Streda, 18. máj, 2022 | Meniny má Viola

Z donútenia sa nikdy nedá pripraviť chutné jedlo

Zamysleli ste sa niekedy, prečo práve v čase predvianočnom sa do popredia dostáva konzumácia rýb, predháňame sa v zaručene super receptoch a v časopisoch hľadáme nové inšpirácie na delikatesy, i keď nakoniec skončíme pri klasickom vyprážanom kaprovi?

Odvolávame sa na tradíciu, pričom ani netušíme, ako sa zrodila. Rybie mäso by pritom nemalo chýbať v našom jedálničku v čase sviatočnom i každodennom. O tom, že je zdravé, neradno ani vravieť. Ponúka nepočetne mnoho variácií, ako ho chutne a zdravo pripraviť.
„Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse,“ hovorí ľudové porekadlo. Napriek tomu v mnohých rodinách konzumujú rybu len raz v roku – na Vianoce. Potvrdzujú to aj štatistické údaje. Podľa nich spotreba rybieho mäsa na Slovensku predstavuje sotva 4 kg na osobu za rok, čo je oveľa menej ako v iných európskych krajinách. Podľa dietológov by sme mali konzumovať aspoň dve až tri rybie jedlá týždenne, aby sa výživný účinok rybieho mäsa mohol prejaviť.

SkryťVypnúť reklamu

Hit tohtoročnej sezóny
Postarali sa oň ľudia, ktorí pravidelne a dlhodobo jedávajú ryby. Snažia sa vymýšľať niečo nové, skúšať, variovať. Pamätáte si ešte, pred rokom či dvomi, sme hovorili o tom, že najlepšie je ryby pripravovať na bravčovej masti. Dnes je na svete nový variant. Ryba pripravená v kačacej masti je neodolateľná. Prečo?
Kačacia masť má dve výhody. Prvá je, že sa zohreje na ďaleko vyššiu teplotu ako bravčová, či olej, neskôr sa prepáli a druhá, že počas prípravy jedla stále vonia. Práve tieto aspekty v kombinácii s rybacím mäsom sa podpísali pod vznik opäť niečoho nového chutného. „Je to úžasná kombinácia, keď prenesiete chuť kačaciny do rybacieho mäsa. Rybu, akúkoľvek, nie je potrebné dopredu osobitne pripraviť. Stačí si kúpiť nejaký kus ryby, mierne ho posoliť a vypražiť, len takto na prírodno. Dve-tri minúty. Potom položiť na papierový obrúsok, ten vysaje zbytočný tuk. Na Vianoce si samozrejme pripravím klasického kapra v trojobale, ale určite ho budem vyprážať v kačacej masti. Nie je to žiadny výstrelok, ani prepych, túto ingredienciu dostať už vo väčšine obchodov,“ prezrádza najnovší trend Slavomír Pavle.

SkryťVypnúť reklamu

Úpravou sa kosti rozpadnú
Ďalšou výhodou podľa neho je, že vyprážať v kačacej masti sa dajú i menšie rybičky – napríklad ostrieže, ktoré rybári môžu chytať aj v zime. Práve pre veľké množstvo malých kostičiek nie sú obľúbené. „Keď ich len mierne osolíte, okoreníte, vypražíte v kačacej masti s plutvami i hlavou, môžete ich schrúmať celé. Ako keksík alebo zemiačik. Kosti sa vo vysokej teplote, na ktorú sa zohreje kačacia masť, úplne rozpadnú, pohryziete ich, sú mimoriadne krehké. Takto jednoducho a rýchlo sa môžu pripravovať pleskáče, plotice, červenice, kapry, karasy, liene, šťuky i zubáče. Na tento spôsob prípravy rýb prišli ľudia na východnom Slovensku, ktorí žijú pri vode, čo z nej ulovia, pripravujú stále inak. Práve preto sa im ryby nikdy neprejedia, pokrmy z nich robia s nápaditosťou a pravou gastronomickou dravosťou. Tak ako platí vo všeobecnosti, že nie je človek ako človek, a tak isto nie je ryba ako ryba, ani kuchár ako kuchár. Pokiaľ budete dary riek a rybníkov pripravovať s nechuťou, nevyčaríte nič mimoriadne,“ prezrádza Slavomír Pavle, zanietený športový rybár.

SkryťVypnúť reklamu

Konzumujeme málo rýb
Prečo? Základným dôvodom je podľa Slavomíra Pavleho, že málokto ich vie dobre pripraviť. Ľudia sa vyhovárajú na kosti, že nemajú čas, aby boli pri konzumácii rýb obozretní. Dokonca tvrdia, že im nechutia. „Niektorí ani nevedia, prečo ryby nejedia. Možno majú z detstva zafixovanú nepríjemnú chuť rybacieho oleja, ktorý museli nasilu konzumovať. V takom prípade odporúčam, aby ochutnali dobre pripravenú rybu. Dobre pripravená ryba je kráľovské jedlo. Spomeniem len takého pstruha na masle. Najjednoduchšie sa pripravuje, treba ale mať vždy čerstvú rybu. Nie mrazenú. Nedávno som premýšľal, prečo máme toľko veľa mäsiarstiev, ale nikde nie je obchod, v ktorých by predávali čerstvé ryby. Nie sme síce prímorský štát, ale máme dostatok kapacít na to, aby sme produkovali pstruhy. Slovensko je na to ako stvorené. Je smutné, že z fariem, kde tieto ryby chovajú, ich musia vyvážať do zahraničia. Tam vedia oceniť ich kvalitu, že sa chovajú v tečúcich vodách, v nekontaminovanom životnom prostredí. U nás radšej uprednostníme mrazené ryby, ktoré predajcovia dovezú ani nevieme odkiaľ, a sme spokojní. Aj tu sa, žiaľ, mnohí riadia tým, že čo je doma, to sa neráta,“ nahlas premýšľa človek, ktorý má k rybám veľmi blízko. Myslí si, že konzumácia rybacieho mäsa by si zaslúžila väčšiu reklamu a osvetu, potom by sa možno aj postoj Slovákov zmenil.

