Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Z donútenia sa nikdy nedá pripraviť chutné jedlo

Zamysleli ste sa niekedy, prečo práve v čase predvianočnom sa do popredia dostáva konzumácia rýb, predháňame sa v zaručene super receptoch a v časopisoch hľadáme nové inšpirácie na delikatesy, i keď nakoniec skončíme pri klasickom vyprážanom kaprovi?

Odvolávame sa na tradíciu, pričom ani netušíme, ako sa zrodila. Rybie mäso by pritom nemalo chýbať v našom jedálničku v čase sviatočnom i každodennom. O tom, že je zdravé, neradno ani vravieť. Ponúka nepočetne mnoho variácií, ako ho chutne a zdravo pripraviť.
„Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse,“ hovorí ľudové porekadlo. Napriek tomu v mnohých rodinách konzumujú rybu len raz v roku – na Vianoce. Potvrdzujú to aj štatistické údaje. Podľa nich spotreba rybieho mäsa na Slovensku predstavuje sotva 4 kg na osobu za rok, čo je oveľa menej ako v iných európskych krajinách. Podľa dietológov by sme mali konzumovať aspoň dve až tri rybie jedlá týždenne, aby sa výživný účinok rybieho mäsa mohol prejaviť.

Skryť Vypnúť reklamu

Hit tohtoročnej sezóny
Postarali sa oň ľudia, ktorí pravidelne a dlhodobo jedávajú ryby. Snažia sa vymýšľať niečo nové, skúšať, variovať. Pamätáte si ešte, pred rokom či dvomi, sme hovorili o tom, že najlepšie je ryby pripravovať na bravčovej masti. Dnes je na svete nový variant. Ryba pripravená v kačacej masti je neodolateľná. Prečo?
Kačacia masť má dve výhody. Prvá je, že sa zohreje na ďaleko vyššiu teplotu ako bravčová, či olej, neskôr sa prepáli a druhá, že počas prípravy jedla stále vonia. Práve tieto aspekty v kombinácii s rybacím mäsom sa podpísali pod vznik opäť niečoho nového chutného. „Je to úžasná kombinácia, keď prenesiete chuť kačaciny do rybacieho mäsa. Rybu, akúkoľvek, nie je potrebné dopredu osobitne pripraviť. Stačí si kúpiť nejaký kus ryby, mierne ho posoliť a vypražiť, len takto na prírodno. Dve-tri minúty. Potom položiť na papierový obrúsok, ten vysaje zbytočný tuk. Na Vianoce si samozrejme pripravím klasického kapra v trojobale, ale určite ho budem vyprážať v kačacej masti. Nie je to žiadny výstrelok, ani prepych, túto ingredienciu dostať už vo väčšine obchodov,“ prezrádza najnovší trend Slavomír Pavle.

Skryť Vypnúť reklamu

Úpravou sa kosti rozpadnú
Ďalšou výhodou podľa neho je, že vyprážať v kačacej masti sa dajú i menšie rybičky – napríklad ostrieže, ktoré rybári môžu chytať aj v zime. Práve pre veľké množstvo malých kostičiek nie sú obľúbené. „Keď ich len mierne osolíte, okoreníte, vypražíte v kačacej masti s plutvami i hlavou, môžete ich schrúmať celé. Ako keksík alebo zemiačik. Kosti sa vo vysokej teplote, na ktorú sa zohreje kačacia masť, úplne rozpadnú, pohryziete ich, sú mimoriadne krehké. Takto jednoducho a rýchlo sa môžu pripravovať pleskáče, plotice, červenice, kapry, karasy, liene, šťuky i zubáče. Na tento spôsob prípravy rýb prišli ľudia na východnom Slovensku, ktorí žijú pri vode, čo z nej ulovia, pripravujú stále inak. Práve preto sa im ryby nikdy neprejedia, pokrmy z nich robia s nápaditosťou a pravou gastronomickou dravosťou. Tak ako platí vo všeobecnosti, že nie je človek ako človek, a tak isto nie je ryba ako ryba, ani kuchár ako kuchár. Pokiaľ budete dary riek a rybníkov pripravovať s nechuťou, nevyčaríte nič mimoriadne,“ prezrádza Slavomír Pavle, zanietený športový rybár.

