TRENČÍN. Potom spoznal starého zmrzlinára zo Senice, pôvodom bývalého Juhoslovana. Ten mu povedal: „Poď, naučím ťa robiť zmrzlinu.“
Bývalý strojár sa ju teda naučil vyrábať. Zriadil si výrobňu v Ivanovciach a zmrzlinu dodnes predáva v Melčiciach, odkiaľ ju distribuuje maškrtníkom po celom Slovensku. Pred štyrmi rokmi dostal vychýrený zmrzlinár nápad, ktorým reagoval na boom ekologicky čistých potravín. „Začal som uvažovať, či by sa dala vyrobiť aj biozmrzlina a začal som zháňať biosuroviny,“ spomína na začiatky výroby „zdravej zmrzliny“.
Ekologické hospodárstvo má svoje prísne pravidlá, a preto sa pri ňom nesmie používať nič, čo je vyrobené či dopestované pomocou chémie. Biozmrzlina je vyrábaná z biopotravín, ktoré poľnohospodári dopestovali bez použitia umelých hnojív, chemických postrekov či genetických manipulácií. „Na slovenskom trhu neexistuje veľa takých surovín, preto všetko zatiaľ dovážam. Mlieko zháňam z Nemecka, trstinový cukor z Paraguaja a škrob mám z Rakúska.“
Na bio „zmrzku“ má certifikáty
Biozmrzlinu Chorvát prezentoval zatiaľ na bio jarmokoch. Ako tvrdí, s klasickým predajom a výrobou „kopčekovej“ biozmrzliny začína ako prvý a jediný v strednej Európe a nedávno získal potrebné certifikáty. Pri vyrábaní biozmrzliny používa len mlieko, cukor, škrob a ovocie či iné prírodné „ochucovadlá“. Záujemcovia si môžu vychutnať aj zmrzlinu s bioorieškami. Tie sa najprv opražia, zomelú a pridajú do zmesi, ktorú následne hlboko zmrazia v špeciálnych mraziacich boxoch. Osvieženia chtiví labužníci isto nepohrdnú ani citrónovou, mandarínkovou, kakaovou, vanilkovou, brandy, straciatella či čučoriedkovou zmrzlinou, ktorá sa farbí výlučne šťavou z tohto ovocia. Na niektoré druhy zmrzliny používa Chorvát arómy, ale všetky sú prírodného pôvodu. „Kakaová, vanilková, straciatella, lieskovcová, to sú stopercentné biovýrobky. Biopotravina je taká, ktorá obsahuje najmenej 95 percent bioproduktov,“ hovorí o svojich špecialitách Chorvát, ktorý v budúcnosti plánuje aj výrobu biokornútikov. „Keď už biozmrzlina, tak kompletne. Vyrábať ich budem z ekologicky čistej múky,“ upresnil. Sortiment doplní šľahačka, ako inak, opäť bio. Ľadové osvieženie sa bude dať kúpiť ako porciovaná zmrzlina rovno do kornútika, alebo si ju maškrtníci budú môcť vychutnať v pohodlí domova z plastikovej nádoby. Na svoje si prídu aj diabetici. Podľa dlhoročného zmrzlinára chutí jeho diazmrzlina rovnako, ako klasická. Jediné, v čom sa odlišuje, je nahradenie glukózy ovocným cukrom.
Bio má inú chuť
Podľa Chorváta sú náklady na výrobu bio zmrzliny dvakrát vyššie ako na výrobu klasickej zmrzliny. Napriek tomu budú jej ceny rovnaké ako u konkurencie, ktorá ponúka klasickú zmrzlinu. Revolučný výrobca zmrzliny sa sám snaží zdravo stravovať. „Doma si upečiem aj pizzu z biomúky. Ale klobáska a slaninka na nej je obyčajná,“ smeje sa. Podľa neho je škoda, že v Trenčíne neponúkajú svoje služby žiadne bioreštaurácie.
Chorvát si myslí, že jeho zmrzlina má inú chuť ako ostatné. „Tí, čo zmrzline rozumejú, to vedia. Táto zmrzlina je presne taká, aká sa vyrábala pred päťdesiatimi rokmi, keď bol v každom meste na Slovensku jeden Juhoslovan.“ Biozmrzlina je prirodzene nízkokalorická. Tuk v nej pochádza len z mlieka, pri jej výrobe nepoužívajú žiadne rastlinné tuky. Všetky ovocné biozmrzliny okrem banánovej sú tiež prirodzene bezlepkové. „Neupravujeme ju ani žiadnymi emulgátormi. Je to plná a čistá chuť pravej zmrzliny,“ zakončil. Okrem organickej ponúka Jozef Chorvát aj klasickú zmrzlinu, ktorú je možno vychutnať v klasických i exotických príchutiach.