Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Pominuteľnosť vecí patrí k ľadovému sochárstvu

Ľadové sochárstvo nie je vo svete už novinkou, mnohí sochári berú tvorbu z ľadu ako výzvu a vytvárajú zo zmrazených blokov vysokých aj päť metrov úplne krehučké tvary, napríklad krajky.

(Zdroj: Ľuboslava Sedláková)

TRENČÍN. Minulý týždeň ste však na tvorcov pominuteľných diel mohli natrafiť priamo v centre mesta pri farských schodoch na Mierovom námestí. Akademický sochár Ján Gejdoš, ktorý je autorom napríklad známej sochy Zelená žaba na pešej zóne v Trenčianskych Tepliciach, či sochy Braneckého v parčíku na Mierovom námestí tu spoločne s organizátormi festivalu dobrodružných filmov Horyzonty pripravili súťaž v tesaní ľadových sôch.

Kocky ľadu mrazili dva týždne
Pre účastníkov ľadového happeningu pripravili však oveľa menšie bloky ľadu. Ako povedala riaditeľka festivalu Mária Dutková, mrazili ich vo veľkých priemyselných mraziakoch firmy, ktorá skladuje mäso v 20 litrových plechovkách od farby. Proces mrazenia je pomerne zložitý a trval asi dva týždne. „Fyzikálne pochody, ktoré tam nastali, boli asi zaujímavé, pretože plechovky sa úplne zdeformovali,“ uviedol sochár a zároveň hlavný porotca. „Tvoriť sochy z ľadu je zákerné, hoci u laikov môže ľad vyvolávať dojem, že sa do neho robí veľmi dobre,“ opísal úskalia ľadovej sochárčiny Gejdoš. Proces opracovávania prirovnal, „ako keď idete nožíkom do zmrznutého masla“. Ľad je náročný materiál a to, že sa z neho ľahko a príjemne uberá, je skôr nevýhoda ako výhoda a dokonca určitá zákernosť. Vôbec nie je problém napríklad pri buste odrezať kúsok nosa, alebo to, čo tam má byť, tam zrazu už nie je,“ hovorí s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvar sochy vyniká až samotným topením
Výraznejším problémom je však podľa neho to, že pri ľade, na rozdiel od dreva, kameňa či iných materiálov, vzniká jav priezračnosť. Nedá sa naň predkresliť predlohu, všetko je nutné vedieť si predstaviť. „Je ťažké dostať do priestoru vymyslenú predlohu, pretože lom svetla a priezračnosť dokáže tvorcu šialene mýliť. Počas práce prechádza ľad totiž niekoľkými fázami, najskôr je úplne biely, postupne, ako sa topí, je stále viac a viac priehľadný, až je napokon úplne priezračný, kryštalický. Na začiatku tvorby tak vôbec nie je vidieť kontúry, socha vzniká vlastne až samotným topením ľadu. Postupne sa stávajú kontúry výraznejšie a vtedy začína byť socha zaujímavá. Okrem toho, že vnímame okrajový tvar, dostáva dielo aj inú dimenziu priezračnosti,“ hovorí Gejdoš.

Skryť Vypnúť reklamu

Životnosť sôch je obmedzená
Tie, ktoré vytvorili účastníci síce vydržali len do nedeľného rána, ale to nikomu nevadilo. Dôležitá bola samotná tvorba a odvaha vyskúšať si to. Ako prezradili, takmer všetci sa takto zabávali po prvý raz. Trenčan Martin Žovinec, študent výtvarných umení, tvoril bustu. „Čo, či kto to bude, ešte neviem. Na koho sa bude najviac podobať, tak ho nazvem,“ prezradil. Ako povedal, ľad ho ako materiál prekvapil a nečakal, že sa s ním bude dať detailne pracovať. „Myslel som, že sa bude veľmi odštiepávať, ale je to celkom dobrá práca, hoci nedovolí chyby. Čo je na ľade zvláštne, človek musí preháňať tvary, aby bolo vidieť výsledok,“ dodal. Podľa Tomáša Čerteka, študenta grafiky, bolo dôležité, aby človek mal vymyslené dopredu, čo chce robiť, ale aby dokázal aj improvizovať. „Treba sekať, čo to prinesie, ale mať aj nejakú predstavu a keď sa niečo odsekne, treba vedieť, čo sa z toho môže vytvoriť.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ľadové sochy charakterizuje pominuteľnosť
Ľadové sochárstvo patrí rovnako ako graffiti či maľovanie na telo k súčasným odvetviam umenia, ktoré charakterizuje pominuteľnosť. Podľa Gejdoša to všeobecný trend tejto doby, je hektičnosť, o ktorej sa veľmi často a s obľubou hovorí, sa takto prenáša aj do umenia. „Je to štýl doby vytvárať veci, ktoré nie sú úplne trvalé. Zaujímavejší je proces tvorby, nie požiadavka, aby dielo vydržalo veky. Ale neberiem to ako mínus, mne sa to páči,“ odôvodnil.

