„Hmyz sa bez ľudí zaobíde, ale my bez neho nie,“ povedala a poskytla dostatok príkladov jeho využitia napríklad v lekárstve.
O hmyze prednáša už päť rokov. „Láka ma konzumácia hmyzu ako alternatíva k našim tradičným stravovacím návykom,“ povedala. „Hmyz sa dá využiť namiesto bravčoviny či kuraciny. Nakoniec, s mäsom tohto druhu bývajú v súčasnosti problémy.“ Podľa nej je hmyz nesmierne zaujímavým zdrojom potravy, výživy, a pokladá sa za potravinu tretieho tisícročia. Má veľkú výživnú hodnotu, veľa bielkovín, tuky dobrej kvality. „Ak si urobíte z ruky misku a nasypete do nej hmyz, je to denný príjem živín, minerálnych látok, vitamínov.“
Začiatočníkom odporúča najskôr začleniť hmyz do iného jedla, napríklad múčnych červov do placiek a ochucovať. Hmyz nejedia za živa. „Veď ani kurence nejete za živa,“ vysvetľuje. „Chuť záleží od toho, aký hmyz jete a aké prísady použijete. Majú charakteristickú chuť po feromónoch,“ tlmočila svoje skúsenosti Borkovcová. Pôvod konzumácie hmyzu treba hľadať v praveku. Dnes však Borkovcová neodporúča vybrať sa na lúku a nazbierať hmyz. „Ruky preč od prírody. Je to nebezpečné, kvôli chemickým postrekom,“ tvrdí a vysvetľuje, že voľne žijúci hmyz môže byť toxický. V Čechách aj na Slovensku sú už hmyzie farmy, kde sa hmyz chová na konzumné účely pre chovateľov domácich zvierat. „My si objednáme od nich hmyz, ktorý napríklad kŕmia len banánmi a kokosovou múčkou,“ objasňuje Borkovcová.
Recepty čerpajú z internetu. Pre divákov si pripravila niekoľko lahôdok, ktoré majú na podobných prednáškach úspech. Sú to na sladko cvrčkovia v karamele, alebo pusinky z múčnych červov máčané v cherry. Na slano placky z múky a múčnych červov a celozrnný chlieb pečený s cvrčkami.
Autor: ľs