BECKOV. I tento rok sa o otvorenie turistickej sezóny na Beckovskom hrade postarali historické skupiny Bludní rytieri, Spikulatures a Berkfried.
Počas soboty 3. mája sa v priestoroch hradu pohyboval hradný pisár Manuskriptár, viedli sa tu takmer skutočné súboje a nechýbala ani streľba z kuše. Pre odvážnych návštevníkov boli pripravené koníky, na ktorých sa mohli povoziť, ale mohli sa naučiť aj strieľať, či zasúťažiť si o najsilnejšieho muža v hode nákovou.
Atrakciou bol najmä rytier v brnení a ochutnávka stredovekých špecialít. Podľa spoluorganizátorky Lucie Domsovej do programu zahrnuli aj školu šermu, hod sekerou a prednášku o zbraniach.
Dobová mobilná táborová kuchyňa, ktorá sa počas obliehania pohybovala s táboriskom a vojakmi, ponúkala počas soboty i nedele pohostenie pre návštevníkov Beckova. Lákadlom boli stredoveké chlebové placky. Podľa členky združenia Bludní rytieri hradu Beckov Renáty Zubčekovej to bol v stredoveku základný pokrm strednej a nižšej vrstvy a používal sa namiesto chleba. „Podávali sa na sladko s medom alebo na slano s cesnakom,“ upresnila.
Recept na ne je veľmi jednoduchý. Základom je grahamová alebo špaldovú múka, pretože v dávnych dobách vraj nepoznali, ako povedala Zubčeková, „našu krásne hladkú a bielu múku“. Do nej pridajú bylinky ako majoránka, tymian či dobromyseľ, vodu, olej a trošku soli. „Cesto vymiesili, vyvaľkali a vyťahovaním z neho tvorili placky,“ vysvetlila. Pečú sa na ražni alebo grile, ideálna je aj rozpálená kamenná doska, dodala rytierka.
Tí, ktorí by chceli stretnúť pravého stredovekého rytiera, či ochutnať, ako sa varievalo za dávnych čias, môžu navštíviť Beckov počas niektorých letných víkendov a v polovici augusta, keď obec oslávi 800 rokov od prvej písomnej zbierky.