Hmyz bude stravou tretieho tisícročia

V piatok podvečer mohli odvážlivci prísť na prednášku enfomologičky, vysokoškolskej pedagogičky z Brna, ktorá prezradila veľa zaujímavého zo života hmyzu a o jeho význame pre ľudí.

(Zdroj: (ľs))

„Hmyz sa bez ľudí zaobíde, ale my bez neho nie,“ povedala a poskytla dostatok príkladov jeho využitia napríklad v lekárstve.

O hmyze prednáša už päť rokov. „Láka ma konzumácia hmyzu ako alternatíva k našim tradičným stravovacím návykom,“ povedala. „Hmyz sa dá využiť namiesto bravčoviny či kuraciny. Nakoniec, s mäsom tohto druhu bývajú v súčasnosti problémy.“ Podľa nej je hmyz nesmierne zaujímavým zdrojom potravy, výživy, a pokladá sa za potravinu tretieho tisícročia. Má veľkú výživnú hodnotu, veľa bielkovín, tuky dobrej kvality. „Ak si urobíte z ruky misku a nasypete do nej hmyz, je to denný príjem živín, minerálnych látok, vitamínov.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Začiatočníkom odporúča najskôr začleniť hmyz do iného jedla, napríklad múčnych červov do placiek a ochucovať. Hmyz nejedia za živa. „Veď ani kurence nejete za živa,“ vysvetľuje. „Chuť záleží od toho, aký hmyz jete a aké prísady použijete. Majú charakteristickú chuť po feromónoch,“ tlmočila svoje skúsenosti Borkovcová. Pôvod konzumácie hmyzu treba hľadať v praveku. Dnes však Borkovcová neodporúča vybrať sa na lúku a nazbierať hmyz. „Ruky preč od prírody. Je to nebezpečné, kvôli chemickým postrekom,“ tvrdí a vysvetľuje, že voľne žijúci hmyz môže byť toxický. V Čechách aj na Slovensku sú už hmyzie farmy, kde sa hmyz chová na konzumné účely pre chovateľov domácich zvierat. „My si objednáme od nich hmyz, ktorý napríklad kŕmia len banánmi a kokosovou múčkou,“ objasňuje Borkovcová.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty čerpajú z internetu. Pre divákov si pripravila niekoľko lahôdok, ktoré majú na podobných prednáškach úspech. Sú to na sladko cvrčkovia v karamele, alebo pusinky z múčnych červov máčané v cherry. Na slano placky z múky a múčnych červov a celozrnný chlieb pečený s cvrčkami.

Autor: ľs

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 14 581
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 095
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 863
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 975
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 4 942
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 996
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 957
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 2 299
  1. Gustáv Murín: Čítanie na nedeľu: Ponaučenia zo Španielska
  2. Jozef Javurek: Pád
  3. Martin Eštočák: Prešov – cesta na Kútoch je už 1 rok neskolaudovaná. Postavená aj na cudzích pozemkoch.
  4. Rado Surovka: Hurá, zvíťazili sme !
  5. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru
  6. Irena Šimuneková: Pohorie Tríbeč vo farbách jesene - Oselný vrch
  7. Martin Fronk: Kráľovské sny pod hviezdami: Romantika Matyášovho paláca vo Vyšehrade
  8. Štefan Šturdzík: " Gang " proruských motorkárov a Bombic Smeru neprekážajú. No nadácia Zastavme korupciu , im pije krv.
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 14 570
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 772
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 154
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 092
  5. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 640
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 470
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 4 964
  8. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 045
  1. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  2. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  3. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  4. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  8. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Nositeľ titulu Majster karikatúry - Novomešťan Vlado Pavlík.

Známy novomestský výtvarník Vlado Pavlík sa od 1. októbra 2025 hrdí prestížnym titulom Majster karikatúry.


Samko Lukáč ako prvý pacient s Smith-Lemli-Opitz syndrómom na svete podstupuje liečbu metódou Cytotron v Mexiku.

Samko absolvoval aj terapie v Amerike.


5

Práce za vyše 90-tisíc eur by mali v prípade priaznivého počasia ukončiť za jeden mesiac.


TASR

Kolokvium sa bude venovať témam rekreácie, bývania, obnovy a adaptácie v širších súvislostiach architektúry, urbanizmu a krajiny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu