Štvrtok, 1. december, 2022 | Meniny má Edmund

Medovník má najprv potešiť srdce, potom oko a až nakoniec žalúdok

Tvrdí to Trenčianka Mária Muráriková, ktorá sa venuje pečeniu medovníkov dvadsaťsedem rokov. Po vyštudovaní špeciálnej školy, ako učiteľka medovníkových výrobkov, odovzdáva svoje vedomosti ďalej. Už dva roky sa zúčastňuje so svojimi medovníkovými umelecký

mi dielami svetových súťaží. Patrí medzi najlepších medovnikárov na svete.

Všetko začalo na Vianoce
Odjakživa inklinovala k ručným prácam. Ako novomanželka túžila mať na Vianoce vyvoňaný byt, skúsila upiecť medovníky. „Neboli to medovníky ako dnes. Bolo to všetko možné, len nie srdiečko alebo koník,“ spomína. Keď sa jej žiačky na kurzoch pýtajú, kto ju naučil tak pekne zdobiť, vždy odpovedá, že núdza. „Všetko sa mi v rúre znetvorilo, a tak som sa to musela naučiť dozdobiť,“ vysvetlila.

SkryťVypnúť reklamu

Zo začiatku si zdobila medovníkmi iba príbytok, no keď sa jej medovníky začali páčiť aj rodine a známym, začala sa im venovať viac. „Keď sme šli gratulovať a chceli sme originálny darček, tak som si sadla a tvorila.“

Učiteľka medovníkov
Oveľa neskôr, keď mala už tri malé deti, oslovili ju, či nechce robiť učiteľku medových výrobkov. „Nikdy som nepočula, že by sa pečenie a zdobenie medovníka dalo učiť, tak som si zistila všetky informácie,“ spomína. Prihlásila sa na školu v Kráľovej pri Senci a okrem maturity na odevnej priemysloveke si spravila druhú z učenia medovníkových výrobkov. Keďže škola patrila pod zväz včelárov, popri pečení medovníkov sa Mária Muráriková naučila aj o chorobách včiel, o vlastnostiach medu i veľa o včelárstve. „Nič nie je zbytočné a v tejto oblasti ma skutočne žiadna otázka neprekvapí.“ Medovnikárstvo teraz učí externe na rôznych stredných školách, najmä hotelových, ktoré majú v učebných osnovách ako jednu z tém medovník. Popri tom organizuje aj rôzne kurzy po okolitých dedinách.

SkryťVypnúť reklamu

Základom je med
Vyskúšala viac ako päťdesiat receptov a za roky pilovania si našla ten svoj. „Žiaden recept nie je zlý, každý je niečím iný,“ vysvetlila. Správna gazdinka by, podľa Murárikovej, nemala zabudnúť, že základom je láska k medovníkom a kvalitné suroviny. Primárnou vstupnou surovinou je med. Nezáleží pri tom, či je horský alebo kvetový. „Keď ho upečiem na 250 stupňov, vyženiem z neho všetky enzýmy. Med má fantastické vlastnosti za surova. Pri pečení je iba sladidlom, ktoré sa však nedá ničím nahradiť,“ uviedla. Dôležité je aj čerstvo zomleté korenie. „Medovník nie je na obrovské konzumovanie. Najprv má potešiť srdce, potom oko a až nakoniec žalúdok,“ upresnila. V každom recepte by mala byť podľa medovnikárky jedna tretina množstva múky med.

SkryťVypnúť reklamu

Každý medovník je tvrdý
Podľa Murárikovej je každý medovník po upečení tvrdý. Spôsobujú to vraj med s cukrom. Vlhkosť, ktorú medovník pri pečení stratil, sa mu však dá vrátiť. „Med nasáva vlhkosť zo vzduchu, a tak, keď máme v medovníku viac medu, skôr nám zmäkne,“ vysvetlila. Práve preto gazdinky často dávajú tvrdé medovníky do uzavretej nádoby s kusom chleba alebo jablka, alebo cez dózu prehodia vlhký uterák s igelitom. „Z nich med v medovníku nasaje vlhkosť a medovníky zostanú mäkké,“ vysvetlila.

Medovník ako umenie
Za roky nazbierala skúsenosti a začala tvoriť stále náročnejšie výtvory, s ktorými obsadzuje prvé miesta na svetových súťažiach. V novembri minulého roku sa zúčastnila svetovej súťaže v Luxemburgu World Cup Culinaria, ktorá sa koná každé štyri roky. Vo svojej kategórii sa umiestnila na druhej priečke.

V Hradci Králové sa 19. apríla konala národná prehliadka cukrárov a pekárov s medzinárodnou účasťou, ktorej sa Mária Muráriková zúčastnila ako hosť i súťažiaci. Medzi dvesto súťažiacimi sa vraj bolo skutočne na čo pozerať a v jej kategórii bola obrovská konkurencia. Súťažilo sa v troch kategóriách a to kuchár, cukrár a artistika. V artistike sa predstavili popri medovnikároch aj umelci vyrezávajúci do ľadu, ovocia, marcipánu či čokolády. „Môj medovník je síce jedlý, no nie je určený na priamu konzumáciu, skôr na dekoráciu,“ upresnila.

