie je. Zmrzlinu si vychutnávajú deti i dospelí.
Za jeden kopček tejto pochúťky zaplatíte v Trenčíne od 30 do 60 centov. Drahšia je zmrzlina, ktorú vyrábajú priamo v predajni podľa vlastnej receptúry. Podľa zmrzlinárov je však kvalitnejšia a vždy čerstvá.
„Zmrzlinu si robíme sami. V ponuke máme asi dvadsať druhov, zvláštna je sýta ružová, modrá a zelená zmrzlina. Chutí najmä deťom," povedala zmrzlinárka z predajne neďaleko farských schodov. V ponuke majú aj melónovú, gaštanovú či zmrzlinu s kandizovanými čerešňami. Najviac podľa nej ide tmavá čokoládová, ale aj zmrzlina s príchuťou lesných plodov.
Výber vraj ovplyvňuje počasie
„Keď je veľmi teplo, ľudia kupujú skôr ovocnú, v chladnejších dňoch ide na odbyt smotanová," povedala zmrzlinárka Blanka z cukrárne pri piaristickom kostole. Ich špecialitou je jahodová zmrzlina, ľudia ju vraj radi kombinujú s čokoládovou či vanilkovou. „Chutí mi čokoládová zmrzlinka do kornútka. Taká je najlepšia," povedal šesťročný Filipko. Jeho mama si dá vraj najradšej citrónovú a punčovú. „Starší ľudia chodia skôr na klasické druhy, mladí radi vyskúšajú aj netradičnú príchuť," povedala Blanka. Nedávno mali v ponuke medovú zmrzlinu, minula sa vraj veľmi rýchlo. V stánku v jednom z obchodných centier si vraj zákazníci najčastejšie pýtajú jogurtovú. „Ľudia chodia na zmrzlinu v lete aj v zime. Majú ju radi," povedala predavačka.
Špecializujú sa na novinky
Nedávno otvorená zmrzlináreň na Mierovom námestí má v ponuke zmrzlinu s príchuťou red-bull, mojito, med či cookies. „Ľudia čo k nám chodia radi experimentujú. Keď máme nejakú novinku, minie sa ako prvá," povedala mladá zmrzlinárka. V chladiacich pultoch má takmer tridsať druhov zmrzlín. „Niekedy si ani neviem vybrať," povedala sa Žaneta, ktorá si zmrzlinu dopraje skoro každý deň. „Neviem jej odolať," usmiala sa. Krízu vraj zmrzlinári výrazne nepocítili, v letnej sezóne k nim chodia nie len domáci ale aj turisti. Osviežujúca chuť vraj lahodí aj cudzím jazykom.
Vyrobí zmrzlinu vraj zo všetkého
Známy novomestský zmrzliánár Milan Popelár tvrdí, že kedysi boli loen štyri základné druhy zmrzliny. Kakaová, vanilková, citrónová a jahodová. „Všetko záviselo od dobrých surovín, ktorých bolo veľmi málo. Viac sa robiť nedalo, niekedy som nemohol zohnať ani jahody," spomína. Hoci dnes je výber obrovský, ale stále ide najviac „klasika", citrónová, vanilková i čokoládová, z ovocných malinová, jahodová i čučoriedková. Zmrzlinár sa preslávil vlani výrobou kapustovej zmrzliny. „Vyrobím zmrzlinu zo všetkého. Aj mrkvovú, slivkovú, petržlenovú, či cibuľovú," vyhlasuje Popelár.
Autor: Lenka Štepánková, MŠ