Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Je couvert daň za luxus alebo okrádanie hostí?

Trenčianske Teplice - V reštaurácii, ktorá mimochodom bola vyhodnotená medzi desiatkou najlepších reštaurácií Trenčianskeho kraja podľa hlasovania e-trendu, sa asi hodnotitelia nespýtali čašníčky na couvert, ako to urobili návštevníci tejto reštaurácie, k

eď dostali účet. Odpoveďou bolo, že je to príplatok za možnosť najesť sa v takejto reštaurácii, niečo ako paušál za rezerváciu stola. Keďže sa im ponuka jedál pozdávala, navštívili zariadenie ešte raz, ale už upozornili inú čašníčku, že si žiadny stôl nerezervovali, takže nemajú prečo platiť položkou couvert. Dostali však úplne inú odpoveď – to je cena za aperitív, ktorý dávajú hosťom. Ten odmietli, keďže boli autom. Čašníčka ich však upozornila, že im couvert naúčtuje. S týmito skúsenosťami sa obrátili na redakciu našich novín. Začali sme spolu pátrať po záhadnom couverte.

Skryť Vypnúť reklamu

„Couvert je prirážka za poskytnutie niektorých pochutín a pečiva,“ vysvetľuje Eva Mydlová, zástupkyňa riaditeľa pre odbornú prax Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Trenčíne. Podľa informácií z kancelárie Zväzu hotelov a reštaurácií je couvert typickým skôr pre lepšie reštaurácie. „V couverte by mali byť zahrnuté pochutiny, napríklad pri šalátových baroch sú dresingy alebo chlieb a pečivo, aby sa nerátalo, koľko kúskov klient skonzumoval. Štandardom je couvert v sume cca 10 korún. Niekedy v reštauráciách dostane klient pred konzumáciou chlieb, pečivo s nátierkou, malé zajedenie, aj to býva zahrnuté v couverte.“ Ako však upozorňujú, ak si dá reštaurácia couvert, mala by patriť k luxusnejším a honosnejším a je predpoklad, že personál je primerane vyškolený. Nemalo by sa stať, aby za couvert pokladali rezerváciu alebo aperitív. Podľa Marty Černej zo združenia Fórum spotrebiteľov treba byť v takomto prípade nekompromisný a oznámiť skúsenosti obchodnej inšpekcii.

Skryť Vypnúť reklamu

V zahraničí je couvert viac bežný a reštaurácie ho účtujú napríklad pri kolektívnych podujatiach, slávnostných hostinách. Podľa odborníkov z oblasti gastronómie, pokiaľ reštaurácia hosťom donesie bez vyžiadania napríklad pečivo s maslom, toasty, praclíky, oriešky a neupozorní ich, že všetko je za poplatok, majú právo nevyžiadané pochutiny neplatiť. Ak už reštaurácia účtuje couvert, mala by mať na jedálnom lístku zadefinované, čo všetko obsahuje (pochutiny, dresingy, oleje, ocot, kečup, pečivo). Pokiaľ ich však hosť neskonzumuje, nemala by mu couvert reštaurácia účtovať automaticky len preto, že si u nich objednal jedlo.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 811
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 861
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 923
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 483
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 684
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 104
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 583
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 491
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 339
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Na Slovensku bude od 24. októbra do 1. novembra platiť zákaz vychádzania

Výnimky tvoria cesty do práce, obchodu, lekárne či na vychádzku so psom.

Igor Matovič hovorí o nových opatreniach.

Školy budú od pondelka 26. októbra do piatka 27. novembra zatvorené

Výnimku z tohto opatrenia majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl.

Ilustračné foto.
Hokejisti HK Dukla Trenčín - ilustračná fotografia.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?