Som gurmán
Keď niekto varí z donútenia, nemôže pripraviť chutné a kvalitné jedlo. Taký človek pokazí aj ovsené vločky, o praženici nehovoriac. „Som gurmán, milujem dobré jedlo, nemám rád tých, ktorí varia z donútenia. Nik z donútenia neje, každý je preto, že mu to chutí. Akékoľvek mäso, aj rybacie sa dá urobiť na tisíc spôsobov. Dnes je skutočne v obchodoch aj dostatok ingrediencií, veľa urobia zmesi byliniek, či špeciálne korenia. Chuť variť však v obchode nekúpite,“ dodal Slavomír Pavle, kuchár s udicou.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  2. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  4. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  5. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  7. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť?
  8. Princípy ostávajú, nástroje sa menia
  1. Aké typy cukrovky poznáme?
  2. Biele srdce putovalo aj do Nemocnice AGEL Košice-Šaca
  3. Potrebujete tichú kosačku? Vsaďte na aku verziu!
  4. Čo by ste mali vedieť o ročnom vyúčtovaní spotreby tepla a vody?
  5. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  6. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja
  7. Hypoglykémia – nebezpečná komplikácia cukrovky
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  1. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 13 475
  2. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 6 971
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 5 418
  4. 5 najčastejších chýb pri zateplení fasády: zabráňte im 2 625
  5. Jazdecký areál v lete 2022 ožije akciami 2 038
  6. Doplaťte tisíce. Ako bojovať s podrazmi developerov? 1 887
  7. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 395
  8. Manuál k výsadbe priesad 1 195

Blogy SME

  1. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe
  2. Rudolfa Vallová: Zábavný priemysel by vedel riadiť Sulík a kto iný?
  3. Jozo Peric: Japonsko má po 11 rokoch šancu vymaniť sa z pasce nulových až záporných úrokových sadzieb
  4. Olívia Lacenová: Kam smerujú akcie herného štúdia Roblox?
  5. Naďa Serafínová: Ako si hudobná skupina Maduar zarobila na konšpiračnom covidovom šialenstve
  6. Unicef Slovensko: Vojna na Ukrajine prehlbuje potravinové krízy v už aj tak chudobných regiónoch
  7. Alica Štrbavá: Pani Emília Vášáryová, gratulujem!
  8. Jozef Rybár: Ministerstvo hospodárstva nevyvodzuje politické a trestnoprávne dôsledky?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 23 372
  2. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 7 050
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 670
  4. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 6 492
  5. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 5 662
  6. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 5 042
  7. EQUUS: Prvý 6-kolesový lesný traktor EQUUS. Čo všetko dokáže? 3 748
  8. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 582
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  3. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  4. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  5. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  6. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Víťazný kolektív ZŠ Novomeského Trenčín.

Trenčania postúpili do celoslovenského finále šiesty raz v histórií.


(McD a 1 ďalší 2 h
Ilustračné foto.

Mesto Trenčín uzavrelo hospodárenie v minulom roku s prebytkom.


SITA 4 h

PR článok


6 h

Trenčianska radnica poskytne v rámci svojho grantového programu v tomto roku na dotácie v sociálnej a zdravotnej oblasti takmer 35.000 eur.


TASR 8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Firma poukazuje na nárast cien kľúčových stavebných materiálov až o niekoľko sto percent.


(JÁ) 17. máj

Cesta je obojsmerne uzavretá.


a 1 ďalší 9 h

Vedenie školy nedodržiavalo viaceré všeobecne záväzné právne a interné predpisy.


17. máj

Po škole sa šíril štipľavý zápach.


TASR 17. máj

Blogy SME

  1. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe
  2. Rudolfa Vallová: Zábavný priemysel by vedel riadiť Sulík a kto iný?
  3. Jozo Peric: Japonsko má po 11 rokoch šancu vymaniť sa z pasce nulových až záporných úrokových sadzieb
  4. Olívia Lacenová: Kam smerujú akcie herného štúdia Roblox?
  5. Naďa Serafínová: Ako si hudobná skupina Maduar zarobila na konšpiračnom covidovom šialenstve
  6. Unicef Slovensko: Vojna na Ukrajine prehlbuje potravinové krízy v už aj tak chudobných regiónoch
  7. Alica Štrbavá: Pani Emília Vášáryová, gratulujem!
  8. Jozef Rybár: Ministerstvo hospodárstva nevyvodzuje politické a trestnoprávne dôsledky?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 23 372
  2. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 7 050
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 670
  4. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 6 492
  5. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 5 662
  6. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 5 042
  7. EQUUS: Prvý 6-kolesový lesný traktor EQUUS. Čo všetko dokáže? 3 748
  8. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 582
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  3. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  4. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  5. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  6. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu