Ukončil sa tým niekoľkoročný investičný program modernizácie a rozšírenia výroby cukrovaru, počas ktorého nemecký majoritný vlastník, spoločnosť Nordzucker AG, preinvestovala v Trenčianskej Teplej 1,2 miliardy korún.
Cukor budú v Považskom cukre odteraz vyrábať novým unikátnym spôsobom – pomocou ťažkej repnej šťavy. V areáli cukrovaru vyrástol gigantický tažkošťavný zásobník s objemom 50-tisíc metrov kubických, vďaka ktorému nebudú v Teplej spracovávať všetku cukrovú repu hneď, ale z časti uvaria cukor až v jarnej kampani. Spoločnosť tak nemusela investovať do varne cukru, ktorá by dokázala spracovať naraz 100 percent suroviny.
„Vážime si, že sa Nordzucker rozhodol investovať do rozsiahlej rekonštrukcie cukrovaru a zmeny spôsobu výroby cukru, čo nám do budúcich rokov zabezpečí konkurencieschopnosť s ďalšími cukrovarmi v Európskej únii,“ uviedol v utorok na slávnostnom otvorení zmodernizovaného závodu predseda predstavenstva Považského cukru Ivan Kardoš. Investícia dáva Teplanom istotu, že Nordzucker s existenciou ich cukrovaru počíta. V súčasnom neľahkom období na európskom trhu s cukrom zatvorila nemecká spoločnosť cukrovary v Šuranoch a Trnave a presunula svoje výrobné kapacity do Trenčianskej Teplej. „Aj my sme boli prinútení skoncentrovať výrobu do jediného cukrovaru na Slovensku,“ priblížil kroky zástupca Nordzucker AG Jens Fokula. Spoločnosť, ktorá je druhým najväčším európskym výrobcom cukru, vlastní cukrovary aj v Poľsku a Maďarsku. Považský cukor, ktorý je lídrom na slovenskom trhu s cukrom, väčšiu časť svojej produkcie vyváža do Čiech, Talianska a Slovinska.
Denné množstvo spracovanej cukrovej repy sa po modernizácii závodu v Trenčianskej Teplej takmer strojnásobuje a namiesto minuloročných 2800 ton cukrovej repy tu môžu teraz spracovať až 5800 ton denne. „Poveternostné podmienky žičia rastu cukrovej repy, a tak čakáme rekordné úrody i rekordnú výrobu cukru,“ odhadol Ivan Kardoš, že počas práve sa začínajúcej kampane by mohli vyrobiť v cukrovare rekordných 86-tisíc ton cukru. Podľa člena predstavenstva Považského cukru Michala Abeloviča by sa znižovanie výroby cukru v Európe a zmena kvót a intervenčných cien nemuseli v Teplej prejaviť. „Situácia vyzerá negatívne, ale pre nás je to príležitosť rásť.“