Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Zelenina a ovocie nemusia byť iba na jedenie

S carvingom sa po prvýkrát oboznámil v škole, keď začínal s odbornou praxou. „Majsterka nám ukázala knihu, kde boli fotky umeleckých výtvorov z ovocia a zeleniny a mňa tieto dielka zaujali svojou výnimočnosťou,“ vysvetlil Marek. Problém bol však v tom, že

(Zdroj: (dc))

Marekovi spočiatku nemal kto ukázať, ako sa takéto netradičné diela tvoria. „Hľadal som teda v knihách, z ktorých som sa snažil zapamätať si čo najviac,“ spomína Marek na svoje začiatky. Po prvých výtvoroch, ktoré Marek tvoril z rajčín, póru, jabĺk alebo chilli papričiek, sa jeho záujem o carving zväčšoval a preto sa rozhodol, že sa mu bude venovať aj naďalej. „Dôležité je, aby každý, kto sa tomu chce venovať, začal od jednoduchých vecí, pretože ak niekto začne s melónmi a nejde mu to, tak ho to možno aj zbytočne odradí. „Postupom času som sa chcel v tejto technike zdokonaliť a preto som sa spojil s Luděkom Procházkom z Čiech, ktorý je v tomto umení majstrom a pravidelne robí aj kurzy umeleckého vyrezávania. Doteraz som u neho absolvoval dva kurzy a v blízkej budúcnosti by som ešte rád ešte ďalšie štyri. Tie majú byť zamerané na dyne, melóny, kvety a trojrozmerné motívy, kde sa učia vyrezávať rôzne zvieratá,“ vysvetlil Marek. Zo začiatku vyrezával Marek pomocou skalpela, v súčasnosti však už pracuje s profesionálnou sadou na vyrezávanie. „Na Vianoce som nechcel nič iné a tak mi ho rodičia kúpili,“ spomína so smiechom Marek.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyrezávanie je náročné na čas. Na jednoduchý vzor stačia približne dve hodiny. Zložité výtvory, ktoré si dávajú ľudia robiť na svadbu, alebo rôzne logá firiem treba častokrát aj päť hodín. Pre mladého umelca už nie je žiadny problém pri pohľade na melón alebo tekvicu predstaviť si, čo z daných surovín vznikne. „Keď vidím tvar daného ovocia alebo zeleniny, tak mám predstavu, aký vzor by bol ideálny. Inšpirácia sa dá ale získať i z odborných publikácií,“ vysvetlil. Marek dokáže vďaka svojim skúsenostiam vyrezať skutočné umelecké diela. „Najradšej tvorím z melónov. Keď som začínal, tak som si každý týždeň kúpil dva melóny a postupne som sa učil potrebnú techniku. Pri melónoch je najdôležitejšie, aby neboli prezreté. Tiež si treba dávať pozor na prvý rez, aby nepraskol. Pri súťažiach to býva zväčša tak, že súťažiaci má k dispozícii dva melóny. Keď melón praskne niekedy na začiatku, súťažiaci má šancu začať od znova. Problém je v tom, že súťaž je zväčša časovo obmedzená na dve a pol hodiny a keby sa to stalo neskôr, tak už by časovo nestíhal dobehnúť súperov,“ ozrejmil Marek. „Pri takýchto súťažiach sa hodnotí ostrosť, hĺbka rezu a náročnosť motívu. Na to, aby dielo vydržalo dlhšie je potrebné, aby sa pravidelne oživovalo vodou,“ doplnil mladý umelec.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj napriek tomu, že sa Marek umeleckému vyrezávaniu venuje už takmer štyri roky, prvej súťaže sa zúčastnil až v januári tohto roku. Mala názov „Poézia v gastronómii“ a konala sa v Bratislave. Marek sa umiestnil v odbore artistika na prvom mieste. „Zo začiatku musia súťaže ísť bokom, pretože je dôležité, aby si človek osvojil techniku,“ vysvetľuje. Prednedávnom sa zúčastnil v Bratislave súťaže pri príležitosti osláv svätého Vavrinca, ktorý je patrónom kuchárov. Mladý umelec sa umiestnil na treťom mieste. Zvláštnosťou je, že účastníci súťaží boli vo vekovom rozpätí od päťnásť do dvadsať rokov a súťažili len dve ženy.