Skryť Vypnúť reklamu

Konzumujeme málo rýb
Prečo? Základným dôvodom je podľa Slavomíra Pavleho, že málokto ich vie dobre pripraviť. Ľudia sa vyhovárajú na kosti, že nemajú čas, aby boli pri konzumácii rýb obozretní. Dokonca tvrdia, že im nechutia. „Niektorí ani nevedia, prečo ryby nejedia. Možno majú z detstva zafixovanú nepríjemnú chuť rybacieho oleja, ktorý museli nasilu konzumovať. V takom prípade odporúčam, aby ochutnali dobre pripravenú rybu. Dobre pripravená ryba je kráľovské jedlo. Spomeniem len takého pstruha na masle. Najjednoduchšie sa pripravuje, treba ale mať vždy čerstvú rybu. Nie mrazenú. Nedávno som premýšľal, prečo máme toľko veľa mäsiarstiev, ale nikde nie je obchod, v ktorých by predávali čerstvé ryby. Nie sme síce prímorský štát, ale máme dostatok kapacít na to, aby sme produkovali pstruhy. Slovensko je na to ako stvorené. Je smutné, že z fariem, kde tieto ryby chovajú, ich musia vyvážať do zahraničia. Tam vedia oceniť ich kvalitu, že sa chovajú v tečúcich vodách, v nekontaminovanom životnom prostredí. U nás radšej uprednostníme mrazené ryby, ktoré predajcovia dovezú ani nevieme odkiaľ, a sme spokojní. Aj tu sa, žiaľ, mnohí riadia tým, že čo je doma, to sa neráta,“ nahlas premýšľa človek, ktorý má k rybám veľmi blízko. Myslí si, že konzumácia rybacieho mäsa by si zaslúžila väčšiu reklamu a osvetu, potom by sa možno aj postoj Slovákov zmenil.

Som gurmán
Keď niekto varí z donútenia, nemôže pripraviť chutné a kvalitné jedlo. Taký človek pokazí aj ovsené vločky, o praženici nehovoriac. „Som gurmán, milujem dobré jedlo, nemám rád tých, ktorí varia z donútenia. Nik z donútenia neje, každý je preto, že mu to chutí. Akékoľvek mäso, aj rybacie sa dá urobiť na tisíc spôsobov. Dnes je skutočne v obchodoch aj dostatok ingrediencií, veľa urobia zmesi byliniek, či špeciálne korenia. Chuť variť však v obchode nekúpite,“ dodal Slavomír Pavle, kuchár s udicou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Aj matematika sa dá skrotiť
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 450
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 001
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 443
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 063
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 402
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 366
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 926
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 718
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Vodiči pozor! Policajti dokumentujú pri Svinnej dopravnú nehodu

Policajti dokumentujú dopravnú nehodu pri obci Svinná.

Fíni v Dukle skončili, prichádza posila z Česka

Fínska dvojica nenaplnila očakávania. Posila Branislav Rehuš mal v Česku dobré štatistiky.

Janne Väyrynen opúšťa Duklu Trenčín.

Peter T. dostal za vraždu spolupodnájomkyne v Bojniciach 15-ročný trest

Na 15-ročný trest odňatia slobody odsúdil dnes Okresný súd v Trenčíne 29-ročného Petra T. za vlaňajšiu vraždu v Bojniciach.

Ilustračná snímka.

Za volant si sadol opitý a so zákazom jazdiť, auto skončilo na streche

Opitý šofér, ktorý mal zakázané jazdiť, havaroval v Dolnej Porube v okrese Trenčín.

Auto skončilo v Dolnej Porube na streche.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?