Šesťčlenná komisia prideľovala spontánne body za estetiku, využiteľnosť, správnu technológiu či vôňu. „Nesmú byť použité žiadne iné ako jedlé materiály. Ak má komisia podozrenie, že boli použité iné látky ako napríklad drevo, igelit alebo papier, môže do medovníku pichnúť a overiť si to,“ vysvetlila. Po sčítaní bodov získala zlatú medailu a umiestnila sa tak pred českými favoritkami z Pardubíc, čo ju veľmi potešilo. Svoje medovníky by rada predstavila aj na olympiáde, ktorá sa koná o niekoľko mesiacov.

Medovník vydrží roky
Svoje posledné dielo In vino veritas tvorila Mária Muráriková päťdesiat hodín čistého času. „Najskôr si hľadám námet, potom si spravím nákres. Čas si rátam, iba keď sedím a pracujem.“ I keď sú jej medovníkové diela určené iba na vystavovanie a nie na konzumáciu, na surovinách v žiadnom prípade nešetrí. „Na medovníku sa nedá šetriť. Každý kúsok chutí presne tak isto ako moje iné medovníky,“ tvrdí. Keďže medovník má podstatný podiel medu a ten má úžasné konzervačné schopnosti, vydrží konzumovateľný aj niekoľko rokov. „Nanajvýš sa do neho dostanú mole, pretože je to prírodný materiál,“ upresnila. Raritou je podľa nej betlehem, ktorý vyrobila pred trinástimi rokmi svokre. Dávala si veľký pozor, nikomu nedovolila zjesť ho. „Tieto Vianoce som ho skúšala a je ešte stále mäkký.“

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  2. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku
  3. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  4. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  5. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  6. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  7. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  2. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  3. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  4. Ako sa účinne vyrovnať s energetickou krízou? Spôsobov je viac
  5. SPŠ strojnícka v Prešove úspešne realizuje program Erasmus+
  6. Kríza nie je dôvodom na zmrazovanie miezd
  7. Zmeny v systéme revíznych postupov
  8. Prvotriedne služby, nikoho iného by sme už nebrali
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 14 926
  2. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 919
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 5 545
  4. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 5 195
  5. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 2 062
  6. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc 1 354
  7. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás. 1 097
  8. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 1 070

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Správa o stave republiky opozičného politika Róberta Fica.
  2. Ľubomír Maretta: Odpustenie
  3. Michal Pavlík: Ako rastú výdavky slovenských domácností
  4. Unicef Slovensko: Ilustrácie, ktoré zachraňujú životy
  5. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (6): Ako sme zablúdili
  6. Viktor Pamula: Futbalový klub- záchrana
  7. Rudolfa Vallová: Mečiarizmus - problém uvalený na celú epochu
  8. Anna Miľanová: Závislosť na droge... 2022
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 227 202
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 881
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 152
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 947
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 146
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 4 043
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 4 037
  8. Mária Križanová: Matematika a matikári. 2 885
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Marián Hossa.

Niekdajšia hviezda NHL v priestoroch hokejového múzea na Zimnom štadióne Pavla Demitru v Trenčíne pokrstila svoju autobiografickú knihu.


(tn) 11 h
Róbert Rybníček

Rozhovor s generálnym manažérom AS Trenčín Róbertom Rybníčkom.


13 h
Rozhľadňa plní oddychovú i monitorovaciu funkciu.

Na severnom okraji Trenčína vyrástla nová atrakcia. Po troch rokoch ju v novembri sprístupnili pre verejnosť. V oddychovej zóne plní viacero funkcií.


Peter Martinák 13 h
Folklórny spevácky súbor Opatovčan.

Opatovčan vystúpi 7.decembra na Mierovom námestí v rámci podujatia Slovensko spieva koledy.


19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Želiezovský dub bol jedným z troch najvýznamnejších stromov v Uhorsku.


29. nov

Agresor zamkol dvere a stiahol si tepláky. Keď odchádzal, podal žene ruku.


29. nov

Podľa nameraných hodnôt mohol spôsobiť výbuch.


29. nov

S plameňmi bojovali desiatky hasičov a dobrovoľníkov.


14 h

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Správa o stave republiky opozičného politika Róberta Fica.
  2. Ľubomír Maretta: Odpustenie
  3. Michal Pavlík: Ako rastú výdavky slovenských domácností
  4. Unicef Slovensko: Ilustrácie, ktoré zachraňujú životy
  5. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (6): Ako sme zablúdili
  6. Viktor Pamula: Futbalový klub- záchrana
  7. Rudolfa Vallová: Mečiarizmus - problém uvalený na celú epochu
  8. Anna Miľanová: Závislosť na droge... 2022
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 227 202
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 881
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 152
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 947
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 146
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 4 043
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 4 037
  8. Mária Križanová: Matematika a matikári. 2 885
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu