mala byť súčasťou životného štýlu.
LUCIA BÁTKYOVÁ
- vyštudovala trenčianske gymnázium
- už ako dvojnásobná matka sa stala diplomovanou sestrou
- v roku 2007 získala certifikát atestovaného terapeuta detoxikácie
- študuje fytoterapiu a výživu tradičnej čínskej medicíny v Prahe
Aké sú najväčšie prednosti detoxikácie?
- Detoxikačné kúry sú prostriedkom skvalitnenia a predĺženia si života. Sú veľmi účinné v boji proti bolesti, zvyšujú celkovú vitalitu, upravujú hmotnosť a zmierňujú ochorenia. Sú známe aj prípady vyliečenia.
Očista organizmu sa spája najmä s príchodom jari. Upratujeme si domovy a chceme aj telo. Prečo sa je toto obdobie najvhodnejšie?
- Naše telo detoxikuje pečeň. Je to jediný orgán, ktorý ho dokáže prirodzene čistiť. Pokiaľ nie je v poriadku, organizmus sa zanáša. Podľa tradičnej čínskej medicíny je vhodné ju podporovať práve na jar, pretože vtedy najintenzívnejšie pracuje.
Detoxikáciou alebo pôstom sa očisťujeme od toxínov. Ako sa do tela dostávajú?
- Po prvé sú to toxíny vonkajšie, z potravy alebo z ovzdušia. Bežne sa nachádzajú v obilninách a tropickom ovocí, v konzervovaných potravinách, v postrekovanej zelenine, v mäse, v alkohole a v cigaretovom dyme. Po druhé sú to vnútorné toxíny. Tie si človek vyrába vlastnou psychikou, stresom alebo zlým emocionálnym spracovaním určitých zážitkov.
Znamená to, že ľudia so stresujúcou prácou majú telo viac toxikované?
- Ľudia, ktorí žijú v strese a nevedia ho spracovať, si zvyšujú kyslé prostredie svojho organizmu. V ňom sa dobre množia choroboplodné zárodky, ktoré dokážu vytvoriť infekčné ložiská. Ukladajú sa do orgánov, ktoré sú oslabené - buď predispozične, alebo spôsobom života. Naruší sa tak prirodzená rovnováha v tele. Keďže jeden orgán nepracuje stopercentne, ostatné sú zbytočne preťažované. Dôležité je však aj duchovné zdravie, a to, ako človek stresu odoláva.
Ako sa to prejaví navonok?
- Rôznym spôsobom. Napríklad u človeka, ktorý má znečistené hrubé črevo a ložisko toxínov v pečeni, sa to môže prejaviť na pokožke vo forme ekzému, lupienky, koprivky. Ak má zanesené ľadviny a ložisko v hrubom čreve, môže sa to prejaviť bolesťou kolien, artritídou. Zhoršenie činnosti tráviaceho traktu je príčinou značného percenta civilizačných ochorení. Ak je sliznica čreva narušená, nemá šancu prepustiť látky telu prospešné a telo chátra. Môže sa to prejaviť nedostatkom vitamínov, minerálnych látok, zníženým obsahom železa v krvi. Nepomôžu tu však ani výživové doplnky, ani bio potraviny, pokiaľ neskvalitníme sliznicu čreva.
Dá sa prítomnosti toxínov v tele zabrániť?
- Zabrániť nie, pretože človek je fyziologicky osídlený prirodzenou mikroflórou, denne sa stretáva s desiatkami rôznych toxínov, ktoré sme už spomínali. Nežije v sterilnom prostredí. Skôr sa dá predchádzať tomu, aby toxíny neboli v prevahe a neprejavili sa symptomaticky. Riešením je, že človek bude dodržiavať životosprávu. To znamená chodiť včasne spať, dodržiavať pohybový režim, aby sa príjem energie vyrovnal výdaju. Bude sa snažiť, aby stres neutralizoval športom, alebo koníčkami. Aby sa dokázal vnútorne uvoľniť, ako sa hovorí - vypnúť. V jedle bude striedmy, bude dobre žuť. Bude vďačný, skromný, láskavý...
