Z donútenia sa nikdy nedá pripraviť chutné jedlo

Zamysleli ste sa niekedy, prečo práve v čase predvianočnom sa do popredia dostáva konzumácia rýb, predháňame sa v zaručene super receptoch a v časopisoch hľadáme nové inšpirácie na delikatesy, i keď nakoniec skončíme pri klasickom vyprážanom kaprovi?

Odvolávame sa na tradíciu, pričom ani netušíme, ako sa zrodila. Rybie mäso by pritom nemalo chýbať v našom jedálničku v čase sviatočnom i každodennom. O tom, že je zdravé, neradno ani vravieť. Ponúka nepočetne mnoho variácií, ako ho chutne a zdravo pripraviť.
„Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse,“ hovorí ľudové porekadlo. Napriek tomu v mnohých rodinách konzumujú rybu len raz v roku – na Vianoce. Potvrdzujú to aj štatistické údaje. Podľa nich spotreba rybieho mäsa na Slovensku predstavuje sotva 4 kg na osobu za rok, čo je oveľa menej ako v iných európskych krajinách. Podľa dietológov by sme mali konzumovať aspoň dve až tri rybie jedlá týždenne, aby sa výživný účinok rybieho mäsa mohol prejaviť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Hit tohtoročnej sezóny
Postarali sa oň ľudia, ktorí pravidelne a dlhodobo jedávajú ryby. Snažia sa vymýšľať niečo nové, skúšať, variovať. Pamätáte si ešte, pred rokom či dvomi, sme hovorili o tom, že najlepšie je ryby pripravovať na bravčovej masti. Dnes je na svete nový variant. Ryba pripravená v kačacej masti je neodolateľná. Prečo?
Kačacia masť má dve výhody. Prvá je, že sa zohreje na ďaleko vyššiu teplotu ako bravčová, či olej, neskôr sa prepáli a druhá, že počas prípravy jedla stále vonia. Práve tieto aspekty v kombinácii s rybacím mäsom sa podpísali pod vznik opäť niečoho nového chutného. „Je to úžasná kombinácia, keď prenesiete chuť kačaciny do rybacieho mäsa. Rybu, akúkoľvek, nie je potrebné dopredu osobitne pripraviť. Stačí si kúpiť nejaký kus ryby, mierne ho posoliť a vypražiť, len takto na prírodno. Dve-tri minúty. Potom položiť na papierový obrúsok, ten vysaje zbytočný tuk. Na Vianoce si samozrejme pripravím klasického kapra v trojobale, ale určite ho budem vyprážať v kačacej masti. Nie je to žiadny výstrelok, ani prepych, túto ingredienciu dostať už vo väčšine obchodov,“ prezrádza najnovší trend Slavomír Pavle.

SkryťVypnúť reklamu

Úpravou sa kosti rozpadnú
Ďalšou výhodou podľa neho je, že vyprážať v kačacej masti sa dajú i menšie rybičky – napríklad ostrieže, ktoré rybári môžu chytať aj v zime. Práve pre veľké množstvo malých kostičiek nie sú obľúbené. „Keď ich len mierne osolíte, okoreníte, vypražíte v kačacej masti s plutvami i hlavou, môžete ich schrúmať celé. Ako keksík alebo zemiačik. Kosti sa vo vysokej teplote, na ktorú sa zohreje kačacia masť, úplne rozpadnú, pohryziete ich, sú mimoriadne krehké. Takto jednoducho a rýchlo sa môžu pripravovať pleskáče, plotice, červenice, kapry, karasy, liene, šťuky i zubáče. Na tento spôsob prípravy rýb prišli ľudia na východnom Slovensku, ktorí žijú pri vode, čo z nej ulovia, pripravujú stále inak. Práve preto sa im ryby nikdy neprejedia, pokrmy z nich robia s nápaditosťou a pravou gastronomickou dravosťou. Tak ako platí vo všeobecnosti, že nie je človek ako človek, a tak isto nie je ryba ako ryba, ani kuchár ako kuchár. Pokiaľ budete dary riek a rybníkov pripravovať s nechuťou, nevyčaríte nič mimoriadne,“ prezrádza Slavomír Pavle, zanietený športový rybár.

SkryťVypnúť reklamu

Konzumujeme málo rýb
Prečo? Základným dôvodom je podľa Slavomíra Pavleho, že málokto ich vie dobre pripraviť. Ľudia sa vyhovárajú na kosti, že nemajú čas, aby boli pri konzumácii rýb obozretní. Dokonca tvrdia, že im nechutia. „Niektorí ani nevedia, prečo ryby nejedia. Možno majú z detstva zafixovanú nepríjemnú chuť rybacieho oleja, ktorý museli nasilu konzumovať. V takom prípade odporúčam, aby ochutnali dobre pripravenú rybu. Dobre pripravená ryba je kráľovské jedlo. Spomeniem len takého pstruha na masle. Najjednoduchšie sa pripravuje, treba ale mať vždy čerstvú rybu. Nie mrazenú. Nedávno som premýšľal, prečo máme toľko veľa mäsiarstiev, ale nikde nie je obchod, v ktorých by predávali čerstvé ryby. Nie sme síce prímorský štát, ale máme dostatok kapacít na to, aby sme produkovali pstruhy. Slovensko je na to ako stvorené. Je smutné, že z fariem, kde tieto ryby chovajú, ich musia vyvážať do zahraničia. Tam vedia oceniť ich kvalitu, že sa chovajú v tečúcich vodách, v nekontaminovanom životnom prostredí. U nás radšej uprednostníme mrazené ryby, ktoré predajcovia dovezú ani nevieme odkiaľ, a sme spokojní. Aj tu sa, žiaľ, mnohí riadia tým, že čo je doma, to sa neráta,“ nahlas premýšľa človek, ktorý má k rybám veľmi blízko. Myslí si, že konzumácia rybacieho mäsa by si zaslúžila väčšiu reklamu a osvetu, potom by sa možno aj postoj Slovákov zmenil.

Som gurmán
Keď niekto varí z donútenia, nemôže pripraviť chutné a kvalitné jedlo. Taký človek pokazí aj ovsené vločky, o praženici nehovoriac. „Som gurmán, milujem dobré jedlo, nemám rád tých, ktorí varia z donútenia. Nik z donútenia neje, každý je preto, že mu to chutí. Akékoľvek mäso, aj rybacie sa dá urobiť na tisíc spôsobov. Dnes je skutočne v obchodoch aj dostatok ingrediencií, veľa urobia zmesi byliniek, či špeciálne korenia. Chuť variť však v obchode nekúpite,“ dodal Slavomír Pavle, kuchár s udicou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 606
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 341
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 168
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 370
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 833
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 893
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 353
  1. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  2. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  3. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  4. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  5. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  6. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  7. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  8. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  1. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 884
  2. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 24 247
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 472
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 993
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 577
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 150
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 070
  8. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 070
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Workshop o livecodingu odštartuje v máji v Kultúrno-kreatívnom centre Hviezda.


Oficiálne otvorenie nových priestorov šatníka.

Radnica chce znížiť počet textilu v kontajneroch.


Koláž fotografií.

Priestor dostala fotografia atentátu na premiéru i letná dedinská pohoda.


Všetky jazdy v trenčianskej MHD sú monitorované.

Podnety ľudí sú často zveličené.


  1. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  2. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  3. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  4. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  5. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  6. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  7. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  8. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  1. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 884
  2. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 24 247
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 472
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 993
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 577
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 150
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 070
  8. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 070
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu