Zmrzlinár Milan Popelár vyrobil kvôli stávke kapustovú zmrzlinu

Chutná zmrzlina a Novomešťan Milan Popelár (70) sú už vyše päťdesiat rokov spojené nádoby. A tak vyhrať kartón šampanského po stávke, že vyrobí zmrzlinu z kyslej kapusty, nebol pre neho najmenší problém.

Vyzývateľ Maroš Pikalík (vľavo) a zmrzlinár Milan Popelár.Vyzývateľ Maroš Pikalík (vľavo) a zmrzlinár Milan Popelár. (Zdroj: Martin Šimovec)

„Vyrobím zmrzlinu zo všetkého. Aj mrkvovú, slivkovú, petržlenovú, či cibuľovú. Len nad tým treba porozmýšľať a neurobiť nejaký nechutný „šmejd“,“ smeje sa a popíja víťazný bublinkový sekt.

Kapustová zmrzlina vo svetovej premiére
Legendárny zmrzlinový alchymista Popelár sa na necelú hodinku zavrel do svojho zmrzlinového „laboratória“ a vznikla svetová novinka. „Stihol ešte aj stávkový termín zapísaný do kalendára, ktorým bol 30. jún,“ tvrdí vyzývateľ Maroš Pikalík (55). Navyše, vyrobená kapustová zmrzlina bola aj po chuťovej stránke unikátna. „Kyslá chuť zmrzliny sa skvele dopĺňala s údeným vareným mäskom, ktoré bolo prílohou. A pôžitok z konzumácie tejto rarity doplnil aj vizuálny efekt. Zmrzlina bola uložená na kapustnom liste, nechýbali feferónky, červené bodky a zeleninové obloženie. Zmrzlinu s reďkovkou i rajčinami som v živote nejedla. Bol to skvelý zážitok,“ popisuje nevšednú chuť jedna z prvých „kontrolórok“ stávky Martina Ďuržová. Je teda celkom možné, že po medializácii tejto rarity sa kapustová zmrzlina stane novomestským hitom letnej sezóny. „Stačí sa telefonicky ohlásiť a hlavne doniesť so sebou údenú krkovičku. Kapustovú zmrzlinu už dodám ja,“ usmieva sa známy výmyselník Popelár. Jeho kamaráti tvrdia, že tieto „srandičky“ ho neprejdú nikdy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vyučený cukrár vyrobí aj špagetovú zmrzlinu
Od detstva miloval maškrty, vyučil sa za cukrára a skončil pri zmrzline. „Pred vyše pol storočím ma upútalo klasické varenie zmrzliny v kotli. Kúrilo sa vtedy ešte dreveným uhlím. Pobehal som všetkých priateľov - zmrzlinárov v Bratislave, Nitre, Trnave a tvoril v hlave nápad na najlepšiu receptúru svojej zmrzliny,“ spomína Milan Popelár. Sám dodnes nechápe, že aj v minulom režime mohol súkromne podnikať. „Receptúru zdokonaľujem dodnes. Zmrzlina, ktorú som robil v roku 2007 je iná, ako tá, z roku 2008. Zase som v recepte vymyslel niečo nové. To však neprezradím,“ hovorí tvorca tisícov kopčekov letnej pochúťky. Podľa neho nie je pre neho problémom vytvoriť zmrzlinu v podobe dlhých špagiet v rozličných farbách a poliať ju jahodovým doplnkom imitujúcim kečup.

SkryťVypnúť reklamu

V 50. rokoch sa dospelí hanbili lízať zmrzlinu
Milan Popelár je encyklopédiou zmrzliny. Zažil aj dávne časy jej výroby. „Kedysi boli iba štyri základné druhy zmrzliny. Kakaová, vanilková, citrónová a jahodová. Všetko záviselo od dobrých surovín, ktorých bolo veľmi málo. Viac sa robiť nedalo, niekedy som nemohol zohnať ani jahody,“ spomína na neľahké začiatky. Dnes je už výber obrovský, ale stále ide najviac „klasika“. Podľa slov odborníka dobre „frčí“ neustále citrónová, vanilková i čokoládová pochúťka. „Z ovocných sa darí malinovej, jahodovej i čučoriedkovej. A zaujímavá je ríbezľová. Má skvelú arómu,“ prezrádza zmrzlinár. Čo sa týka detských chutí, tie sú na vysokej úrovni. Presne vedia, ktorú zmrzlinu chcú. V minulosti na zmrzlinu chodila prevažne mládež. Teraz sa už dospelí nehanbia tak, ako v 50. rokoch a príde sa ich ochladiť podstatne viac.

