Rodový názov „urtica“ je odvodený z latinského slova „uro“ ktoré znamená „ja pálim“, čo vystihuje charakteristický znak rastliny - pálivé a pŕhlivé listy a stonky.
Zber: Kvitne od mája do konca septembra. Pre farmaceutické účely sa zbiera list, vňať, podzemok a menej často i kvet. Najkvalitnejšia droga pochádza zo zberov od začiatku jari do konca mája. Zbiera sa popoludní, svieže listy sa strhávajú zo stoniek v rukaviciach. Suší sa v tenkých vrstvách v tieni. Vňať tvoria mladé, zdravé nadzemné výhonky a listnaté vŕšky rastlín bez spodných zdrevnatelých častí stoniek. Zberajú sa pred rozkvitnutím. Materiál treba sušiť čo najrýchlejšie. Droga si musí zachovať pôvodnú farbu. Droga nemá pach a chutí horkasto trpko.
Obsahové látky: Listy obsahujú veľa chlorofylu a minerálnych látok. Ďalej sa v žihľave nachádzajú karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, amíny a vitamíny. Z ostatných rastlinných substancií sa v žihľave nachádza metylheptenón, fytoncídne látky a triesloviny. Korene obsahujú viac trieslovín ako listy a veľké množstvo vápnika. Experimentálne sa v koreňoch zistili látky, ktoré zabraňujú zväčšovaniu prostaty.
Účinnosť a použitie: Pre vysoký obsah chlorofylu žihľava pôsobí tonizujúco, zlepšuje látkovú premenu a fyziologické funkcie orgánov. Výhodné zastúpenie minerálnych aj stopových prvkov sa terapeuticky využíva najmä po vyčerpávajúcich, dlhodobých chorobách, pri diétach a pri poruchách výživy. Rastlina sa odporúča aj pri chronických obličkových chorobách so zníženým vylučovaním, zápaloch močových ciest, ako aj pri chorobách spojených so zvýšenou tvorbou močoviny. Pre veľký vplyv na látkovú premenu organizmu sa droga uplatňuje aj pri liečbe reumatických chorôb. Pre širokú paletu vitamínov a minerálnych látok, ako aj fytoncídov a ostatných zložiek, by sa rastlina mala častejšie využívať vo výžive detí. Vhodná je aj pre ostatné vekové kategórie. Má omnoho účinnejšie vlastnosti ako všeobecne známy špenát, pričom sa môže podávať v tej istej úprave.
Recept pre vás: Jarnú štvortýždňovú očisťujúcu čajovú kúru pripravujeme zo záparu z čerstvých (alebo z čerstvo usušených) listov. Jednu šálku čaju pijeme ráno na lačno pol hodinu pred raňajkami a jednu až dve šálky po dúškoch cez deň, aby sa priaznivý účinok zvýšil. Pri vypadávaní vlasov používame žihľavový odvar. Hrsť žihľavových koreňov dáme do 0,5 litra kvalitného vínneho octu a desať minút pomaly v prikrytej nádobe varíme. Po vychladnutí precedíme a jemne prefiltrujeme. Jedenkrát denne ocot ľahko vtierame do vlasovej pokožky.
Pripravuje Anton Blahuš, predseda združenia Veronica - klubu ZBERATEĽOV
A PESTOVATEĽOV LIEČIVÝCH RASTLÍN