TRENČÍN. Aj napriek chladnému počasiu sa na Ostrove zišli viacerí grilovania chtiví „maniaci“ a predviedli svoje kulinárske umenie v „open air“ priestore. Podujatie, ktorému síce chýbali lúče slnka, sa mohlo pochváliť o to lepšou náladou a atmosférou. Pri griloch bolo naozaj horúco. „Do Grilmánie sa prostredníctvom internetu prihlásilo až tridsaťdva grilovacích posádok, pričom prišli aj súťažiaci z Novák a Dubnice nad Váhom,“ povedal organizátor akcie Ľubomír Matúš. Podľa neho je v zahraničí masové grilovanie obrovskou atrakciou, na ktorej sa schádza aj osemsto grilovacích posádok. Tradíciu súťaženia v tejto „chutnej“ činnosti by chcel Matúš rozbehnúť aj na Slovensku, a to práve v Trenčíne.
Porotcom majster Slovenska vo varení gulášu
Grilovacie posádky hodnotil porotca Stanislav Václavík z Bratislavy, ktorý je majstrom Slovenska vo varení gulášu. „Hodnotíme najmä originalitu grilovacieho systému, kreatívny názov jedla a chuť. Zisťujeme, aké pochutiny súťažiaci používali, či si ich sami vymysleli a aké bylinky do jedál pridali. Jedlo môže byť chrumkavé, nesmie im však zhorieť,“ dodal znalec. Najstarším účastníkom súťaže v grilovaní pri Váhu bol fotograf, rezbár a športovec Čestmír Harníček (82). Súčasťou jeho grilovacej výbavy bolo starodávne dúchadlo a netradičný gril, ktorý sám vytvoril. „Uhlie sa do neho pridáva z boku. Mäsko sa nepečie priamo nad uhlím. Je to ekologické a hygienické,“ chváli svoj systém, pomocou ktorého ugriloval dve kurence so špeciálnou marinádou. Jedlo dostalo názov Trenčianske pipky.
Mäsko či zeleninu?
Grilovacia posádka rodiny Zlatovských z Trenčína nezabudla na milovníkov vegetariánskych jedál. Svoje menu nazvala Vegán. „Grilujeme čínsku uhorku, tekvicu, baklažán a malé zemiačiky s americkým korením, všetko potierame špeciálnym bylinkovým maslom. Prvýkrát grilujeme zeleninu, vždy to bolo iba mäso,“ hovorí zástupkyňa vegetariánskej posádky Adriana Zlatovská. Prezradila však, že v zálohe majú aj niekoľko klobások. Rodina sa dobre obliekla, zohrieval ich však aj gril a dobrá nálada. „Sme tu pre najmä zábavu,“ zhodli sa všetci jej členovia.
Špecialitou posádky, ktorej velil Laco Sekerka zo skupiny historického šermu Wagus, boli Omarove lopatky a Matúšove kolená. „Rozhodli sme sa, že budeme piecť kolená organizátora súťaže. Po tejto akcii pôjde do invalidného dôchodku,“ zavtipkoval. Gril, ktorý si so sebou doniesli na súťaž, používajú bežne na hrade a Trenčania ho mali možnosť niekoľkokrát vidieť aj na Mierovom námestí. „Takýto gril vymysleli už starí Rimania. Trochu sme ho vylepšili, dorobili sme rošt. Rimanom slúžil ako prenosný sporák, dalo sa na ňom variť aj v kotlíku. Teraz v ňom varíme víno,“ hovorí Sekerka. Na porotu vraj apelovala posádka najmä multifunkčnosťou kuchyne i záverečnou chuťou jedla. Špecialita súťažiacej rodiny Kováčikovcov a Hudcovcov dostala názov Dračie kapsy. „Z bravčovej krkovičky som spravila kapsy, do ktorých som vložila usmaženú slaninku a kyslú kapustu. Kapsičky som zavrela a dala som ich na dvadsaťštyri hodín do marinády, ktorá sa skladá z piva, oleja, horčice a grilovacieho korenia. Teraz Dračinky grilujeme,“ prezrádza svoj recept Viera Kováčiková z Trenčína. Pre tých, ktorí nemajú radi mäso, ugrilovala súťažná posádka baklažány a šampiňóny.
Prišli ukázať, čo vedia
„Pre vegetariánov máme Menu á la Bukovský zložené z baklažánu, rajčín a hermelínu,“ vysvetľuje člen ďalšej posádky Miloš Kohout. Jozefína Senešiová z Trenčína prezrádza, že obe rodiny grilujú takmer každý víkend. „Prišli sme ukázať to, ako vieme grilovať. Za grilovacie brikety vymieňame už všeličo,“ smeje sa celá posádka. Najmladšiu posádku tvorili štyria spolužiaci zo Strednej umeleckej školy v Trenčíne. „Rozhodli sme sa ugrilovať krevety na cesnaku so špeciálnou olivovou omáčkou. Jedlu sme dali názov Krevety s kyslým úsmevom,“ vysvetľuje hovorca juniorskej posádky Robert Finkei. Krevety vraj pre nich nie sú nezvyklým pokrmom, pretože si ich dávajú každý utorok v škole na desiatu. On i jeho spolužiaci, Duško, Miloš a Denis si nemyslia, že grilovanie je len pre starších ľudí a po zaučení by chceli grilovať častejšie.
Originálne názvy, originálne ceny
Na víťazov Grilmánie čakali skutočne originálne ceny. Tretie miesto si zaslúžila rodiny Hudcovcov a Kováčikovcov s Dračími kapsami, ktoré prevzali päťdesiat kusov mladej kukurice. Originálny systém grilovania zostrojený Čestmírom Harníčkom ocenili druhým miestom a odmenili demižónikom burčiaku. Prvú cenu, tristo vajíčok, odovzdali víťazovi, rodine Zlatovských, ktorá sa počas súťaženia spojila s družstvom Mladých kreviet. Ľubomír Matúš, ktorý si tiež zasúťažil so svojimi Rozkošnými stehienkami na osom mede, ako originálne nazval svoj produkt, plánuje prvý ročník Grilmánie organizovať kvôli vhodnejšiemu počasiu v máji alebo júni.