Deti s poruchami výživy majú obmedzené možnosti ako sa stravovať, kým sú v škole alebo škôlke. Väčšinou jedia suchú stravu, čo im nachystajú rodičia Od septembra sa to má v Trenčíne zmeniť.
TRENČÍN. V školskej kuchyni základnej školy na Novomeského ulici začnú od septembra variť šetriacu diétnu stravu pre deti s celiakiou alebo s cukrovkou. Ako informovala Jana Marková z kancelárie primátora, túto školu vybrali vzhľadom k počtu detí s uvedenými nárokmi na diétu ale aj vzhľadom k personálnej i priestorovej kapacite kuchyne. „Robili sme prieskum a takýchto detí by malo byť dvadsať," povedala Marková.
Od septembra začne takúto stravu variť aj kuchyňa materskej školy na Opatovskej ceste. Ak bude záujem, začali by špeciálnu diétnu stravu pripravovať aj v ďalších školských zariadeniach mesta. Strava sa totiž pre hygienické normy, nemôže prevážať z miesta prípravy do iných školských jedální.
Ako pri prehliadke školy, jedálne aj kuchyne skonštatoval primátor mesta Branislav Celler, na stravu nebudú doplácať rodičia, hoci náklady oproti bežnej strave sú zvýšené. „Ak by sa všetky deti rozhodli stravovať, pre mestský rozpočet by to bolo naviac cca tisíc eur.
Šéfka trenčianskeho klubu celiatikov Katarína Malíková túto iniciatívu mesta veľmi víta, pretože „pre rodičov bolo veľmi namáhavé zabezpečovať deťom stravu počas pobytu v škôlke a škole, museli im stravu buď nosiť, alebo pripravovať vopred doma." Ako dodáva, pred časom si spravili prieskum a zistili, že najviac detí s celiakiou navštevuje Základnú školu na Hodžovej ulici, kde sa dohodli so súkromnou firmou, ktorá zabezpečuje stravovanie detí. Už druhý školský rok tu pre ne pripravujú stravu. „Suroviny a polotovary im nosíme, a tu dokážu navariť rovnakú stravu ako pre zdravé deti len z bezlepkovej múky. Dokážu z nej robiť aj koláče a deti tak jedia zhodné jedlá ako ostatné."
V školskej kuchyni na Novomeského ulici, kde denne pripravuje okolo päťsto jedál, sa už začali pripravovať, v piatok 17. apríla navarili skúšobný obed. Ukážka diétneho jedla pozostávala z polievky, ryže a mäsa a mrkvového šalátu. „Všetko sme pripravovali na vode, je málo solené, mäso opiekli na sucho. Je vhodné aj na redukčnú diétu. Predtým, ako začneme variť aj tento typ stravy budeme mať ešte školenie" hovorí hlavná kuchárka Mária Mihálechová, ktorej navarené jedlo chutilo. V kuchyni robí už 24 rokov a ako povedala, chute detí sa za tie roky nezmenili. „Každý má rád niečo iné a všetkým sa nikdy neulahodíte," dodala.