Zber: Veľmi premenlivý druh, rastie v listnatých lesoch, krovinách, ojedinele i v ihličnatých porastoch od nížin až do horského stupňa. Zberajú sa zrelé plody - šípky, na prelome septembra a októbra, prípadne i neskôr i po prvých mrazoch. Sušia sa najskôr na voľnom vzduchu v jednej vrstve a dosúšajú sa umelým teplom, napr. na plechu v rúre. Teplota by nemala presiahnuť 35 oC, inak zhnednú alebo sa pripália. Sušenie musí prebiehať rýchlo, lebo materiál plesnivie. Všetky drogy skladujeme v dobre uzatvorených obaloch (najlepšie v plechovkách), nie dlhšie ako rok (potom ich liečivé účinky začínajú podstatne klesať).
Obsiahnuté látky: Kvet obsahuje triesloviny, flavonoidy, antokyány a silicu. Plody obsahujú kyselinu askorbovú a dehydroaskorbovú. Niektoré druhy majú až 6 % vitamínu C. Z ďalších vitamínov sa tu nachádza kyselina nikotínová, vitamín P, vitamín, vitamín K. Ďalej sú tu karotenoidy, flavonoidy, sacharidy, pektín, slizy, triesloviny, silica a približne 4 % minerálnych látok, z ktorých polovicu tvorí draslík a vápnik.
Účinnosť a použitie: Pre vysoký obsah trieslovín má droga z kvetu sťahujúce účinky, ktoré sa môžu využiť pri zápaloch tráviacej rúry s hnačkami. Silica potencuje antibakteriálne pôsobenie drogy, ktoré sa využíva aj pri liečbe zápalov ústnej dutiny a hltana, kde okrem hojivých účinkov pôsobí aj osviežujúco. Terapeuticky významný obsah vitamínu C, provitamínu A a vitamínov skupiny B v plodoch, ktoré spolu s podpornými látkami pôsobia ako vhodný zdroj vitamínov. Podporujú reparačné procesy a zlepšujú metabolizmus. Kyselina askorbová spolu s kyselinou dehydroaskorbovou majú dôležitú funkciu v oxidačno-redukčných procesoch organizmu. Zasahujú do metabolizmu bielkovinových aminokyselín a zlepšujú resorpciu železa v tráviacom trakte. Vitamín C je oveľa účinnejší v prírodných látkach než syntetický, prípadne izolovaný substrát. Keďže ľudský organizmus nevie vitamín C syntetizovať a dlhšie skladovať v tkanivách, nevyhnutný je jeho každodenný prísun v potrave. Pri chorobách so zrýchleným metabolizmom je spotreba kyseliny askorbovej niekoľkokrát vyššia než za normálnych podmienok, preto je potrebný jej zvýšený prísun. Dostatok vitamínu C zvyšuje odolnosť proti infekciám, prípadne pri ich prepuknutí urýchľuje liečbu a zmierňuje priebeh choroby. Brzdí aj vývoj artériosklerózy.Terapeuticky sa droga využíva pri nedostatku vitamínu C, chrípkových a iných infekciách, purpurách, poruche pečeňového metabolizmu, hojení fraktúr a rán, dekubitoch, dlhodobom podávaní liečiv, anémii a pri ďalších chorobách. Triesloviny pozitívne pôsobia pri chorobách tráviaceho systému. Droga pre vysoký obsah vitamínov a provitamínov zlepšuje celkový zdravotný stav, a preto je vhodným tonizujúcim prostriedkom pre všetky vekové skupiny.
Toxicita: Šípkové prípravky v bežných dávkach môžu užívať zdraví aj chorí ľudia všetkých vekových skupín. Odporúča sa aj dlhodobé užívanie šípok v podobe osviežujúceho nápoja alebo potraviny. Nie sú známe žiadne nežiadúce účinky.
Recept pre vás: V bylinkárskej praxi sa používajú tiež šípkové hálky, čo sú nápadné útvary na listoch, vytvorené infikovaním listu žlabatkou listovou alebo niektorou z príbuzných žlabatiek. Hálka sa podobá ochlpenej hlavičke a používa sa ako výborné tonikum a imunostimulans. V tomto prípade sa podáva vo forme tinktúry, v dávke 20 až 25 kvapiek, až 4 krát denne. Formou záparu ju aplikujeme zvonka, pretože urýchľuje zaceľovanie rán a popálenín, z ktorých sa olúpala pokožka. Vnútorne podávame zápar alebo tinktúru hlavne pri horúčkovitých ochoreniach. Tiež sa podáva ako diuretikum, zvlášť pri močových kamienkoch a piesku. Pri horúčkach podávame zápar zo šípok po šálkach 2 až 4 denne. Šípkový kompót pripravíme podľa nasledovného postupu: Zrelé šípky zbavíme stopiek a pozdĺžne rozkrojíme. Pod tečúcou vodou špičkou noža odstránime jadierka a chĺpky a očistené šípky ponoríme do studenej vody, krátko povaríme, čím zmäknú a vyplavia sa zvyšné chĺpky. Potom polovičky šípok uložíme do zaváracích pohárov a zalejeme horúcim cukrovým nálevom, pripraveným z 3 hmotnostné diely cukru na 2 hmotnostných dielov vody. Na jeden pohár od detskej výživy spotrebujeme asi 100 ml nálevu. Kompót sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 až 85 oC. Pri obličkovom piesku, obličkových a močových kameňoch pomáha čaj z plodov bez semien. Užíva sa 1 polievková lyžica na šálku čaju, ktorá sa nechá krátko povariť, precedí sa a pije 3-krát denne. Naproti tomu čaj iba z okvetných lístkov pomáha pri žalúdočných kŕčoch. Šípkový likér posilňuje po všetkých stránkach staršie osoby: liter plodov a 500 g bieleho cukru necháme v 3 l žitnej pálenky 8 dní na teplom mieste vylúhovať a potom precedíme. Pijeme 1 pohárik denne, pred jedlom. Likér podľa iného receptu pripravíme nasledovne: liter rozmliaždených šípok prelejeme litrom alkoholu a necháme 14 dní stáť v teple. Potom prefiltrujeme a doplníme cukrovým sirupom z 500 g cukru na 1,5 l vody. Pijeme rovnako 1 pohárik denne.
PRIPRAVUJE ANTON BLAHUŠ,
PREDSEDA združenia veronica -
klubu ZBERATEĽOV A PESTOVATEĽOV
LIEČIVÝCH RASTLÍN