V starých nemeckých herbároch vystupuje pamajorán ako dôležité liečivo. Všeobecne slúžil na urýchlenie trávenia, proti zápche, vodnatieľke, bolestiam pečene a obličiek, pri ženských ochoreniach, reumatizme, kašli a proti bolestiam v krku, hlavy a zubov. Vraj účinkuje aj proti kŕčom, na tvorbu žlče a upravuje menštruáciu. Pamajorán pokladali za zázračnú bylinu. Okrem toho sa ešte používal ako korenina.
Zber: Kvitne od začiatku júla do konca septembra. Pre farmaceutické účely sa zbiera vňať, na začiatku kvitnutia do dĺžky 30 cm a hrúbky byle 3 mm. Materiál je mierne náchylný na zaparenie a ľahko sa mrví. Suší sa riedko rozložený, častejšie v neveľkých zväzočkoch, na tienistých a dobre vetraných miestach.
Obsiahnuté látky: Vňať obsahuje predovšetkým silicu, ktorú reprezentuje najmä tymol, cymol, karvakrol a ďalšie terpény. Ďalej sa tu nachádzajú triesloviny, horčina, tanín, gumoživica a flavonoidy.
Účinnosť a použitie: Aromatická silica zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, ale aj vylučovanie slizníc dýchacích ciest, kde súčasne pôsobí mierne dezinfekčne. Protikŕčovito pôsobí nielen na hladké svalstvo tráviacich ciest, ale aj na svalovinu maternice, čím tlmí menštruačné bolesti. Okrem toho má silica povzbudzujúci a euforizujúci vplyv na centrálny nervový systém. Pôsobí tiež reflexne cez čuchové receptory, pridáva sa do posilňujúcich a aromatických kúpeľov (aj pri reumatizme). Zlepšeniu chuti do jedenia napomáha aj horčina. Prehlbuje silu srdcového sťahu a zlepšuje periférne a srdcové prekrvenie, takže je vhodný ako pomocný prostriedok pri angine pectoris a pri srdcovej ischémii. Tu sa kombinuje s podávaním horčíka, najčastejšie vo forme mliečnanu horečnatého. Pri dlhšom a pravidelnom podávaní pôsobí ako antidepresívum a zlepšuje náladu. Podporuje trávenie a doposiaľ neznámym mechanizmom priaznivo ovplyvňuje enzymatickú činnosť slinivky. V ľudovom liečiteľstve sa považuje za špecifikum pri zápale pohrudnice (alebo v stavoch po zápaloch), používa sa aj na posilnenie nervov, proti všetkým druhom kŕčov (i pri menštruácii), pri sexuálnych poruchách, prechladnutiu, reumatizme a ochorení dýchacích ciest, proti kašľu, na povzbudenie chuti do jedenia a ako aromatikum do posilňujúcich kúpeľov.
Toxicita: Nie sú známe žiadne škodlivé účinky. Je vhodný aj na dlhodobejšie podávanie v primeraných dávkach.
Recept pre vás: Mimoriadne účinná pri liečbe a prevencii žalúdočných, črevných a žlčníkových porúch je čajovina zložená z 50 g vňate pamajoránu, 30 g vňate slamihy piesočnatej a 20g vňate hrdobarky obyčajnej. Podáva sa ako bežný čaj v množstve 0,5 až 0,75 l denne. Pije sa po dúškoch. Zápar z pamajoránu slúži aj na celkové posilnenie organizmu. Jedna polievková lyžica sušenej vňate sa zaleje 0,5 l vriacej vody, prikryje sa a nechá sa 10 minút vylúhovať. Precedí sa a pije sa 1 šálka vždy po hlavnom jedle. Pri astme znižuje tlak a pocit úzkosti na prsiach víno z pamajoránu, ktoré naviac celkovo uvoľňuje telo a upevňuje spánok. Do fľaše suchého bieleho vína pridáme 50 g čerstvých kvetov alebo vrcholcov vňate pamajoránu a uzatvoríme. Necháme 10 dní vylúhovať a potom jemne prefiltrujeme. Skladujeme v chlade a tme a vždy po večeri vypijeme plný pohár. V minulosti bolo veľmi rozšírené užívanie pamajoránu v prášku, a to rôznymi miernymi spôsobmi, vo víne, s medom alebo s figami. Tieto aplikácie sa odporúčajú využívať aj dnes, pretože sú jednoduché a účinné. Aspoň jeden príklad zo všetkých. Sušenú vňať pamajoránu pomelieme na prášok a zmiešame s medom, pokiaľ možno svetlým, na konzistenciu krému. Užíva sa jedna čajová lyžička denne, vždy odpoludnia, medzi obedom a večerou. Zmes upravuje stolicu, menštruáciu, mierni kašeľ a zlepšuje dýchanie.
PRIPRAVUJE ANTON BLAHUŠ,
PREDSEDA združenia veronica -
klubu ZBERATEĽOV A PESTOVATEĽOV
LIEČIVÝCH RASTLÍN