Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Grilovali sa kurence, krevety, zelenina aj syry

V sobotu 20. septembra sa v lodenici pri Váhu konal nultý „pozorovateľský“ ročník neoficiálnych majstrovstiev Slovenska v grilovaní s názvom Grilmánia.

TRENČÍN. Aj napriek chladnému počasiu sa na Ostrove zišli viacerí grilovania chtiví „maniaci“ a predviedli svoje kulinárske umenie v „open air“ priestore. Podujatie, ktorému síce chýbali lúče slnka, sa mohlo pochváliť o to lepšou náladou a atmosférou. Pri griloch bolo naozaj horúco. „Do Grilmánie sa prostredníctvom internetu prihlásilo až tridsaťdva grilovacích posádok, pričom prišli aj súťažiaci z Novák a Dubnice nad Váhom,“ povedal organizátor akcie Ľubomír Matúš. Podľa neho je v zahraničí masové grilovanie obrovskou atrakciou, na ktorej sa schádza aj osemsto grilovacích posádok. Tradíciu súťaženia v tejto „chutnej“ činnosti by chcel Matúš rozbehnúť aj na Slovensku, a to práve v Trenčíne.

Skryť Vypnúť reklamu

Porotcom majster Slovenska vo varení gulášu
Grilovacie posádky hodnotil porotca Stanislav Václavík z Bratislavy, ktorý je majstrom Slovenska vo varení gulášu. „Hodnotíme najmä originalitu grilovacieho systému, kreatívny názov jedla a chuť. Zisťujeme, aké pochutiny súťažiaci používali, či si ich sami vymysleli a aké bylinky do jedál pridali. Jedlo môže byť chrumkavé, nesmie im však zhorieť,“ dodal znalec. Najstarším účastníkom súťaže v grilovaní pri Váhu bol fotograf, rezbár a športovec Čestmír Harníček (82). Súčasťou jeho grilovacej výbavy bolo starodávne dúchadlo a netradičný gril, ktorý sám vytvoril. „Uhlie sa do neho pridáva z boku. Mäsko sa nepečie priamo nad uhlím. Je to ekologické a hygienické,“ chváli svoj systém, pomocou ktorého ugriloval dve kurence so špeciálnou marinádou. Jedlo dostalo názov Trenčianske pipky.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäsko či zeleninu?
Grilovacia posádka rodiny Zlatovských z Trenčína nezabudla na milovníkov vegetariánskych jedál. Svoje menu nazvala Vegán. „Grilujeme čínsku uhorku, tekvicu, baklažán a malé zemiačiky s americkým korením, všetko potierame špeciálnym bylinkovým maslom. Prvýkrát grilujeme zeleninu, vždy to bolo iba mäso,“ hovorí zástupkyňa vegetariánskej posádky Adriana Zlatovská. Prezradila však, že v zálohe majú aj niekoľko klobások. Rodina sa dobre obliekla, zohrieval ich však aj gril a dobrá nálada. „Sme tu pre najmä zábavu,“ zhodli sa všetci jej členovia.

Špecialitou posádky, ktorej velil Laco Sekerka zo skupiny historického šermu Wagus, boli Omarove lopatky a Matúšove kolená. „Rozhodli sme sa, že budeme piecť kolená organizátora súťaže. Po tejto akcii pôjde do invalidného dôchodku,“ zavtipkoval. Gril, ktorý si so sebou doniesli na súťaž, používajú bežne na hrade a Trenčania ho mali možnosť niekoľkokrát vidieť aj na Mierovom námestí. „Takýto gril vymysleli už starí Rimania. Trochu sme ho vylepšili, dorobili sme rošt. Rimanom slúžil ako prenosný sporák, dalo sa na ňom variť aj v kotlíku. Teraz v ňom varíme víno,“ hovorí Sekerka. Na porotu vraj apelovala posádka najmä multifunkčnosťou kuchyne i záverečnou chuťou jedla. Špecialita súťažiacej rodiny Kováčikovcov a Hudcovcov dostala názov Dračie kapsy. „Z bravčovej krkovičky som spravila kapsy, do ktorých som vložila usmaženú slaninku a kyslú kapustu. Kapsičky som zavrela a dala som ich na dvadsaťštyri hodín do marinády, ktorá sa skladá z piva, oleja, horčice a grilovacieho korenia. Teraz Dračinky grilujeme,“ prezrádza svoj recept Viera Kováčiková z Trenčína. Pre tých, ktorí nemajú radi mäso, ugrilovala súťažná posádka baklažány a šampiňóny.