Z ľadu tvoria aj profesionálni sochári
Ľadové sochy zdobia rôzne spoločenské akcie. Materiál pre profíkov sa vyrába úplne inou technológiou s použitím tekutého dusíka. Technológia výroby je náročná časovo aj finančne. „Zúčastnil som sa sympózií, kde sa robilo z veľkých blokov. Postup je úplne iný, sochári používajú aj motorové píly,“ vysvetlil Gejdoš. Doložil, že klasické ľadové sochárstvo je založené na detailoch a veľkí profesionáli dokážu z ľadu urobiť napríklad jemné krajky.

Terezka vytvorila ľadového svetlonosa
Amatérski sochári si vystačili s nožíkmi, dlátami a najmä vlastnými rukami. „Veľmi dobre sa s materiálom popasovali. Vznikli zaujímavé veci, aj keď nebolo veľa času a nemali celkom ideálne podmienky,“ uviedol pred vyhlásením výsledkov Gejdoš. Z deviatich súťažiacich ocenili troch. Na treťom mieste skončila najmladšia účastníčka štvorročná Terezka Šicková s mamičkou Šárkou, ktoré vytvorili ľadového svetlonosa. „Toto malé stvorenie skutočne pracovalo na tomto diele a mne sa veľmi páčila kombinácia dieťaťa a mamičky a najmä to, že ako jediní zapojili aj ďalšie média. Ľadovú tekvicu vyfarbili a vo vnútri svieti svetlo,“ obhájil svoje rozhodnutie Gejdoš. Ako povedala Šárka, sochárčenie z ľadu sa im zapáčilo a už majú pripravené, čo budú majstrovať o rok.

Ryba z ľadu vytvorila ilúziu pohybu
Na druhom mieste skončila ryba Zuzany Kuchtovej z Púchova. Ako prezradila, pôvodne mala vyzerať úplne inak. „Pri práci som sa musela poddávať ja ľadu a nie naopak,“ zasmiala sa. Gejdoš ocenil jej snahu vytvoriť priestorové dielko. „Rybka sa akoby pohráva vo vode a vytvára ilúziu pohybu, toto je klasický postup, ako vzniká ľadové sochárstvo,“ ocenil porotca.

Prvý skončil Juraj Holman, ktorý spojil dva ľadové bloky a vytvoril bustu. „Môže to byť boh svätého pokoja, ale aj boh bolesti hlavy,“ povedal s dávkou recesie študent výtvarnej výchovy. „Je to krásna robota, taká skúmavá a napínavá. Prekvapuje ma akou rýchlosťou sa dokáže topiť, ako sa dokáže otvárať a teplými rukami modelovať. Treba preháňať proporcie, najskôr dielo vypracovať na hrubo a potom sa vyhrať s detailmi,“ okomentoval svoju tvorbu Holman.

Podľa Gejdoša sa víťaz nebál štylizovať, čo je pre ľad veľmi dôležité, pretože po spriesvitnení vyznie odvážne členenie. „Socha je opracovaná zo všetkých strán, je to ucelený, pekný výtvor,“dodal. Novinka v Trenčíne zúčastnených nadchla a aj organizátori reálne uvažujú, že o rok opäť súťaž v tesaní ľadových sôch zopakujú. Už len nakúpiť hrudu masla a začať trénovať.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 558
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 194
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 253
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 413
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 599
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 078
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 952
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 10 295
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 080
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 906
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Spoplatnenie na Juhu pomohlo len čiastočne, niekde problémy zostali

O tom, ako sa počas prvých týždňov od spoplatnenia parkovania na najväčšom trenčianskom sídlisku Juh zmenila situácia na cestách, sme sa rozprávali s hovorkyňou Trenčína Erikou Ságovou.

Parkovací automat na sídlisku Juh.

FOTO: Novorodenci z trenčianskej a myjavskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

Novorodenci.

Trenčania bezzubí. V Trnave prehrali gólmi zo záveru zápasu

Zverenci Stijna Vrevena majú na konte iba jediné víťazstvo.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

V Lučenci hľadajú posily do tímov v celoplošnom testovaní, denná odmena je 70 eur

Záujemcovia sa môžu hlásiť do pondelka 26. októbra do 9.00 hod.

Už ste čítali?