eď dostali účet. Odpoveďou bolo, že je to príplatok za možnosť najesť sa v takejto reštaurácii, niečo ako paušál za rezerváciu stola. Keďže sa im ponuka jedál pozdávala, navštívili zariadenie ešte raz, ale už upozornili inú čašníčku, že si žiadny stôl nerezervovali, takže nemajú prečo platiť položkou couvert. Dostali však úplne inú odpoveď – to je cena za aperitív, ktorý dávajú hosťom. Ten odmietli, keďže boli autom. Čašníčka ich však upozornila, že im couvert naúčtuje. S týmito skúsenosťami sa obrátili na redakciu našich novín. Začali sme spolu pátrať po záhadnom couverte.
„Couvert je prirážka za poskytnutie niektorých pochutín a pečiva,“ vysvetľuje Eva Mydlová, zástupkyňa riaditeľa pre odbornú prax Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Trenčíne. Podľa informácií z kancelárie Zväzu hotelov a reštaurácií je couvert typickým skôr pre lepšie reštaurácie. „V couverte by mali byť zahrnuté pochutiny, napríklad pri šalátových baroch sú dresingy alebo chlieb a pečivo, aby sa nerátalo, koľko kúskov klient skonzumoval. Štandardom je couvert v sume cca 10 korún. Niekedy v reštauráciách dostane klient pred konzumáciou chlieb, pečivo s nátierkou, malé zajedenie, aj to býva zahrnuté v couverte.“ Ako však upozorňujú, ak si dá reštaurácia couvert, mala by patriť k luxusnejším a honosnejším a je predpoklad, že personál je primerane vyškolený. Nemalo by sa stať, aby za couvert pokladali rezerváciu alebo aperitív. Podľa Marty Černej zo združenia Fórum spotrebiteľov treba byť v takomto prípade nekompromisný a oznámiť skúsenosti obchodnej inšpekcii.
V zahraničí je couvert viac bežný a reštaurácie ho účtujú napríklad pri kolektívnych podujatiach, slávnostných hostinách. Podľa odborníkov z oblasti gastronómie, pokiaľ reštaurácia hosťom donesie bez vyžiadania napríklad pečivo s maslom, toasty, praclíky, oriešky a neupozorní ich, že všetko je za poplatok, majú právo nevyžiadané pochutiny neplatiť. Ak už reštaurácia účtuje couvert, mala by mať na jedálnom lístku zadefinované, čo všetko obsahuje (pochutiny, dresingy, oleje, ocot, kečup, pečivo). Pokiaľ ich však hosť neskonzumuje, nemala by mu couvert reštaurácia účtovať automaticky len preto, že si u nich objednal jedlo.