Má jarná detoxikácia zmysel aj u človeka, ktorý sa cíti zdravo?
- Práve u neho je vítaná a pôsobí preventívne. Dôležité je, aby človek dbal na prevenciu a predchádzal chorobám a nie, aby sa začal o svoje telo starať až vtedy, keď už je zle. Keď už choroba prepukne, má dvojnásobný zmysel robiť očistu. U tohto človeka ide o terapeutický postup a individuálny prístup je nevyhnutný.
Kresťania si jarnú očistu spájajú so štyridsaťdňovým pôstom...
- Svojím spôsobom je pôst detoxikáciou. Ak sme zvyknutí jesť klasickú stravu, čiže mäso, údeniny, mäsové výrobky, konzervy, chlieb, je vhodné dodržiavať vo výžive počas očisty určité zásady. Počas jedného až troch mesiacov by sme mali z jedálnička vylúčiť hlienotvorné potraviny, ktorými sú mliečne výrobky, biela múka, rafinovaný cukor a mäso. Hlieny sú živnou pôdou pre baktérie, vírusy, plesne a parazity. Pôst sa môže zdať obmedzujúci, no proces odbúravania nánosov a vylučovania jedov je pomalý.
Liečenie hladovkou je známe už zo staroveku a požíva sa i dnes v rámci detoxikácie...
- Mali by sme začať poldňovými a jednodňovými pôstmi, ktorými si telo zvykne, že s ním ideme niečo robiť. Pomôckou na začiatok sú zeleninové šťavy, pretože zasýtia a chutia. Nároky treba zvyšovať postupne. Jednodňový pôst by si mal človek robiť počas niekoľkých mesiacov v pravidelnom intervale, aby si telo privyklo. Veľmi ľahko sa totiž môže dostaviť bumerangový efekt, kedy si telo začne robiť zásoby pre prípad ďalšieho nedostatku potravy. Je preto vhodné poradiť sa s odborníkom.
Poldňový pôst vo svojich prednáškach odporúčate aj po ťažkých jedlách alebo nadmernom požívaní alkoholu...
- Poldňový pôst nepovažujem za detoxikáciu ako takú. Je to skôr odľahčujúci deň po tom, ako telo „dostalo zabrať“ prejedením sa. K masívnemu odplaveniu toxínov však vtedy nedochádza. Rozbíjanie ložísk a detoxikácia od mikrobiálnych toxínov alebo ťažkých kovov je otázkou mesiacov. Tam už ide o cielenú detoxikáciu, kde terapeut musí určiť pracovnú detoxikačnú diagnózu a podľa nej odporučiť výživu alebo preparáty určené špeciálne na ten - ktorý druh toxínu.
Treba poldennému alebo dennému pôstu prispôsobiť svoj denný režim?
- Nemal by zasahovať do pracovnej činnosti a človeka zaťažovať. Mal by ho robiť s radosťou, nasadením, entuziazmom. Určite je lepšie, aby sa na pôst zvolil deň, kedy je človek doma počas víkendu či dovolenky. Niekomu naopak vyhovuje pracovné nasadenie, v ktorom nevníma hlad. Tu však hrozí riziko stresu, ktoré spomaľuje detoxikáciu.
Čím sme sa mali počas očisty stravovať?
- Vhodné sú celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina, prípadne semená ako slnečnica ,tekvica, sezam.
Treba dodržiavať špeciálny pitný režim?
- Pitný režim nepatrí len k detoxikácii, ale ku každodennej výžive. Po zobudení by mal človek začať teplou vodou, ktorá podporuje vyprázdňovanie. Potom si spraviť čaj a až potom sa naraňajkovať. Sedemdesiat percent tekutín by sme mali vypiť do pätnástej hodiny. O piatej sú ľadviny v najaktívnejšie fáze, preto si posledné tekutiny necháme na tento čas.
