ka. Do programu výstavných podujatí zaradili výstavu vína, vody a destilátov Vinum Laugaricio, ktorá sa konala v dňoch 29. a 30. novembra.
Podľa manažéra výstavy Mareka Mésároša cieľom výstavy bolo preniesť kultúru popíjania vína zemepisne trochu vyššie ako sú tradičné slovenské vínarské oblasti. „Tradíciu konzumácie vína priniesli do niekdajšieho Laugaricia rímski vojaci. Chceli sme na ňu nadviazať a ukázať, že v našom regióne i okolí má víno svoje miesto.“ Napriek tomu, že podobné podujatia sú typické a početné v pozberovom čase v južných oblastiach Slovenska, do Trenčína prišli pestovatelia, spracovatelia hrozna a výrobcovia vína nielen zo Slovenska, ale zastúpenie tu mali aj moravskí vínari. Priamo do Trenčína prišli spropagovať svoju vraj veľmi dobrú tohtoročnú úrodu, ale i ostatné vzorky vychytených odrôd a ročníkov, tiež talianski a rakúski výrobcovia vína. Prostredníctvom dovozných spoločností nechýbali ani vína z produkcie Španielska, Francúzska, Maďarska.
Trenčiansku výstavu si nenechal ujsť ani znalec vína, minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Napriek tomu, že uznáva aj zdravotnú hodnotu vína, ale iba v primeranom dennom množstve, neuvažuje s jeho prídelom „na recept“ pre obyvateľov Slovenska. Z vín uprednostňuje biele vína a chutia mu najmä naše domáce.
Výstava, určená najmä obchodníkom, majiteľom reštaurácií, hoteliérom, mala čo povedať aj radovému konzumentovi. Na výstave sa mohol dozvedieť, že existujú viac ako dva druhy vína – a to biele či červené. Prednášky zabezpečované Asociáciou someliérov, Zväzom hotelov a reštaurácií, či Zväzom výrobcov hrozna a vína na Slovensku poskytli nové vedomosti i laikom a bežným konzumentom. Dvojica someliérov – Matej Lacko a Roland Albert predviedli ukážku správneho servírovania vína, dekantáciu červeného vína a ukázali ako sa dá netradične pohárom otvoriť fľaša sektu (alebo šumivého vína, ako sa má správne označovať nápoj, ktorý väčšina nazýva šampanským). Aj keď sa v našich reštauráciách začína presadzovať someliérstvo, čo sú vlastne špecialisti na podávanie vína, stáva sa, že ich ešte nenájdete v každom hoteli či reštaurácii vyššej kategórie u nás. „Trh nás stavia do pozície nechcených. Ešte nie sme u nás tak ďaleko, aby someliérsku službu ľudia začali vyhľadávať, aby ju dokázali zaplatiť a aby ju chceli aj majitelia reštaurácií. Pritom výber vína je dôležitý,“ vysvetľuje Matej Lacko. Someliér z Bernolákova Roland Albrecht je optimistickejší. „Nájdu sa už dnes ľudia, ktorí vedia čo je someliérstvo a vážia si servis okolo vína.“