o sebou nebezpečenstvo najmä pre starších či vážne chorých, odporúča lekár očkovanie.
Európska komisia robila podľa infektológa na Slovensku celoplošne prieskum percenta preočkovanosti voči chrípke a vyšli jej veľmi nízke hodnoty. Týkalo sa to aj zdravotníckeho personálu, ktorý patrí medzi rizikové skupiny.
Celý rad výskumných pracovníkov vie v dnešnej dobe s pomerne veľkou istotou určiť obdobie, kedy nastane chrípkové ochorenie a kedy bude vrcholiť. „Toto obdobie - október, november je preto na zaočkovanie proti chrípke ideálny,“ uviedol Chren. Ľudia by podľa neho mali už intenzívne rozmýšľať nad očkovaním. „V dnešnej dobe sa dá s viac ako deväťdesiatpercentnou istotou zistiť, aký typ chrípky bude spôsobovať chrípkové ochorenie, preto sa očkovanie odporúča,“ vysvetlil. Podľa jeho slov pred desiatimi a viac rokmi bolo toto percento oveľa nižšie, a preto sa stávalo, že aj očkovaní ľudia ochoreli.
Zaočkovať by sa podľa lekára mali najmä starší a chronicky chorí, pre ktorých by viac dní trvajúce vysoké teploty mohli znamenať aj smrť. Medzi ľudí, ktorým očkovanie vyplýva z profesie, patria podľa infektológa pracovníci v hromadnej doprave, zdravotníctve, či armáde.
„U mladého človeka s dobre fungujúcim imunitným systémom prebehne chrípka obyčajne v oveľa ľahšej forme počas jedného dňa,“ tvrdí lekár. Keďže chrípku spôsobuje vírus, nie je podľa neho potrebné podávať antibiotiká, ktoré mnohí lekári vraj dávajú z alibizmu. „Antibiotiká sú na mieste pri starších ľuďoch a rizikových skupinách, kde pri vysokých teplotách môže dôjsť k sekundárnym infekciám,“ vysvetlil. Bodom číslo jeden je podľa odborníka pokoj na lôžku. „Ľudia to často nedodržiavajú a chrípku prechodia, čo môže mať za následok neskoršie komplikácie, ako zápal obličiek či srdcového svalu,“ zdôraznil.
Pri chrípke odporúča znížiť telesnú aktivitu na minimum a horúčkové stavy najlepšie prespať. Dôležitý je taktiež dostatočný príjem tekutín. Pri teplote do 38 stupňov nie je potrené podávať lieky, pretože táto teplota je prospešná. „Teplota naštartuje všetky obranyschopné procesy v organizme, teplotu treba znižovať, až keď presiahne 38,“ vysvetlil.
Zimné obdobie súvisí podľa Chrena s chrípkou kvôli chladu, cirkulácii vírusu v populácii, no najmä kvôli zníženej vitaminácii stravy. „Ľudia by mali zvýšiť prísun vitamínov, jesť jablká, citróny či kapustu,“ dodal.