Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Vyhýbajte sa majonézam a zákuskom

Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie, ktorého prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina.

Infekcia sa podľa pracovníčky regionálneho úradu verejného zdravotníctva Anny Dernešovej prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, a to najmä mäso, vajcia a výrobky z nich.

Prejavy nákazy sa podľa Dernešovej dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. „Z nich sú najčastejšie majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, mäsové výrobky či iné vaječné jedlá.“ Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby, uviedla. Priebeh ochorenia môže byť podľa slov Dernešovej vážny hlavne u detí a starších pacientov, čo súvisí s veľkou stratou tekutín.

Skryť Vypnúť reklamu

Salmonelózy sú u nás veľkým problémom a majú typický sezónny charakter s maximom chorobnosti v letných mesiacoch. Ročne podľa Dernešovej ochorejú tisíce ľudí, všetky vekové skupiny obyvateľov, najčastejšími pacientmi sú však predškolské deti a starí ľudia, ktorých organizmus nie je taký odolný, pričom najvyššia chorobnosť je u detí do jedného roku života.

Podľa pracovníčky RÚVZ v Trenčíne je pri predchádzaní nákaze dôležité kupovať mäso a vajcia iba v povolených predajniach, kde sú uskladnené v chladiacich zariadeniach. „Salmonely sa rozmnožujú pri teplotách od desať do šesťdesiat stupňov, preto treba suroviny skladovať v chladničke.“ Dernešová neodporúča umývať surové vajcia, lebo pórmi v škrupine sa môže salmonela zaniesť z povrchu do vnútra vajca.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri manipulácii so surovým mäsom a surovými vajcami treba dbať na zvýšenú hygienu. „Pracovné miesto i nádoby treba dôkladne poumývať teplou vodou a prostriedkom na umývanie riadu, pričom po práci si treba dôkladne umyť ruky, čím sa zabráni prenosu znečistenia hotových jedál,“ zdôraznila.

Na zneškodnenie salmonel je potrebné vajce variť vo vode, ktorá má šesťdesiat stupňov dvanásť minút a pri tepelnom spracovaní mäsa sa musí táto teplota dosiahnuť v jeho celom objeme, uviedla. Z majonéz je podľa Dernešovej vhodné používať iba priemyselne vyrobenú. „Hotové jedlá treba skladovať pri teplote do desať stupňov a pred podávaním zohriať až na deväťdesiat.“

Pri zabránení rozmnožovaniu salmonel podľa Dernešovej výrazne pomáha čisté kuchynské náradie a zabraňovanie styku medzi surovými a uvarenými potravinami. Treba však dbať aj na dodržiavanie osobnej hygieny a počas letných mesiacov sa radšej vyhýbať konzumácii krémových zákuskov, ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  2. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  3. Magazín SME Ženy už v predaji
  4. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  5. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  6. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  7. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  8. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  9. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 264
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 486
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 368
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 162
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 111
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 14 684
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 367
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 681
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 356
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 299
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Obvinila 29-ročného muža zo zločinu týrania blízkej osoby

Trenčiansky policajný vyšetrovateľ obvinil 29-ročného muža zo zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby.

Na Slovensku pribudlo v stredu 2785 infikovaných

269 nových prípadov hlásia z Trenčianskeho kraja.

Ilustračné foto.

Šiestu ligu by sme finančne utiahli, hovorí David Kačerek starší

Je živou dušou beckovského futbalu. 47-ročný David Kačerek starší túži klub spod hradu posunúť medzi oblastnú elitu.

David Kačerek.

Prímestské autobusy v TSK budú od piatka premávať v prázdninovom režime

Autobusy zabezpečujúce prímestskú autobusovú dopravu v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) budú o piatka (30. 10.) premávať v prázdninovom režime.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Vodič autobusu náraz neprežil. Cesta je neprejazdná

Dôvody, pre ktoré vodič náhle zmenil smer jazdy, polícia preveruje.

Situácia na Liptove sa zhoršuje, oba okresy zaznamenali rekord v počte pozitívne testovaných

Za jediný deň pribudlo na Liptove 254 ľudí, ktorým potvrdili nákazu koronavírusom.

Primátor Hattas: Situácia je v Nitre veľmi kritická, chýbajú lekári

V pätnástich dedinách budú testovať len jeden deň.

Už ste čítali?