Koľko tekutín by sme mali denne vypiť?
- Súčasným trendom je prijímať veľmi koncentrované potraviny, či je to tuk, cukor, alebo soľ. Tým, že človek nepije, zvyšuje sa hustota telových tekutín a hromadia sa toxíny. Voda funguje ako riedidlo a organizmus sa lepšie vyprázdňuje, zbavuje nepotrebného. No ani s ňou to netreba preháňať. Keď sa človek „prepije“ vody, zaťažuje tým ľadviny. To pri detoxikácii tiež nie je vítané. Človek by mal vynásobiť svoju váhu číslom 0,035 a dostane odporúčané množstvo tekutín v litroch na deň.
Podľa doktora Bukovského by detoxikáciu nemali bez lekárskeho dozoru absolvovať pacienti po operácii či tehotné ženy. Ako je to s deťmi a staršími ľuďmi?
- Množstvo obéznych detí sa zvyšuje. Východisko z ich problému vidím v zmene ich životného štýlu. U detí by som s pôstom neexperimentovala. U starších ľudí to závisí od ich fyzickej aj psychickej kondície. Je to veľmi individuálne. Sú šesťdesiatnici s výbornou kondíciou aj takí, u ktorých môže byť pôst nebezpečný.
Aký je váš názor na používanie črevnej sprchy alebo klystíru počas očisty? Aký je rozdiel medzi týmito dvomi technikami?
- Už Hippokrates používal metódu výplachu čriev ako terapeutický prostriedok. Klystír je možné urobiť aj doma. Potrebujeme k tomu špeciálnu súpravu zo zdravotníckych potrieb. Črevná sprcha prebieha pod dozorom zdravotníckeho pracovníka a vykonáva sa prístrojom. Pomocou masážnych techník sa z hrubého čreva odlupujú aj niekoľkoročné nánosy. Neodporúča sa však ľuďom po operácii čreva a tiež tehotným ženám.
Sú tieto techniky vhodné aj pre človeka, ktorý sa cíti zdravo?
- Klystír má dlhú históriu. Kedysi ho lekári pri liečbe využívali bežne. Dnes je to len otázkou prekonania studu alebo predsudkov. Pokiaľ sa nestravujeme zdravo, sú črevá zanesené lepkavými nestrávenými zvyškami z pšeničnej bielkoviny, mäsa či zvyškami nedostatočne požutej potravy. Kvalita sliznice tenkého a hrubého čreva hrá veľmi dôležitú úlohu pri celkovom zdravotnom stave. Klystír je jedným zo spôsobov, ako predchádzať bežným, ale aj chronickým ochoreniam.
Jarné obdobie a fáza ubúdajúceho Mesiaca detoxikáciu umocňujú. Ako často by sme ju mali podstúpiť?
- Detoxikácia by sa mala stať životným štýlom, je to celoživotný proces. Ide o to, aby sa človek naučil počúvať svoje telo a rozoznávať jeho potreby. Ono mu napovie, čo je preňho dobré. Každý sme iný a preto máme aj rozdielne potreby. Učím ľudí spoznávať sa, načúvať im. Ak sa obnoví komunikačná niť človeka a prírody alebo vesmíru, dokáže ľahko rozpoznať vhodné od nevhodného.
RECEPT: Červená polievka
Suroviny na 4 až 6 porcií
1 cibuľa, 1 väčšia mrkva, 1/3 červenej kapusty, jačmenná miso pasta
Postup: Cibuľku nakrájame na mesiačiky. Mrkvu na polovičné kolieska a kapustu na tenučké pásiky. Nasucho opražíme v dobre rozpálenom hrnci a zalejeme horúcou vodou. Povaríme 10 minút. Primiešame jačmenné miso a necháme preležať aspoň 10 minút.