Skryť Vypnúť reklamu

Prišli ukázať, čo vedia
„Pre vegetariánov máme Menu á la Bukovský zložené z baklažánu, rajčín a hermelínu,“ vysvetľuje člen ďalšej posádky Miloš Kohout. Jozefína Senešiová z Trenčína prezrádza, že obe rodiny grilujú takmer každý víkend. „Prišli sme ukázať to, ako vieme grilovať. Za grilovacie brikety vymieňame už všeličo,“ smeje sa celá posádka. Najmladšiu posádku tvorili štyria spolužiaci zo Strednej umeleckej školy v Trenčíne. „Rozhodli sme sa ugrilovať krevety na cesnaku so špeciálnou olivovou omáčkou. Jedlu sme dali názov Krevety s kyslým úsmevom,“ vysvetľuje hovorca juniorskej posádky Robert Finkei. Krevety vraj pre nich nie sú nezvyklým pokrmom, pretože si ich dávajú každý utorok v škole na desiatu. On i jeho spolužiaci, Duško, Miloš a Denis si nemyslia, že grilovanie je len pre starších ľudí a po zaučení by chceli grilovať častejšie.

Originálne názvy, originálne ceny
Na víťazov Grilmánie čakali skutočne originálne ceny. Tretie miesto si zaslúžila rodiny Hudcovcov a Kováčikovcov s Dračími kapsami, ktoré prevzali päťdesiat kusov mladej kukurice. Originálny systém grilovania zostrojený Čestmírom Harníčkom ocenili druhým miestom a odmenili demižónikom burčiaku. Prvú cenu, tristo vajíčok, odovzdali víťazovi, rodine Zlatovských, ktorá sa počas súťaženia spojila s družstvom Mladých kreviet. Ľubomír Matúš, ktorý si tiež zasúťažil so svojimi Rozkošnými stehienkami na osom mede, ako originálne nazval svoj produkt, plánuje prvý ročník Grilmánie organizovať kvôli vhodnejšiemu počasiu v máji alebo júni.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Aj matematika sa dá skrotiť
  5. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  6. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  7. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 286
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 175
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 324
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 932
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 505
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 422
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 999
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 883
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 743
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 645
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Peter T. dostal za vraždu spolupodnájomkyne v Bojniciach 15-ročný trest

Na 15-ročný trest odňatia slobody odsúdil dnes Okresný súd v Trenčíne 29-ročného Petra T. za vlaňajšiu vraždu v Bojniciach.

Ilustračná snímka.

Za volant si sadol opitý a so zákazom jazdiť, auto skončilo na streche

Opitý šofér, ktorý mal zakázané jazdiť, havaroval v Dolnej Porube v okrese Trenčín.

Auto skončilo v Dolnej Porube na streche.

Do modernizácie stredných škôl v kraji pôjde v budúcom roku 23 miliónov eur

Do modernizácie škôl a školských objektov investuje Trenčiansky samosprávny kraj v budúcom roku takmer 23 miliónov eur.

Školy sa už aj v Spišskej Novej Vsi otvárajú.

Pribudlo takmer 2000 prípadov, 322 z nich je z Trenčianskeho kraja

Dnes do oficiálnych štatistík pribudlo 1 953 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 z 10 723 PCR testov, čo predstavuje pozitivitu na úrovni 18,21 percenta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Investícia železníc významne zmení tvár Žiliny aj dopravu v centre

Takto bude vyzerať vynovená železnica a nadjazd na žilinskou stanicou.

Už ste čítali?