Pestovanie kapusty sa tu dnes stalo plne výsadou farmárov po tom, ako ho zanechali veľké poľnohospodárske družstvá kvôli nerentabilnosti.
Riziko pestovania zeleniny je v tom, že sa buď vydarí, alebo nevydarí. Každoročným nepriateľom kapusty, s ktorým si pestovatelia nevedia nijako poradiť, je ľadovec. Proti nemu neexistuje obrana. Vošky, skočky, húsenice, či tričky, s tým všetkým sa dá úspešne bojovať, ak človek vie aký prípravok, kedy a v akej koncentrácii na pole aplikovať. Aj na momentálne sa liahnucu a do kapustných hláv sa zavŕtavajúcu húsenicu moragamy existuje biologický prípravok – parazit. Ako vysvetlil František Brezan, aplikovať chemikáliu na pole v čase zberu by si nikto nedovolil.
Opatovský farmár vysadil v tejto sezóne kapustné priesady sorty Agresor na výmere štyroch hektárov. Celoročná starostlivosť o ňu spočíva v okopávaní, plečkovaní, postrekovaní a zavlažovaní. To všetko treba opakovať stále dookola. A aj napriek súčasnej modernej mechanizácii je ešte stále nutné minimálne raz prejsť plodinu ručne. Bez žien s motykou v ruke sa teda farmári ani dnes nezaobídu.
Teraz však sezónne zberové pracovníčky chodia na pole s nožom. Kapusta sa vyrezáva ručne. No a okrem zberu je nutné plodinu na poli strážiť. Kradne sa totiž aj za bieleho dňa. Jeden z najčerstvejších príkladov sa v Opatovej stal práve vtedy, keď František Brezan vyorával na susednom poli zemiaky. Dvesto metrov od nich na kraji cesty zastalo pohrebné auto, vystúpil z neho vodič a poďme rovno na pole. „Surovo začal vylamovať a kradnúť kapustu priamo vedľa nás, tak som mu musel dohovoriť,“ opísal opatovský farmár spôsob, akým sa u nich takéto incidenty riešia.