Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

MUDr. Pavol Šimurka - pediater

Varíme s lekármi - Radíme sa s lekármi

Varíme s lekármi


Lasagne so zeleninou

Suroviny: 4 stredne veľké ryby (treska, halibut, hejk alebo iná), kúsok zeleru, menšia cibuľa, 1 zelená paprika, 6 lyžíc olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice paradajkového pretlaku (kečupu), 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky čili korenia - podľa chuti, oregano, bobkový list, petržlenová vňať, citrón, čierne korenie.

Postup: Zeleninu opláchneme, osušíme a pokrájame na kúsky. V hlbšej panvici rozpálime olej, zeleninu opražíme, zamiešame a necháme na miernom ohni asi 30 minút dusiť. Očistíme a opláchneme ryby, prípadne ich naporciujeme na menšie kúsky. Nakladieme ich do pekáčika vymazaného olivovým olejom a okoreníme oreganom, čiernym korením a bobkovým listom. Na ryby nakladieme podusenú zeleninu. Do panvice dáme olej na ktorom zľahka oparíme nadrobno najkrájaný cesnak. Pridáme zriedený rajčinový pretlak (kečup), soľ, čierne korenie a dobre premiešame. Necháme vrieť asi 3 minúty a potom pridáme vodu, uvedieme do varu a touto zmesou zalejeme ryby a zeleninu v pekáčiku. Pečieme v rozohriatej rúre na strednej teplote asi 3/4 hodiny. Podávame posypané petržlenovou vňaťou a obložené plárkami citrónu. Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu


Radíme sa s lekármi

Každý rodič by sa mal snažiť, aby si jeho dieťa osvojilo čo najlepšie návyky v stravovaní. Následky zlého stravovania môžu mať dosah na neskorší vývin stravovacích zvykov. O odborné rady k tejto problematike sme požiadali pediatra Pavla Šimurku.

„Špecifikom výživy v detskom veku je, že má byť zabezpečený dostatočný kalorický príjem, ktorý zabezpečí primeraný rast a vývoj. Paradoxom ale je, že v súčasnosti má bežná strava nadmerný kalorický obsah. Energetická hodnota musí byť zaistená dostatočne pestrou a vyváženou stravou, ktorá poskytuje prísun všetkých živín, vitamínov a stopových prvkov. Rovnako je dôležité zdôrazniť, že aj v stravovaní platí, že čo sa dieťa naučí v detstve dodržiava celý život,“ uviedol primár detského oddelenia Pavol Šimurka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na realizáciu zásad racionálnej výživy u detí sa v praxi odporúča uskutočniť niekoľko zmien v spôsobe stravovania súčasnej detskej populácie:

Mlieko a mliečne výrobky – Nenahraditeľné miesto v jedálničku dieťaťa v našej zemepisnej oblasti má nepochybne mlieko a mliečne výrobky. Pre dieťa sú dôležitým zdrojom biologicky vysoko hodnotných bielkovín a vápnika. „Pre výživu sa odporúča mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku, ale až po druhom roku života dieťaťa,“ uviedol doktor Šimurka.

Mäso – Rovnako mäso poskytuje dieťaťu biologicky hodnotnú bielkovinu a niektoré vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré v rastlinných potravinách chýbajú. „Tu však treba dbať na to, aby mastné a červené mäso bolo nahradené hydinovým mäsom, mäsom z morských rýb, králičím a divinou. Z bravčového mäsa sa odporúča odstrániť mastné časti a hydinové mäso musí byť zbavené mastnej kože,“ odporučil pediater. Pre vysoký obsah tuku a soli nie sú pre výživu detí vhodné ani šunka a údeniny, vrátane takzvaných diétnych párkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Tuky – Živočíšne tuky by sa v strave detí mali nahradiť už pri samotnej príprave rastlinnými tukmi. Vhodný je olivový a repkový, prípadne slnečnicový olej. Zatracovaná by nemala byť ani bravčová masť. Nevhodné sú smažené tuky a margaríny aj samotná príprava z nich.

Pozor na cholesterol – Najväčším zdrojom cholesterolu sú vnútornosti a preto by sa mali v strave detí vyskytovať len obmedzene. Podobne nevhodné sú tučné syry a plnotučné mlieko. „Podľa súčasných vedomostí je ale v strave dieťaťa jedno vajce denne v strave dieťaťa žiadúce,“ zdôraznil lekár.

Sladkosti s mierou – Sladké hlavné jedlá majú nízku nutričnú hodnotu a zaťažujú dieťa takzvanými prázdnymi kalóriami. Sladkosti by sa mali u detí obmedziť. Veľmi vhodnou náhradou za sladkosti by sa mohli pre deti stať ovocné a zeleninové šaláty. Ovocie, zelenina, strukoviny a obilniny by mali byť v jedálničku každého dieťaťa viackrát denne.
Vyprážané jedlá by mali byť v strave tabu – Vhodným spôsobom prípravy jedál je varenie vo vode alebo v pare, pečenie a grilovanie (nie priamo na uhlí), bez použitia tuku. „Pre deti sa neodporúča vyprážať, najmä na živočíšnych tukoch,“ upozornil lekár.

Pri stravovaní detí je veľmi dôležité dbať na denný rozvrh jedál. „Už dieťa v predškolskom veku by malo mať päť jedál denne, pričom najnižšiu energetickú hodnotu by mala mať večera. Posledné denné jedlo sa má podávať aspoň dve hodiny pred spaním,“dodal Pavol Šimurka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 840
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 638
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 11 844
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 360
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 220
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 684
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 817
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 740
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 704
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 065
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Nadácia REDOX vyzýva na zodpovedné nakladanie s odpadom, v kontexte šírenia vírusu COVID-19

Manipulácia s bežným komunálnym odpadom v čase pandémie môže predstavovať riziko prenosu nákazy.

LaCouvee udržal nulu, Dukla brala z východu všetky body

Dukla zvíťazila na ľade Košíc o tri góly.

Tréner Trenčína Ján Pardavý udeľuje pokyny svojim zverencom.

Na pokračovanie Vážskej cyklomagistrály chce krajská samospráva využiť eurofondy

Trenčiansky samosprávny kraj plánuje v tomto roku vybudovať štvrtý z ôsmich úsekov Vážskej cyklomagistrály.

Vo Fakultnej nemocnici Trenčín zaočkovali do štvrtka 2045 osôb

Vakcínu dostali aj vojaci, policajti a zdravotníci z kritickej infraštruktúry, zamestnanci obslužných organizácií vykonávajúci činnosť v nemocnici, ale aj zamestnanci väzenskej nemocnice v Trenčíne, hospicu a zdravotní záchranári.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Už ste čítali?