Zber: Kvitne v máji až júni. Plody sú guľovité mnohosemenné modročierne oinovatené bobule. Dozrievajú v júli až septembri. Rastie na vresoviskách, rašeliniskách, v lesoch na veľmi kyslých až kyslých pôdach. Osídľuje ľahké aj ťažké pôdy. Obľubuje nevýživné piesky, ale neznáša hlinité. Pri zbere listovej drogy hrozí zámena s listom čučoriedky barinnej - Vaccinium uliginosum L., ktorá však rastie na horských lúkach a má celistvo okrajové listy a väčšie i svetlejšie plody. Za zámenu treba rátať aj list brusnice pravej. Čučoriedka je aj dôležitá tým, že chráni lesnú pôdu pred splavovaním a podporuje tvorbu humusu na nevápenatom podklade. Zbiera sa list v máji až v októbri zdrhovaním z bezkvetých konárikov. Listy by sa mali zbierať pred rozkvitnutím rastliny, pretože neskôr sa stávajú menej účinnými. Musia sa zbierať staršie, tmavo zelené listy a nie čerstvé, svetlo zelené listy, pretože tieto neobsahujú všetky potrebné účinné látky. Pred sušením sa odstránia všetky nečistoty a materiál sa suší rýchlo v tenkých vrstvách. Zbierajú sa aj plody, ktoré sú vyhľadávanou surovinou. Dozrievajú podľa nadmorskej výšky v júli až koncom augusta. Zberajú sa ručne alebo hrebeňmi. Plody možno sušiť najlepšie umelým teplom do 450 C v rúre.
Obsiahnuté látky: Obsahové látky brusnicových drog sú veľmi rozmanité. List a vňať obsahuje triesloviny, sacharidy, organické kyseliny s veľkým množstvom kyseliny askorbovej, flavonoidy (kvercetín), triterpény (kyselinu ursolovú, oleánovú, alfa amirín), menšie množstvo hydrochinónu, antokyány a glukokiníny (hypoglykemicky účinný myrtilín). Plody obsahujú triesloviny, zmes antokyánov, tzv. myrtilín (heterozidy delfinidíny, kyanidíny, petunidíny a malvidíny), organické kyseliny (jablčnú, benzoovú, askorbovú, citrónovú, burstinovú, chinovú), pektín, sacharidy, karotenoidy (provitamín A) a zo skupiny vitamínu B najmä tiamín.
Účinnosť a použitie: Obsah antokyánov v listovej droge podmieňuje jej protikŕčovité pôsobenie, ktoré sa využíva pri kolikových dyspepsiách. Triesloviny posilňujú dezinfekčné pôsobenie v tráviacej rúre. Bakteriostatické a protizápalové účinky voľného hydrochinónu sa uplatňujú pri zápaloch močových ciest. Výhodné terapeutické vlastnosti vhodne dopĺňajú diuretickým účinkom flavonoidy. Glukokiníny znižujú koncentráciu glukózy v krvi, preto sa droga z listov už tradične podáva ako pomocný liek pri cukrovke. Plodová droga obsahuje dve termostabilné antibakteriálne látky, rozpustné vo vode (pôsobia proti Escherichia coli a proti niektorým iným druhom stafylokokov), ktoré sa využívajú pri zápalových ochoreniach žalúdka a čriev. Účinnosť zvyšuje aj obsah trieslovín. Okrem vnútorného užívania je účinné aj vyplachovanie ústnej dutiny a kloktanie pri zápalových ochoreniach slizníc. Antokyány (myrtilíny) pôsobia na cievy rovnako ako vitamín P. Zlepšujú priepustnosť drobných vlásočníc, a tým zamedzujú kapilárnemu krvácaniu, preto sú terapeuticky účinné na prekrvenú (a na krvné presakovanie predisponovanú) sliznicu tráviacej rúry. Antokyány, podobne ako vitamín A, zlepšujú aj regeneráciu očnej sietnice resyntézou bielkovinového purpuru rodopsínu, ktorý podmieňuje videnie v zhoršených svetelných podmienkach. Plody čučoriedky sa používajú pri liečbe šerosleposti, ale aj v jej prevencii. Majú aj významný antiparazitický účinok (napr. proti škrkavkám a mrliam).
Toxicita: Listy a plody nemajú žiadne vedľajšie škodlivé účinky a plody patria medzi najhodnotnejšie ovocie.
Recept pre vás: Pri hnačke užívame každú polhodinu 1 čajovú lyžičku sušených plodov a k tomu podľa potreby na špičku guľatého noža jemne práškovaného koreňa nátržníka vzpriameného. Zapijeme to nálevom z benediktu lekárskeho. Prášok a čaj podávame 4 až 6 krát denne, väčšinou jeden alebo dva dni. Počet plodov postupne znižujeme až do úplnej likvidácie hnačky. Borievka má tiež ďalšie široké uplatnenie. Napríklad pri slabosti močového mechúra je veľmi vhodný nasledujúci čaj z borievkových listov: 15 g borievkových listov sa zaleje 0,5 l studenej vody, prikryje sa, nechá sa 5 minút variť na miernom ohni a potom sa nechá 10 minút vylúhovať. Pije sa na tri razy po jednej šálke, vždy ráno, na obed a popoludní, ale nikdy nie po 17 hodine. Podobný odvar z plodov je veľmi účinný pri zápaloch hrubého čreva: 60 g sušených borievok sa zaleje 1 litrom studenej vody, prikryje sa a nechá sa variť 5 minút na miernom ohni. Potom sa nechá 10 minút vylúhovať. Odvar sa prefiltruje a plody sa vylisujú, oba roztoky sa zmiešajú a opäť sa prefiltrujú. Pije sa po dúškoch počas celého dňa. Podobne sa môžu použiť aj čerstvé plody alebo šťava z čerstvých listov. Užíva sa tiež po dúškoch počas celého dňa. Ukľudňuje to nielen zápal, ale aj ničí baktérie. Na poruchy prekrvenia aj celkového krvného obehu sa odporučuje nasledujúci alkoholický nápoj: 100 g čerstvých , umytých čučoriedok sa dá do 0,7 l ražnej 30 až 35% alebo podobného alkoholu, dobre sa uzatvorí a nechá sa dva týždne vylúhovať. Potom sa tekutina prefiltruje a čučoriedky sa vylisujú. Roztoky sa zmiešajú a prefiltrujú sa cez papierový filter. Užíva sa trikrát denne jedna odmerka pred hlavným jedlom.
PRIPRAVUJE ANTON BLAHUŠ,
PREDSEDA združenia veronica -
klubu ZBERATEĽOV A PESTOVATEĽOV
LIEČIVÝCH RASTLÍN