V OVOCNEJ ZÁHRADE
Ovocné stromy chránime pred poškodením ohryzom zajacov. Opravujeme, čistíme pomôcky, náradie, ktoré sa používalo v priebehu vegetácie. Robíme prebierku uskladneného ovocia.
Pri vhodnom počasí je možné prihrnúť pôdu ku koreňom viniča. Taktiež môžeme chrániť novovysadené ovocné stromčeky obaľovaním kmienika a dolnej časti korunky. Pri priaznivom počasí natierame kmene stromov a hrubšie konáre roztokom vápenného mlieka.
Pri primeraných teplotách narežeme jednoročné výhonky na jarné štiepenie. Narezaný materiál označíme menovkami a uložíme do vlhkého piesku v chladnom priestore.
V miestnostiach s uskladneným ovocím kontrolujeme vlhkosť a teplotu a robíme potrebnú prebieruku.
V ZELENINOVEJ ZÁHRADE
Pre jarné predpestovanie sadeníc si môžeme pripraviť zeminu. Pripravujeme si plán výsevu zeleniny v budúcom roku. Pripravujeme zoznam nákupu chemikálií, hnojív, osiva pre budúcu vegetáciu.
Za vhodného počasia bez väčších mrazov môžeme pokračovať v rýľovaní. Pripravujeme si materiál pre parenisko. Prirýchľujeme vhodné druhy zeleniny za oknom. Pri zelenine, ktorá je uskladnená a začína vädnúť, hniť, ju spracujeme sušením alebo mrazením.
Za priaznivého počasia upravujeme či prekladáme kompost. Pokračujeme v zostavovaní presného plánu výsevu a výsadby pre jarné obdobie. Pri osivách starších a osivách vlastnej výroby si včas overujeme klíčivosť.
V OKRASNEJ ZÁHRADE
Chúlostivé druhy okrasných tráv nezabudneme chrániť tým, že vrcholové konce listov zviažeme a na pôdu nastielame vrstvu lístia a zakrývame čečinou. Priebežne vetráme miestnosti s izbovými kvetmi. Pokračujeme v príprave na rýchlenie zakorenené cibuľoviny.
Odrezky jednoročných výhonkov okrasných drevín si narežeme, zviažeme a zahrabeme do vlhkého piesku v pivnici. Pripravujeme zeminu na skorú jarnú sejbu. Ak sa nevyskytujú silné mrazy realizujeme presvetľovanie okrasných kríčkov.
Obmedzíme zálievku izbových rastlín, povrch pôdy nekypríme. Kontrolujeme uskladnené hľuzy kvetín. Začíname s výsevom lobeliek, šalvií, Chabandových klinčekov, begónií do debničiek.
Pripravujú pracovníci Agentúry
Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied v Nitre
Marián Sudzina a Ján Plesník