Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

V Trenčíne sa môžeme osviežiť už aj biozmrzlinou

Jozef Chorvát sa výrobe zmrzliny venuje od roku 1993. Päť rokov predtým začínal s výrobou zmrzlinových kornútikov.

TRENČÍN. Potom spoznal starého zmrzlinára zo Senice, pôvodom bývalého Juhoslovana. Ten mu povedal: „Poď, naučím ťa robiť zmrzlinu.“

Bývalý strojár sa ju teda naučil vyrábať. Zriadil si výrobňu v Ivanovciach a zmrzlinu dodnes predáva v Melčiciach, odkiaľ ju distribuuje maškrtníkom po celom Slovensku. Pred štyrmi rokmi dostal vychýrený zmrzlinár nápad, ktorým reagoval na boom ekologicky čistých potravín. „Začal som uvažovať, či by sa dala vyrobiť aj biozmrzlina a začal som zháňať biosuroviny,“ spomína na začiatky výroby „zdravej zmrzliny“.

Skryť Vypnúť reklamu

Ekologické hospodárstvo má svoje prísne pravidlá, a preto sa pri ňom nesmie používať nič, čo je vyrobené či dopestované pomocou chémie. Biozmrzlina je vyrábaná z biopotravín, ktoré poľnohospodári dopestovali bez použitia umelých hnojív, chemických postrekov či genetických manipulácií. „Na slovenskom trhu neexistuje veľa takých surovín, preto všetko zatiaľ dovážam. Mlieko zháňam z Nemecka, trstinový cukor z Paraguaja a škrob mám z Rakúska.“

Na bio „zmrzku“ má certifikáty
Biozmrzlinu Chorvát prezentoval zatiaľ na bio jarmokoch. Ako tvrdí, s klasickým predajom a výrobou „kopčekovej“ biozmrzliny začína ako prvý a jediný v strednej Európe a nedávno získal potrebné certifikáty. Pri vyrábaní biozmrzliny používa len mlieko, cukor, škrob a ovocie či iné prírodné „ochucovadlá“. Záujemcovia si môžu vychutnať aj zmrzlinu s bioorieškami. Tie sa najprv opražia, zomelú a pridajú do zmesi, ktorú následne hlboko zmrazia v špeciálnych mraziacich boxoch. Osvieženia chtiví labužníci isto nepohrdnú ani citrónovou, mandarínkovou, kakaovou, vanilkovou, brandy, straciatella či čučoriedkovou zmrzlinou, ktorá sa farbí výlučne šťavou z tohto ovocia. Na niektoré druhy zmrzliny používa Chorvát arómy, ale všetky sú prírodného pôvodu. „Kakaová, vanilková, straciatella, lieskovcová, to sú stopercentné biovýrobky. Biopotravina je taká, ktorá obsahuje najmenej 95 percent bioproduktov,“ hovorí o svojich špecialitách Chorvát, ktorý v budúcnosti plánuje aj výrobu biokornútikov. „Keď už biozmrzlina, tak kompletne. Vyrábať ich budem z ekologicky čistej múky,“ upresnil. Sortiment doplní šľahačka, ako inak, opäť bio. Ľadové osvieženie sa bude dať kúpiť ako porciovaná zmrzlina rovno do kornútika, alebo si ju maškrtníci budú môcť vychutnať v pohodlí domova z plastikovej nádoby. Na svoje si prídu aj diabetici. Podľa dlhoročného zmrzlinára chutí jeho diazmrzlina rovnako, ako klasická. Jediné, v čom sa odlišuje, je nahradenie glukózy ovocným cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Bio má inú chuť
Podľa Chorváta sú náklady na výrobu bio zmrzliny dvakrát vyššie ako na výrobu klasickej zmrzliny. Napriek tomu budú jej ceny rovnaké ako u konkurencie, ktorá ponúka klasickú zmrzlinu. Revolučný výrobca zmrzliny sa sám snaží zdravo stravovať. „Doma si upečiem aj pizzu z biomúky. Ale klobáska a slaninka na nej je obyčajná,“ smeje sa. Podľa neho je škoda, že v Trenčíne neponúkajú svoje služby žiadne bioreštaurácie.

Chorvát si myslí, že jeho zmrzlina má inú chuť ako ostatné. „Tí, čo zmrzline rozumejú, to vedia. Táto zmrzlina je presne taká, aká sa vyrábala pred päťdesiatimi rokmi, keď bol v každom meste na Slovensku jeden Juhoslovan.“ Biozmrzlina je prirodzene nízkokalorická. Tuk v nej pochádza len z mlieka, pri jej výrobe nepoužívajú žiadne rastlinné tuky. Všetky ovocné biozmrzliny okrem banánovej sú tiež prirodzene bezlepkové. „Neupravujeme ju ani žiadnymi emulgátormi. Je to plná a čistá chuť pravej zmrzliny,“ zakončil. Okrem organickej ponúka Jozef Chorvát aj klasickú zmrzlinu, ktorú je možno vychutnať v klasických i exotických príchutiach.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  8. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  9. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  10. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 915
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 721
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 926
  4. Aká je chémia vôní 9 909
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 829
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 409
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 791
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 588
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 180
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 7 257
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

V meste sa uskutoční prezentácia stredných škôl

Žiakom končiacim školskú dochádzku v základných školách, ich rodičom, ale aj pedagógom z Myjavy a jej okolia je určený ďalší ročník prezentácie stredných škôl.

Mestský úrad Myjava

Polmiliónový dlh na daniach. Skoro som okoktavel, spomína niekdajší talent Michal Jonáš

Mal 16 rokov, keď nastúpil v druhej lige za Senicu. Čoho sa chytil, to premenil na zlato. Prvý štart za Senicu, Dubnicu i v seniorskej reprezentácií okorenil gólom. V Liberci dlhým autom vyzval ku gólovému zakončeniu Nezmara.

Michal Jonáš (vpravo) pri premiére v najvyššej slovneskej futbalovej súťaži v drese Dubnice nad Váhom.

Polícia apeluje na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky

Neosvetlený cyklista i chodec na ceste bez reflexných prvkov je v tomto období veľkým rizikom.

Dukla Trenčín už bez brankára Kristína

Slovenský hokejový brankár Matej Kristín už nebude pôsobiť v HK Dukla Trenčín.

Matej Kristín.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aktualizované o vyjadrenie Park Snow Donovaly a predsedu NR SR

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu. Nie je jasné, ako dlho potrvá

Minister Doležal konštatoval, že minimálne do pondelka (7. 12.) môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská. Na pandemickej komisii očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

Už ste čítali?