O Marekovom umení v carvingu sa dozvedelo už množstvo ľudí v Trenčianskom kraji a často ho oslovujú, keď potrebujú netradičné ozdoby na svadby, či rôzne firemné akcie. „Paradoxom je, že ľudia mnohokrát žiadajú výtvory z melónov práve mimo ich sezóny. Myslia si, že ja ich zázrakov vykúzlim,“ vysvetlil Marek s úsmevom. „Motív si zväčša vyberú z fotiek, alebo nechajú na mne, čo vymyslím. S nejakou nesplniteľnou požiadavkou som sa zatiaľ nestretol,“ doplnil Marek. Pri niektorých zákazkach je Marek nútený pracovať aj niekoľko hodín v kuse. „Táto práca sa nedá robiť tým spôsobom, že si odbehnem pozrieť seriál a potom to dokončím. Vyžaduje sústredenie a keď už niečo začnem, tak to aj dokončím. Draka z mrkvy som napríklad robil sedem hodín, keďže dve a pol hodiny trvalo len samotné vyrezanie hlavy,“ povedal.

Skryť Vypnúť reklamu

Žiaľ, nie všetci Marekovi prajú. „Stretol som sa už aj so závisťou a to dokáže veľmi odradiť. V takýchto chvíľach sú mojou oporou rodičia, ktorí ma od začiatku podporovali,“ zdôraznil. Taktiež mnohí učitelia Marekovi fandia a keď potrebuje uvoľniť na súťaž, alebo pracovať, tak ho v škole ospravedlnia.

Mareka carving podľa jeho slov nijako neobmedzuje. „Je to predovšetkým moja záľuba, takže to robím rád.“ Nevýhodou je, že ovocia a zelenina, ktoré sa dopestujú doma nie sú na carving vhodné, pretože sú príliš malé. Niekedy musia Vidovci cestovať pre vhodné suroviny až do Bratislavy, kde dopestujú suroviny vhodných rozmerov na objednávku. „Stretol som sa však aj s ústretovosťou Čachtičanov, ktorí mi ponúkli dyne na vyrezávanie,“ vysvetlil Marek. Najdlhšiu netvorivú pauzu mal Marek doteraz mesiac. „Bolo to niekedy v zimnom období, keď bolo naozaj problém zohnať materiál,“ upresnil.

Marek sa chce v carvingu naďalej zdokonaľovať. „Chcem uspieť v súťaži, ktorá bude v októbri a v budúcnosti by som tiež chcel odovzdávať svoje skúsenosti ďalším ľuďom a možno robiť aj kurzy. Všetko je to ale otázka finančných prostriedkov, pretože ak chce človek v tejto sfére poriadať kurz musí „žiakom“ poskytnúť náradie a to už nie je lacná záležitosť,“ objasnil Marek. Svojim prípadným nasledovníkom odkazuje, že ku carvingu stačí fantázia, značná dávka trpezlivosti a trochu talentu. „Dôležité je, aby sa človek nenechal odradiť počiatočnými neúspechmi a bol trpezlivý,“ zdôraznil Marek.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 31 235
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 156
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 671
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 10 092
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 149
  6. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 935
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 922
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 494
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 241
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 020
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

FOTO: Novorodenci z trenčianskej a myjavskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

A. Doležal: Dokumentácia na panelovú cestu pri Trenčíne sa momentálne kontroluje

Dokumentácia na tzv. panelovú cestu pri Trenčíne je momentálne predmetom kontroly pred vyhlásením verejného obstarávania.

Do modernizácie svojich nemocníc investuje TSK v budúcom roku 9,3 milióna eur

Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, už v tomto roku začal kraj s budovaním nového urgentného príjmu v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Na chrípku ochoreli tento týždeň v Trenčianskom kraji iba dvaja ľudia

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji nahlásili tento týždeň na regionálne úrady verejného zdravotníctva 263 akútnych respiračných ochorení.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 20.14 - doplnené o vyjadrenie Arriva Nitra

Nitra vybrala nového dopravcu, Arriva v súťaži neuspela

Dvaja neúspešní účastníci súťaže môžu podať námietky.

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Nad Pribylinou zhorela drevenica

Drevenica zhorela do tla.

Už ste čítali?