Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Špeciality na váš stôl

Liene v rajčinovej omáčke
Tieto ryby sa v gastronómii používajú len zriedkavo, pretože sa z nich dá len veľmi ťažko stiahnuť koža, majú však vynikajúce mäso. Šéfredaktor časopisu Ryby, rybky, rybičky Slavomír Pavle pred niekoľkými dňami na východnom Slovensku okoštoval lahôdku – liene v rajčinovej omáčke. Môžete si ju pripraviť aj vy.
Ako na to? Vyčistené liene posolíte, posypete ich korením štyroch farieb i čiernym, pridáte celú rascu. Do vnútornostných otvorov vložte kolieska cibule a plátky cesnaku, nechajte postáť. Na pekáč dajte bravčovú alebo kačaciu masť, orestujte na nej cibuľu do sklovita. Množstvo tejto hmoty závisí od toho, koľko rýb pripravujete. V nádobe by však cibuľovo-mastnej zmesi malo byť na výšku jedného centimetra. Na orestovanú cibuľu naukladajte liene, vnútornostným otvorom hore. Prikryte a desať minút na miernom ohni nechajte dusiť. Pridajte rajčinový pretlak, ak ho nemáte, môže byť aj kečup. Pokiaľ obľubujete pikantnejšie jedlo, môžete do lieňov nakrájať aj feferónky. Spolu s kečupom nechajte ryby dusiť asi dvadsať minút. Pochúťka je vtedy pripravená, keď omáčka okolo rýb zhnedne. Príprava je jednoduchá, ryby sú však chutné. K tomuto jedlu stačí podávať v šupke uvarené zemiaky. Ale len vtedy, ak máte čas a každé sústo si dokážete vychutnať. Liene v rajčinovej omáčke sú vhodné na priateľské posedenia s fajnšmekrami, ktorí si na rybách v akejkoľvek podobe dokážu pochutiť a neboja sa z mäsa vyberať kosti. Pripraviť toto vynikajúce jedlo netrvá dlhšie ako pol hodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Borievky dokážu divy
Borievky majú výraznú chuť a v kombinácii s rybacím mäsom dokážu divy. Šéfkuchár s udicou Slavo Pavle, ponúka dvojaký spôsob, ako ich využiť v rybacej gastronómii.
Čerstvé (!) pstruhy nasoľte, posypte mletou rascou. Do každého dajte dovnútra dva plátky slaniny, cesnak, cibuľu a tri bobuľky borievok. Nechajte postáť, aby sa chute „zmiešali“, prenikli do rybacieho mäsa. Potom dajte upiecť, alebo ich zabaľte do alobalu a dajte zamraziť. Nikdy však tento recept, ani ďalšie, neaplikujte na mrazených rybách. Nedosiahnete správny efekt.
Druhou alternatívou je, že do pstruhov vložíte len plátky masla a borievky, samozrejme, že ryby budete mať vopred osolené, posypané rascou a do pekáča ich postavíte na chrbticu. Maslo, borievky a ostatné ingrediencie sa pri pečení pomaly zohrievajú a roztápajú, pričom dávajú rybe vynikajúcu arómu a chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

Kyslé ryby s kyslou smotanou
Filety z akýchkoľvek rýb poriadne nasoľte. Nechajte ich tri dni stáť. Potom ich opláchnite a zalejte octom. Ďalšie tri dni musia v tomto náleve odpočívať. Opláchnite ich, nakrájajte na kocky, pridajte nakrájanú cibuľu, provensálske korenie, ako i korenie štyroch farieb, zalejte rastlinným olejom. Máte ďalej dve možnosti. Buď ich budete hneď konzumovať, alebo ich vložíte do zaváraninových pohárov a necháte dozrievať. Pred konzumáciou ich však vždy zmiešajte s kyslou smotanou. Náš šéfkuchár garantuje, že stačí jedno sústo takto pripravených rýb, použiť môžete akékoľvek, a budete ich musieť konzumovať ďalej, nedokážete odolať. Takto pripravené ryby sú navonok surové, prešli však svojím procesom marinovania a prípravy, chutia vynikajúco. Nehovoriac už o tom, že neobsahujú žiadne tuky, cholesterol a ďalších nepriateľov zdravej výživy.

Skryť Vypnúť reklamu

Fašírky z amura
Z hmotnosti filiet z amura (odstráňte veľké kosti) odpočítajte jednu desatinu a nahraďte ju bravčovým mäsom. Spolu pomeľte, neobávajte sa malých kostičiek v rybacom mäsku. Pridajte cesnak, cibuľu, vajíčka a ostatné ingrediencie, ktoré patria aj do klasickej fašírky. Vyformujte tvary, ktoré sa vám najviac pozdávajú, a vypražte ich v bravčovej alebo kačacej masti. Neobaľujte v strúhanke, ani v žiadnych iných „obaloch“. Namiesto amura môžete použiť mäso z kapra a iných sladkovodných či morskýchrýb.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 270
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 617
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 366
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 16 773
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 152
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 816
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 411
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 355
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 182
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 053
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Policajná kontrola na hranici.

Polícia v stredu 27. januára kontrolovala od rána pri vstupe na Slovensko certifikáty a potvrdenia o negativite na ochorenie COVID-19 na hraničnom priechode s Českou republikou v obci Drietoma v okrese Trenčín.

6 h
Ilustračné foto.

Mesto Myjava adresovalo Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR list vo veci žiadosti o stanovisko k plánovanému otvoreniu škôl od 1. februára.

9 h
Jozef Habánik, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

Podpora excelentnosti a výskumu sú prioritami staronového rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozefa Habánika v novom štvorročnom funkčnom období.

9 h
Ilustračná fotografia.

Zástupcovia šiestich klubov z krajských súťaží odpovedali na naše otázky.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

11 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

17 h

Už ste čítali?