Pred piatimi rokmi vznikol v miestnom osvetovom stredisku nápad spraviť
v adventnom období súťaž o najlepšiu kyslú kapustu a lekvár.
MIŠKECH DEDINKA. Keďže neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov sú okrem tradičnej kapustnice aj rôzne koláče a zákusky, ku kapuste sa po roku pripojila aj súťaž o najlepší lekvár.
Tradícia na Luciu
V poradí piaty Kapustolekvárový večer sa konal ako inak na deň svätej Lucie v kultúrnom dome, pričom sa na organizácii podieľal aj miestny spolok Slovenského Červeného kríža. Za hojnej účasti si zmeralo sily štrnásť lekvárov a dvanásť kyslých kapúst. Na akcii odznela aj prednáška o blahodárnych účinkoch kapusty na ľudský organizmus. Keďže k Vianociam okrem kapusty patrí podľa riaditeľa osvetového strediska Viliama Haruštiaka aj mäso, prednášku obohatili informáciami o mäsových výrobkoch, ich tepelnej úprave a v neposlednom rade i o chorobách, ktoré mäso spôsobuje.
Odbornou porotou boli tradične všetci súťažiaci i návštevníci akcie. Tí sa bez väčších problémov zhodli na dvoch víťazoch. Za najlepší domáci lekvár bol zvolený šípkový lekvár manželov Tupých a cenu za najlepší lekvár získala Anna Plauková z Lubiny.
Šípkový lekvár je najlepší
„Ja som bol iba technické zabezpečenie, odborný dozor vykonávala manželka,“ upresnil víťaz Jozef Tupý. Podľa jeho slov je šípkový lekvár v rodine veľmi obľúbený, a tak i napriek náročnosti jeho prípravy, začal v rámci prechádzok chodiť na šípky. „Šípky sa musia oberať tvrdé a veľké,“ zdôraznil Tupý, ktorý tvrdí, že ich čistenie je práca za trest. „Každú jednu šípku treba očistiť, rozkrojiť na polovicu a vybrať z nej zrnká,“ pokračuje. „Prplavá“ robota ho však baví a tento rok zavarili u Tupých až štrnásť litrov šípkového lekváru, ktorý je vraj najlepší na palacinky a na chlieb s maslom. Po náročnom čistení už samotná príprava lekváru nie je zložitá. Očistené šípky sa zalejú na 48 hodín vodou, následne sa uvaria do mäkka. Po precedení cez cedidlo sa na liter šťavy pridá pol kila cukru a kávová lyžička kyseliny citrónovej. Šťava sa ešte desať až pätnásť minút povarí, naleje do pohárov a dá sa sterilizovať.
Zvíťazila obyčajná kapusta
Majiteľka najlepšej kyslej kapusty Anna Plauková všetkých prekvapila, keď prezradila, že do svojej kapusty pridala iba soľ, trošku bobkového listu, rasce a korenia. Nebola v nej ani cibuľa, chren či iné prísady. Z takejto kapusty sa u Plaukovcov na Vianoce vraj varí liptovská kapustnica. „Rodina manžela pochádza z Liptova, a tak udržiavame túto tradíciu,“ vysvetlila. Rozdiel medzi tradičnou a liptovskou kapustnicou je v tom, že v liptovskej nie je kapusta. „Kapusta sa uvarí vo vode, ale následne sa precedí a zostane iba voda,“ upresnila Plauková. Podľa jej slov sa kapusta použije ako príloha s knedľou a mäsom, ale v polievke nezostáva. Do vody sa pridajú sušené hríby, domáca klobása, spenená cibuľka a široké domáce rezance. Ako druhá vianočná polievka sa u Plaukovcov podáva smotanová omáčka s kúskami mäsa a sušenými hríbmi.