V Trenčíne sa môžeme osviežiť už aj biozmrzlinou

Jozef Chorvát sa výrobe zmrzliny venuje od roku 1993. Päť rokov predtým začínal s výrobou zmrzlinových kornútikov.

TRENČÍN. Potom spoznal starého zmrzlinára zo Senice, pôvodom bývalého Juhoslovana. Ten mu povedal: „Poď, naučím ťa robiť zmrzlinu.“

Bývalý strojár sa ju teda naučil vyrábať. Zriadil si výrobňu v Ivanovciach a zmrzlinu dodnes predáva v Melčiciach, odkiaľ ju distribuuje maškrtníkom po celom Slovensku. Pred štyrmi rokmi dostal vychýrený zmrzlinár nápad, ktorým reagoval na boom ekologicky čistých potravín. „Začal som uvažovať, či by sa dala vyrobiť aj biozmrzlina a začal som zháňať biosuroviny,“ spomína na začiatky výroby „zdravej zmrzliny“.

SkryťVypnúť reklamu

Ekologické hospodárstvo má svoje prísne pravidlá, a preto sa pri ňom nesmie používať nič, čo je vyrobené či dopestované pomocou chémie. Biozmrzlina je vyrábaná z biopotravín, ktoré poľnohospodári dopestovali bez použitia umelých hnojív, chemických postrekov či genetických manipulácií. „Na slovenskom trhu neexistuje veľa takých surovín, preto všetko zatiaľ dovážam. Mlieko zháňam z Nemecka, trstinový cukor z Paraguaja a škrob mám z Rakúska.“

Na bio „zmrzku“ má certifikáty
Biozmrzlinu Chorvát prezentoval zatiaľ na bio jarmokoch. Ako tvrdí, s klasickým predajom a výrobou „kopčekovej“ biozmrzliny začína ako prvý a jediný v strednej Európe a nedávno získal potrebné certifikáty. Pri vyrábaní biozmrzliny používa len mlieko, cukor, škrob a ovocie či iné prírodné „ochucovadlá“. Záujemcovia si môžu vychutnať aj zmrzlinu s bioorieškami. Tie sa najprv opražia, zomelú a pridajú do zmesi, ktorú následne hlboko zmrazia v špeciálnych mraziacich boxoch. Osvieženia chtiví labužníci isto nepohrdnú ani citrónovou, mandarínkovou, kakaovou, vanilkovou, brandy, straciatella či čučoriedkovou zmrzlinou, ktorá sa farbí výlučne šťavou z tohto ovocia. Na niektoré druhy zmrzliny používa Chorvát arómy, ale všetky sú prírodného pôvodu. „Kakaová, vanilková, straciatella, lieskovcová, to sú stopercentné biovýrobky. Biopotravina je taká, ktorá obsahuje najmenej 95 percent bioproduktov,“ hovorí o svojich špecialitách Chorvát, ktorý v budúcnosti plánuje aj výrobu biokornútikov. „Keď už biozmrzlina, tak kompletne. Vyrábať ich budem z ekologicky čistej múky,“ upresnil. Sortiment doplní šľahačka, ako inak, opäť bio. Ľadové osvieženie sa bude dať kúpiť ako porciovaná zmrzlina rovno do kornútika, alebo si ju maškrtníci budú môcť vychutnať v pohodlí domova z plastikovej nádoby. Na svoje si prídu aj diabetici. Podľa dlhoročného zmrzlinára chutí jeho diazmrzlina rovnako, ako klasická. Jediné, v čom sa odlišuje, je nahradenie glukózy ovocným cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Bio má inú chuť
Podľa Chorváta sú náklady na výrobu bio zmrzliny dvakrát vyššie ako na výrobu klasickej zmrzliny. Napriek tomu budú jej ceny rovnaké ako u konkurencie, ktorá ponúka klasickú zmrzlinu. Revolučný výrobca zmrzliny sa sám snaží zdravo stravovať. „Doma si upečiem aj pizzu z biomúky. Ale klobáska a slaninka na nej je obyčajná,“ smeje sa. Podľa neho je škoda, že v Trenčíne neponúkajú svoje služby žiadne bioreštaurácie.

Chorvát si myslí, že jeho zmrzlina má inú chuť ako ostatné. „Tí, čo zmrzline rozumejú, to vedia. Táto zmrzlina je presne taká, aká sa vyrábala pred päťdesiatimi rokmi, keď bol v každom meste na Slovensku jeden Juhoslovan.“ Biozmrzlina je prirodzene nízkokalorická. Tuk v nej pochádza len z mlieka, pri jej výrobe nepoužívajú žiadne rastlinné tuky. Všetky ovocné biozmrzliny okrem banánovej sú tiež prirodzene bezlepkové. „Neupravujeme ju ani žiadnymi emulgátormi. Je to plná a čistá chuť pravej zmrzliny,“ zakončil. Okrem organickej ponúka Jozef Chorvát aj klasickú zmrzlinu, ktorú je možno vychutnať v klasických i exotických príchutiach.

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 354
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 772
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 900
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 594
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 210
  1. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  2. Juraj Kumičák: Kolaborant
  3. Marek Strapko: Pellegrini svojimi pytačkami ohrozuje suverenitu Slovenska
  4. Peter Homola: Nájdený papyrus v slovenčine!
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Sabinov
  6. Anna Miľanová: Vážení rodičia, starí rodičia, učitelia, akonáhle sa dieťa, mládež...
  7. Ľubomír Belák: Slovensko hľadá prezidenta
  8. Tupou Ceruzou: Pellegriniho pravá tvár
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 678
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 508
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 375
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 571
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 369
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 345
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 061
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 421
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  4. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


Oravský hrad.

Na svoje si prídu všetky vekové skupiny.


Súbežná jazda retro autobusov a električky počas 110. výročie jej prevádzky na trati Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice.

Na historickú železničnú trať medzi Trenčianskymi Teplicami a Trenčianskou Teplou vyrazí v nedeľu na tradičnú príležitostnú jazdu veľkonočná električka.


TASR
Kraj vozovky rozrýva divá zver. Blato často končí na vozovke a ohrozuje cyklistov.

Blato na ceste má na svedomí divá zver.


  1. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  2. Juraj Kumičák: Kolaborant
  3. Marek Strapko: Pellegrini svojimi pytačkami ohrozuje suverenitu Slovenska
  4. Peter Homola: Nájdený papyrus v slovenčine!
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Sabinov
  6. Anna Miľanová: Vážení rodičia, starí rodičia, učitelia, akonáhle sa dieťa, mládež...
  7. Ľubomír Belák: Slovensko hľadá prezidenta
  8. Tupou Ceruzou: Pellegriniho pravá tvár
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 678
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 508
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 375
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 571
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 369
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 345
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 061
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 421
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  4. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu