Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

V Trenčíne sa môžeme osviežiť už aj biozmrzlinou

Jozef Chorvát sa výrobe zmrzliny venuje od roku 1993. Päť rokov predtým začínal s výrobou zmrzlinových kornútikov.

TRENČÍN. Potom spoznal starého zmrzlinára zo Senice, pôvodom bývalého Juhoslovana. Ten mu povedal: „Poď, naučím ťa robiť zmrzlinu.“

Bývalý strojár sa ju teda naučil vyrábať. Zriadil si výrobňu v Ivanovciach a zmrzlinu dodnes predáva v Melčiciach, odkiaľ ju distribuuje maškrtníkom po celom Slovensku. Pred štyrmi rokmi dostal vychýrený zmrzlinár nápad, ktorým reagoval na boom ekologicky čistých potravín. „Začal som uvažovať, či by sa dala vyrobiť aj biozmrzlina a začal som zháňať biosuroviny,“ spomína na začiatky výroby „zdravej zmrzliny“.

Skryť Vypnúť reklamu

Ekologické hospodárstvo má svoje prísne pravidlá, a preto sa pri ňom nesmie používať nič, čo je vyrobené či dopestované pomocou chémie. Biozmrzlina je vyrábaná z biopotravín, ktoré poľnohospodári dopestovali bez použitia umelých hnojív, chemických postrekov či genetických manipulácií. „Na slovenskom trhu neexistuje veľa takých surovín, preto všetko zatiaľ dovážam. Mlieko zháňam z Nemecka, trstinový cukor z Paraguaja a škrob mám z Rakúska.“

Na bio „zmrzku“ má certifikáty
Biozmrzlinu Chorvát prezentoval zatiaľ na bio jarmokoch. Ako tvrdí, s klasickým predajom a výrobou „kopčekovej“ biozmrzliny začína ako prvý a jediný v strednej Európe a nedávno získal potrebné certifikáty. Pri vyrábaní biozmrzliny používa len mlieko, cukor, škrob a ovocie či iné prírodné „ochucovadlá“. Záujemcovia si môžu vychutnať aj zmrzlinu s bioorieškami. Tie sa najprv opražia, zomelú a pridajú do zmesi, ktorú následne hlboko zmrazia v špeciálnych mraziacich boxoch. Osvieženia chtiví labužníci isto nepohrdnú ani citrónovou, mandarínkovou, kakaovou, vanilkovou, brandy, straciatella či čučoriedkovou zmrzlinou, ktorá sa farbí výlučne šťavou z tohto ovocia. Na niektoré druhy zmrzliny používa Chorvát arómy, ale všetky sú prírodného pôvodu. „Kakaová, vanilková, straciatella, lieskovcová, to sú stopercentné biovýrobky. Biopotravina je taká, ktorá obsahuje najmenej 95 percent bioproduktov,“ hovorí o svojich špecialitách Chorvát, ktorý v budúcnosti plánuje aj výrobu biokornútikov. „Keď už biozmrzlina, tak kompletne. Vyrábať ich budem z ekologicky čistej múky,“ upresnil. Sortiment doplní šľahačka, ako inak, opäť bio. Ľadové osvieženie sa bude dať kúpiť ako porciovaná zmrzlina rovno do kornútika, alebo si ju maškrtníci budú môcť vychutnať v pohodlí domova z plastikovej nádoby. Na svoje si prídu aj diabetici. Podľa dlhoročného zmrzlinára chutí jeho diazmrzlina rovnako, ako klasická. Jediné, v čom sa odlišuje, je nahradenie glukózy ovocným cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Bio má inú chuť
Podľa Chorváta sú náklady na výrobu bio zmrzliny dvakrát vyššie ako na výrobu klasickej zmrzliny. Napriek tomu budú jej ceny rovnaké ako u konkurencie, ktorá ponúka klasickú zmrzlinu. Revolučný výrobca zmrzliny sa sám snaží zdravo stravovať. „Doma si upečiem aj pizzu z biomúky. Ale klobáska a slaninka na nej je obyčajná,“ smeje sa. Podľa neho je škoda, že v Trenčíne neponúkajú svoje služby žiadne bioreštaurácie.

Chorvát si myslí, že jeho zmrzlina má inú chuť ako ostatné. „Tí, čo zmrzline rozumejú, to vedia. Táto zmrzlina je presne taká, aká sa vyrábala pred päťdesiatimi rokmi, keď bol v každom meste na Slovensku jeden Juhoslovan.“ Biozmrzlina je prirodzene nízkokalorická. Tuk v nej pochádza len z mlieka, pri jej výrobe nepoužívajú žiadne rastlinné tuky. Všetky ovocné biozmrzliny okrem banánovej sú tiež prirodzene bezlepkové. „Neupravujeme ju ani žiadnymi emulgátormi. Je to plná a čistá chuť pravej zmrzliny,“ zakončil. Okrem organickej ponúka Jozef Chorvát aj klasickú zmrzlinu, ktorú je možno vychutnať v klasických i exotických príchutiach.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Študuj v malom a ži vo veľkom
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  8. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  10. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 515
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 326
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 13 566
  4. Aká je chémia vôní 12 206
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 378
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 880
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 653
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 274
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 776
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 5 953
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Slovensko sa podľa premiéra z hľadiska epidemiologickej situácie nachádza v pasci

"Testy nemáme zabezpečené a som zvedavý, kto sem príde pred Vianocami a povie, že bude lockdown," pýtal sa premiér.

Predseda vlády SR Igor Matovič prichádza na zasadnutie Ústredného krízového štábu 25. novembra 2020 v Bratislave.

Matovič: Niektoré školy sa otvoria, testovanie preberám do vlastných rúk

Premiér SR Igor Matovič preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk.

Predseda vlády SR Igor Matovič.

Radnica má záujem vybudovať cyklotrasu do miestnej časti Prejta

Dubnická samospráva už niekoľko rokov deklaruje svoj záujem vybudovať cyklotrasu do miestnej časti Prejta.

Ilustračné foto.

Jozef Habánik bol po tretíkrát zvolený za rektora Trenčianskej univerzity

Akademický senát Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne zvolil v stredu 2. decembra na nasledujúce štvorročné obdobie už po tretíkrát Jozefa Habánika za kandidáta na rektora univerzity.

Jozef Habánik.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Žilina chce krajšiu stanicu. Železnice tlačí do spoločného projektu

Samospráva predstavila plán obnovy hanby Žiliny.

Už ste čítali?