„Výstavu s tematikou záhradkárstva a prezentácia výsledkov práce záhradkárov sme mali v hlavách už dlhšie, rok – dva. Vedeli sme dokonca aj jej názov, len sme sa chceli skontaktovať so záhradkármi. Tí z Juhu nemali odvahu, oslovili sme Wiliama Webera a záhradkárov z osady 15 – 35 Odeva,“ vysvetľuje Světluše Rajnincová z kultúrneho centra. „Willy je pestovateľ, vie variť, oslovil záhradkárov, ktorí sa hneď myšlienky chytili a spoločne s klubom liečivých rastlín Veronica pripravili výstavu,“ dodala.
Na vernisáži sa zišlo okolo stovky návštevníkov, nielen záhradkárov, ktorí prezentovali na výstave výsledky svojho úsilia. Mnohí prišli kvôli sprievodnému programu a zeleninovým hodom. Ponúkli okrem ochutnávky návody a recepty na prípravu šalátov, nátierok, štiav, na rôzne spôsoby a variácie. V ponuke boli i sirupové zmesi a čaje z liečivých bylín. Na výstave bol známy bylinkár Štefan Ondrejička, ktorý záujemcom poradil, pridal i namiešané liečivé zmesi čajovín.
Jedným zo zámerov organizátorov bolo ukázať najmä deťom zo sídlisk, čo všetko sa dá vypestovať na záhradkách. „Navštívili nás skoro všetky južanské školy a škôlky. Výstava oslovila aj ostatné školy v meste,“ hovorí vedúca centra. „Pre mnohé deti bolo prekvapením, že napríklad mrkva rastie na záhradkách, a nie v supermarketoch.“
„Juh je jedna betónová džungla, snahou bolo dostať sem kúsok prírody,“ pridal sa kurátor Willy Weber. Raritou výstavy bola prezentácia málo známeho druhu zeleniny pod názvom korila. „Semienka som dostal od jedného pestovateľa z Košíc pred dvomi rokmi,“ prezradil Willy, ktorý skúšal podmienky pestovania tejto zeleniny. Niekoľko sto semienok z vlastnej úrody dal k dispozícii záujemcom na výstave. „Nedajú sa totiž kúpiť v obchode,“ tvrdí. Všetky sa rýchlo rozchytali, keď dozrejú v októbri, môžu si prísť záujemcovia o pestovanie korily vziať ďalšie do kultúrneho centra. Pridajú aj návod na pestovanie a spracovanie. Korila tvarom pripomína malú papriku, chuťovo niečo medzi čerstvým hráškom a uhorkou. Obsahuje veľmi veľa vitamínov a minerálnych látok. Plod sa zberá vo veľkosti 2 až 5 centimetrov, keď je šťavnatý. Je bezkôstkový, vhodný na priamu konzumáciu, do šalátov, na zaváranie, môže sa aj tepelne upravovať, dusiť, uložiť do mrazničky.
Výstava mala podľa organizátorov veľký úspech a už teraz sa im hlásia záhradkári, ktorí majú záujem vystavovať na budúcoročnej. „Pravdepodobne ju zorganizujeme v neskoršom termíne, kvôli vegetačnému obdobiu,“ dodala Rajnincová.