CHOCHOLNÁ-VELČICE. Ako informovala Blanka Hlavandová, pracovníčka obecného úradu, od skorého rána sa v priestoroch obecného úradu pod vedením majstra mäsiara Viliama Hodulíka konala zabíjačka. „Mäsiari z obce a šikovní chlapi z dediny na obecnom dvore vyrábali tradičné zabíjačkové dobroty, klobásy, jaternice, tlačenku, kašu, fašírky, oškvarky i zabíjačkovú kapustu. Kto chcel, prišiel a mohol aj pomôcť. A všetci mohli ochutnávať.“
V sále kulturného domu od rána pripravovali zase chocholnianske ženy iné dobroty. „Najlepšie gazdiné miesili cesto a smažili rôzne druhy fašiangových šišiek, fániek a langošov podľa vlastných receptov. Návštevníkom prezradili ten najlepší postup a aj recepty na ich výrobu,“ povedala Hlavandová.
V popoludňajších hodinách chodili po obci na koči obecný bubeník aj s harmonikárom. Pozývali všetkých občanov na obecnú zabíjačku, fašiangovú zábavu a pochovávanie basy.
Večer sa v sále kultúrneho domu začala fašiangová zábava s ochutnávkou zabíjačkových špecialít.
Fašiangovú veselicu spestrili folklórnym pásmom o pravej dedinskej zabíjačke v podaní folklórnej skupiny Krupanskí črpáci. Pásmo ponúklo humorný pohľad do zákulisia starých slovenských obyčají prostredníctvom divadelného, speváckeho a tanečného stvárnenia. „Takmer do polnoci sa všetci zabávali, jedli zabíjačkové špeciality a fašiangové šišky, fánky a langoše. Po skončení fašiangovej veselice, polhodinu pred polnocou, sa v sále na „smútočnom obrade“ všetci rozlúčili s končiacim sa fašiangom pochovaním basy. O polnoci sa veselica ukončila a začal sa štyridsaťdňový pôst, ktorý sa skončí až na Veľkonočnú nedeľu,“ dodala Hlavandová.