SkryťVypnúť reklamu

Milanovi Popelárovi je však veľmi ľúto, že keď niečo vyrobí drevár alebo kovár, výrobok po ňom zostane. „Zákazník si „zmrzku“ kúpi, zlíže ju a nezostane nič,“ dodáva.

Horúčavy zmrzlinárom nesvedčia
Obrovským omylom verejnosti je dojem, že zmrzlina sa najlepšie predáva v tropických horúčavách. „To je nezmysel. Keď je priteplo, ľudia sú roztratení a do mesta nejdú. Radšej sú pri vode, doma alebo zájdu na záhradku. Ideálnych je 25-26 stupňov,“ prezrádza meteorologické vplyvy najstarší novomestský zmrzlinár. Je to všetko vrtkavé, tak, ako aj chute zákazníkov. Ako hovorí, kadejaké makové a kokakolové zmrzliny boli iba sezónnymi výbuchmi. Kto má rád zmrzlinu, najlepšie sa osvieži dobrými ovocnými a mliečnymi. „Teraz ľudia vyhľadávajú aj punčovú. Do mesiaca robíme aj vyše tridsať druhov a každý deň to obmieňame,“ hovorí Popelár. Problém nie je pripravovať ani zmrzlinu pre diabetikov. Jej odbyt je však malý, robil by sa z nej iba liter denne.

Američania zmrzlinu nevymysleli!
Je to neuveriteľné, ale už dvesto rokov pred naším letopočtom v Číne pripravovali ryžovú zmes, ktorá tuhla zabalená do snehu. A rímski diktátori údajne posielali svojich otrokov pre sneh, ktorý ochucovali a podávali ako dezert. „Na zmrzline si pochutnával aj Ľudovít IX.“, oprašuje históriu Popelár.

Američania vymysleli akurát kornútok. V roku 1904 sa miestnemu zmrzlinárovi v St. Louis minuli misky a zachránil ho sýrsky prisťahovalec zo susedného obchodu predávajúci torty. Ten mu požičal vychladené tortové oblátky, do ktorých dočasne servírovali zmrzlinové kopčeky. Ich nápad prežil už vyše sto rokov. A snehový ľad udržujúci ľadovo studenú zmrzlinu predstavili v USA v roku 1930. A aj chemici určite zbystria pozornosť. V tomto prípade ide o dioxid karbónu (oxid uhličitý).

Pivová zmrzlina sa už črtá nad obzorom…
Rekordom sme začali, rekordom aj končíme. Milan Popelár má pred sebou ďalšiu výzvu. Vyrobiť pivovú zmrzlinu. Autorom nápadu je opäť večný podpichovač Maroš Pikalík. „Budeme veľmi nároční. Chceme, aby sa v nej nachádzali zamrznuté bublinky a dúfame, že tam bude aj pena. Podávať by sa mohla s kozím syrom,“ smeje sa vyzývateľ.

A zmrzlinový alchymista mu nezostáva nič dlžný. „Bez problému. Akurát neviem, kde zoženiem nejaké kozy. Asi sa vyberiem do Lubiny. Tam vraj nejaké ešte majú,“ vyčaruje zmrzlinár svoj tradičný úsmev a v hlave už určite chystá nový recept. Ten však neprezradí, je to jeho tajomstvo. Vytiahli sme z neho aspoň informáciu, ako zistiť, či chodíme na poctivú zmrzlinu. „Nechajte si ju úplne rozpustiť. Presne uvidíte, koľko je tam tuku, mlieka i vody. Jednotlivé elementy sa pekne rozdelia,“ prezradil na záver.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 912
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 477
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 441
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 356
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 337
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 896
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 556
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 216
  1. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  2. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  3. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  4. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  5. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  6. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  7. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  8. František Adam Paló : Mário
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 419
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 904
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 548
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 456
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 481
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 031
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 976
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 806
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Konštrukcia je vyrobená z drevených prvkov z bývalého parkletu na Palackého ulici.


TASR
Adam Rechtorík.

Adam Rechtorík súčasne pôsobí pri troch regionálnych tímoch.


Matúš Chocholatý, zástupca primára na urologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

Ťažkosti s erekciou môžu predchádzať infarktu.


Tobias Tomík.

Tomík šampionát odohral s liekmi proti bolesti.


  1. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  2. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  3. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  4. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  5. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  6. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  7. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  8. František Adam Paló : Mário
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 419
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 904
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 548
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 456
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 481
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 031
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 976
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 806
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu