v indických hrncoch a miskách, prestreli hostinu zo zeleninových i múčnych jedál.
Za tajomstvom štíhlej línie sú koreniny
Na stolíkoch vládla chuťová pestrosť, pretože, ako povedala Zuzana Lagiňová, v Indii sa hovorí, že musíte uspokojiť všetky chute. Jedlo má byť zároveň sladké, slané, pikantné, kyslé. Indickú kuchyňu si pochvaľuje aj autorka ďalších jedál Jarmila Botková. Na indickej kuchyni ju zaujalo, že množstvo jedál je vyprážaných na masle, alebo do nich ide cukor. „V Indii nevidíte tlstého človeka, napriek tomu, že si bez mihnutia oka osladia čaj aj šiestimi lyžicami cukru. A vôbec nie tmavým, ale bielym.“ Za tajomstvom štíhlej línie Indov podľa nej sú použité koreniny. Indické jedlá sú aromatické a takmer do každého ide kardamón, kurkuma, čo je vlastne indický šafran, zázvor, alebo čili. „Tieto koreniny podporujú trávenie a štiepia v tele tuky a cukry,“ vysvetlila Botková.
Životný štýl je o šťastí, zdraví spokojnosti a mieri
Obe Bánovčanky spolupracujú so spoločnosťou už viac ako desať rokov. „Oslovila ma India, zaujal ma ich životný štýl, ktorý je o zdraví, šťastí, spokojnosti, mieri,“ prezradila fyzioterapeutka Jarmila, ktorá sa venuje aj joge. Ani Zuzana nedá na životný štýl Indie, z ktorého prevzala vegetariánstvo a jogu dopustiť. „Bola som vážne chorá a pred piatimi rokmi som začala cvičiť, prijala vegetariánstvo. Lekári sú zo zlepšenia môjho zdravotného stavu prekvapení.“ Dnes, ako hovorí, nemôže ani prejsť okolo mäsiarstva. „Neuveriteľne mi to tam smrdí. Keď sa telo prečistí, vnímate všetko jemnejšie.“ Ako pripomína, nikomu svoje názory a skúsenosti nevnucujú. „Človek sa musí sám rozhodnúť,“ zdôraznila Zuzana. Takúto stravu berieme samozrejme a aj na Vianoce už nepečiem tradičné cukrovinky. U Laginovcov sú na vianočnom stole napríklad aj guľôčky ladu. Nechýbali ani na ochutnávke v Trenčíne. Pripravujú sa z masla, cukru, cícerovej múky, zmes sa opraží a sypký materiál, ktorý sa vytvorí, vytvarujú do guľôčiek. Ochucujú sa tradičnými koreninami, okrem zázvoru. Ten sa do sladkostí nepridáva,“ poučila nás Zuzana.
Koreniny vozia priamo z Indie
Pre návštevníkov festivalu si pripravili aj niekoľko druhov dusenej zeleniny, šalátov, ryže. Chutili aj múčne taštičky samozi plnené ochutenou dusenou zeleninou. „Jedlo ochucujeme rímskym kmínom, rascou, čiernou horčicou, kurkumou, čili, zázvorom, čiernou soľou, ktorá obsahuje veľa minerálov. Vozia nám ju priamo z Indie,“ doplnila Jarmila Botková. Podľa nich dnes už nie je problém u nás zohnať väčšinu prípravkov v špecializovaných kútikoch marketov alebo v bioobchodoch. Niektoré koreniny si však nechajú dovážať.
Jedlá dochucovala pochutina s názvom čatní. Na prvý pohľad vyzerala ako džem, jej chuť však bola pikantná, napriek tomu, že sa vyrába z ovocia. „Robí sa z jabĺčok, čerešní, višní. Pridáva sa ešte škorica, kardamón, kurkuma, zázvor, čili, rasca, rímsky kmín, cukor. Pridáva sa len po lyžičkách, aby bola splnená podmienka chuťovej kompozície,“ vysvetlila Zuzana.
Okrem gurmánskej časti ponúkal festival počas troch dní aj ďalší program. „Pre návštevníkov sme pripravili koncerty indickej hudby, ukážky spevu, tanca, výstavu umeleckých fotografií Františka Chudobu z cesty po Indii. Pre športovcov a obdivovateľov orientálnych bojových umení sa predstavila skupina WU-SHU zo Starej Turej,“ vymenovala predsedníčka spoločnosti Indicko-slovenského priateľstva Anna Galovičová.
Nádherne farebné sárí má každá indická žena
Spoločnosť má na Slovensku 700 členov a dokonca podobná organizácia pôsobí aj v Indii. Indickú módu predviedli modelky SOU odevného a textilného v Trenčíne. „Staršie ženy ich nosia prehodené cez hlavu a mladé cez jedno plece. Odev je naskladaný a vždy nádherných farieb. Sárí má každá Indka, aj tá najchudobnejšia musí mať nádherné sárí na sebe,“ skonštatovala Jarmila Botková.