Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Jej najväčšou inšpiráciou je príroda a ľudová kultúra

V Mestskej galérii v Trenčíne môžu návštevníci do 24. februára vidieť unikátnu výstavu medovníkov. Vytvorila ich Mária Muráriková z Trenčína.

TRENČÍN. Výrobe medovníkov sa venuje už 29 rokov. Má za sebou množstvo súťaží a zlatých medailí. Spočiatku išlo len o záujmovú činnosť.

Svoje medovníky predávala na jarmokoch a folklórnych podujatiach. Práve ľudová kultúra je jej inšpiráciou. „Pochádzam spod Kráľovej hole. Moja mama bola veľmi zručná v ručných prácach, do všetkého ma zasväcovala. Brala som to ako súčasť môjho detstva,“ spomína Mária.

Jej veľkou inšpiráciou je príroda. „Tam vždy chodím s otvorenými očami a mám sa donekonečna čo učiť,“ dodáva.

Do svojich prác sa vždy snaží vniesť niečo nové, má rada ľudový ornament a čisté línie. Tieto tri zložky nechýbajú ani v kompozícii „Večera pre kráľa“, ktorú vystavuje v Mestskej galérii. S ňou vlani v októbri súťažila na celosvetovej olympiáde kuchárov a cukrárov v Nemecku, kde získala zlato. Svoje dielko vyrábala približne 350 hodín. Na výstave má svoje miesto aj paličkovaná kompozícia, s ktorou sa v januári zúčastnila najväčšej slovenskej súťaže Danubius Gastro. Opäť si domov odniesla zlato.

Dcéra je jej nasledovníčkou
Talent nezaprie ani jej dcéra, s ktorou už tri roky spolupracuje. Na súťaži v Bratislave boli rivalky. „Ona získala striebro, jej pohľad je ale úplne iný,“ hovorí Mária Muráriková.

V zbierke medailí medovnikárky sú okrem spomínaných ocenení aj dve zlaté zo súťaže v Hradci Králové. „V mojej kategórii nás bolo okolo 200 a tam som prvýkrat získala zlato a bola som aj absolútnou víťakouz,“ spomína na svoje súťažné začiatky Mária.
Ďalšie tri zlaté si odniesla z Bratislavy a na Svetovom pohári v Luxemburgu získala striebro. Tam po prvýkrát ukázala verejnosti medovníkové nádoby.

Na súťaže sa vždy snaží prísť s niečím novým
Súťaže majú svoje jasné pravidlá. Výrobky musia byť jedlé, porota ich hodnotí individuálne bodovým systémom. Podľa Murárikovej je tento systém veľmi spravodlivý. Na súťaže sa snaží vždy prísť s niečím novým a originálnym. „To čo je na výstave, sa líši od klasického medovníka,“ prezrádza. Zároveň ju mrzí, že záujmu zo strany mesta sa dočká vždy až po úspechu na súťaži. Všetky náklady si hradí sama alebo za pomoci sponzorov.

Ovláda desať techník zdobenia kraslíc
Okrem výroby medovníkov sa venuje aj krasliciam. Ovláda desať techník ich zdobenia. Baví ju aj práca so slamou, jej srdcovou záležitosťou je paličkovanie, vyrezáva aj do ovocia a zeleniny. Svoje remeslo si nenecháva pre seba a usporadúva kurzy pre verejnosť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 473
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 899
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 419
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 102
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 533
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 310
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 872
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 391

Hlavné správy z MY Trenčín

Dni Sihote. Akcia, ktorá spája Trenčanov a jej ďalší vydarený rok 2018

7. október 2018 sa dozaista vryl do mysle nadšených „Sihoťanov“ svojím bezprostredným, priateľským a priam rodinným prístupom účinkujúcich hostí.

Termín útlmu ťažby uhlia na hornej Nitre by mohol byť známy o niekoľko mesiacov

Akčný plán transformácie hornej Nitry môže mať vláda na stole už na jar 2019.

Na multižánrovom festivale sa predstaví 150 talentov

Viac ako 150 talentov z desiatich škôl a organizácií sa od 18. do 25. októbra predstaví v Novom Meste nad Váhom.

V ekoučebni ZŠ na Štúrovej ul. pribudli včelie úle

Žiaci Základnej školy na Štúrovej ulici v Myjave získali do svojej ekoučebne nové doplnky, ktorých súčasťou sú aj provizórne včelie úle.

Základná umelecká škola K. Pádivého má novú koncertnú sálu, prvý koncert patril absolventom

V Základnej umeleckej škole Karola Pádivého v Trenčíne otvorili novú koncertnú sálu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 12:30

Cesta je už prejazdná, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cestu sprejazdnili ešte dopoludnia.

V Žiline rastie dom bez povolenia. Má ich byť ešte viac

Investor chce stavbu dodatočne zlegalizovať.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Vybrali SME

Už ste čítali?