Varíme s lekármi
Lasagne so zeleninou
Suroviny: 4 stredne veľké ryby (treska, halibut, hejk alebo iná), kúsok zeleru, menšia cibuľa, 1 zelená paprika, 6 lyžíc olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice paradajkového pretlaku (kečupu), 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky čili korenia - podľa chuti, oregano, bobkový list, petržlenová vňať, citrón, čierne korenie.
Postup: Zeleninu opláchneme, osušíme a pokrájame na kúsky. V hlbšej panvici rozpálime olej, zeleninu opražíme, zamiešame a necháme na miernom ohni asi 30 minút dusiť. Očistíme a opláchneme ryby, prípadne ich naporciujeme na menšie kúsky. Nakladieme ich do pekáčika vymazaného olivovým olejom a okoreníme oreganom, čiernym korením a bobkovým listom. Na ryby nakladieme podusenú zeleninu. Do panvice dáme olej na ktorom zľahka oparíme nadrobno najkrájaný cesnak. Pridáme zriedený rajčinový pretlak (kečup), soľ, čierne korenie a dobre premiešame. Necháme vrieť asi 3 minúty a potom pridáme vodu, uvedieme do varu a touto zmesou zalejeme ryby a zeleninu v pekáčiku. Pečieme v rozohriatej rúre na strednej teplote asi 3/4 hodiny. Podávame posypané petržlenovou vňaťou a obložené plárkami citrónu. Dobrú chuť!
Radíme sa s lekármi
Každý rodič by sa mal snažiť, aby si jeho dieťa osvojilo čo najlepšie návyky v stravovaní. Následky zlého stravovania môžu mať dosah na neskorší vývin stravovacích zvykov. O odborné rady k tejto problematike sme požiadali pediatra Pavla Šimurku.
„Špecifikom výživy v detskom veku je, že má byť zabezpečený dostatočný kalorický príjem, ktorý zabezpečí primeraný rast a vývoj. Paradoxom ale je, že v súčasnosti má bežná strava nadmerný kalorický obsah. Energetická hodnota musí byť zaistená dostatočne pestrou a vyváženou stravou, ktorá poskytuje prísun všetkých živín, vitamínov a stopových prvkov. Rovnako je dôležité zdôrazniť, že aj v stravovaní platí, že čo sa dieťa naučí v detstve dodržiava celý život,“ uviedol primár detského oddelenia Pavol Šimurka.
Na realizáciu zásad racionálnej výživy u detí sa v praxi odporúča uskutočniť niekoľko zmien v spôsobe stravovania súčasnej detskej populácie:
Mlieko a mliečne výrobky – Nenahraditeľné miesto v jedálničku dieťaťa v našej zemepisnej oblasti má nepochybne mlieko a mliečne výrobky. Pre dieťa sú dôležitým zdrojom biologicky vysoko hodnotných bielkovín a vápnika. „Pre výživu sa odporúča mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku, ale až po druhom roku života dieťaťa,“ uviedol doktor Šimurka.
Mäso – Rovnako mäso poskytuje dieťaťu biologicky hodnotnú bielkovinu a niektoré vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré v rastlinných potravinách chýbajú. „Tu však treba dbať na to, aby mastné a červené mäso bolo nahradené hydinovým mäsom, mäsom z morských rýb, králičím a divinou. Z bravčového mäsa sa odporúča odstrániť mastné časti a hydinové mäso musí byť zbavené mastnej kože,“ odporučil pediater. Pre vysoký obsah tuku a soli nie sú pre výživu detí vhodné ani šunka a údeniny, vrátane takzvaných diétnych párkov.
Tuky – Živočíšne tuky by sa v strave detí mali nahradiť už pri samotnej príprave rastlinnými tukmi. Vhodný je olivový a repkový, prípadne slnečnicový olej. Zatracovaná by nemala byť ani bravčová masť. Nevhodné sú smažené tuky a margaríny aj samotná príprava z nich.
Pozor na cholesterol – Najväčším zdrojom cholesterolu sú vnútornosti a preto by sa mali v strave detí vyskytovať len obmedzene. Podobne nevhodné sú tučné syry a plnotučné mlieko. „Podľa súčasných vedomostí je ale v strave dieťaťa jedno vajce denne v strave dieťaťa žiadúce,“ zdôraznil lekár.
Sladkosti s mierou – Sladké hlavné jedlá majú nízku nutričnú hodnotu a zaťažujú dieťa takzvanými prázdnymi kalóriami. Sladkosti by sa mali u detí obmedziť. Veľmi vhodnou náhradou za sladkosti by sa mohli pre deti stať ovocné a zeleninové šaláty. Ovocie, zelenina, strukoviny a obilniny by mali byť v jedálničku každého dieťaťa viackrát denne.
Vyprážané jedlá by mali byť v strave tabu – Vhodným spôsobom prípravy jedál je varenie vo vode alebo v pare, pečenie a grilovanie (nie priamo na uhlí), bez použitia tuku. „Pre deti sa neodporúča vyprážať, najmä na živočíšnych tukoch,“ upozornil lekár.
Pri stravovaní detí je veľmi dôležité dbať na denný rozvrh jedál. „Už dieťa v predškolskom veku by malo mať päť jedál denne, pričom najnižšiu energetickú hodnotu by mala mať večera. Posledné denné jedlo sa má podávať aspoň dve hodiny pred spaním,“dodal Pavol Šimurka.