Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Zelenina a ovocie nemusia byť iba na jedenie

S carvingom sa po prvýkrát oboznámil v škole, keď začínal s odbornou praxou. „Majsterka nám ukázala knihu, kde boli fotky umeleckých výtvorov z ovocia a zeleniny a mňa tieto dielka zaujali svojou výnimočnosťou,“ vysvetlil Marek. Problém bol však v tom, že

(Zdroj: (dc))

Marekovi spočiatku nemal kto ukázať, ako sa takéto netradičné diela tvoria. „Hľadal som teda v knihách, z ktorých som sa snažil zapamätať si čo najviac,“ spomína Marek na svoje začiatky. Po prvých výtvoroch, ktoré Marek tvoril z rajčín, póru, jabĺk alebo chilli papričiek, sa jeho záujem o carving zväčšoval a preto sa rozhodol, že sa mu bude venovať aj naďalej. „Dôležité je, aby každý, kto sa tomu chce venovať, začal od jednoduchých vecí, pretože ak niekto začne s melónmi a nejde mu to, tak ho to možno aj zbytočne odradí. „Postupom času som sa chcel v tejto technike zdokonaliť a preto som sa spojil s Luděkom Procházkom z Čiech, ktorý je v tomto umení majstrom a pravidelne robí aj kurzy umeleckého vyrezávania. Doteraz som u neho absolvoval dva kurzy a v blízkej budúcnosti by som ešte rád ešte ďalšie štyri. Tie majú byť zamerané na dyne, melóny, kvety a trojrozmerné motívy, kde sa učia vyrezávať rôzne zvieratá,“ vysvetlil Marek. Zo začiatku vyrezával Marek pomocou skalpela, v súčasnosti však už pracuje s profesionálnou sadou na vyrezávanie. „Na Vianoce som nechcel nič iné a tak mi ho rodičia kúpili,“ spomína so smiechom Marek.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyrezávanie je náročné na čas. Na jednoduchý vzor stačia približne dve hodiny. Zložité výtvory, ktoré si dávajú ľudia robiť na svadbu, alebo rôzne logá firiem treba častokrát aj päť hodín. Pre mladého umelca už nie je žiadny problém pri pohľade na melón alebo tekvicu predstaviť si, čo z daných surovín vznikne. „Keď vidím tvar daného ovocia alebo zeleniny, tak mám predstavu, aký vzor by bol ideálny. Inšpirácia sa dá ale získať i z odborných publikácií,“ vysvetlil. Marek dokáže vďaka svojim skúsenostiam vyrezať skutočné umelecké diela. „Najradšej tvorím z melónov. Keď som začínal, tak som si každý týždeň kúpil dva melóny a postupne som sa učil potrebnú techniku. Pri melónoch je najdôležitejšie, aby neboli prezreté. Tiež si treba dávať pozor na prvý rez, aby nepraskol. Pri súťažiach to býva zväčša tak, že súťažiaci má k dispozícii dva melóny. Keď melón praskne niekedy na začiatku, súťažiaci má šancu začať od znova. Problém je v tom, že súťaž je zväčša časovo obmedzená na dve a pol hodiny a keby sa to stalo neskôr, tak už by časovo nestíhal dobehnúť súperov,“ ozrejmil Marek. „Pri takýchto súťažiach sa hodnotí ostrosť, hĺbka rezu a náročnosť motívu. Na to, aby dielo vydržalo dlhšie je potrebné, aby sa pravidelne oživovalo vodou,“ doplnil mladý umelec.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj napriek tomu, že sa Marek umeleckému vyrezávaniu venuje už takmer štyri roky, prvej súťaže sa zúčastnil až v januári tohto roku. Mala názov „Poézia v gastronómii“ a konala sa v Bratislave. Marek sa umiestnil v odbore artistika na prvom mieste. „Zo začiatku musia súťaže ísť bokom, pretože je dôležité, aby si človek osvojil techniku,“ vysvetľuje. Prednedávnom sa zúčastnil v Bratislave súťaže pri príležitosti osláv svätého Vavrinca, ktorý je patrónom kuchárov. Mladý umelec sa umiestnil na treťom mieste. Zvláštnosťou je, že účastníci súťaží boli vo vekovom rozpätí od päťnásť do dvadsať rokov a súťažili len dve ženy.

O Marekovom umení v carvingu sa dozvedelo už množstvo ľudí v Trenčianskom kraji a často ho oslovujú, keď potrebujú netradičné ozdoby na svadby, či rôzne firemné akcie. „Paradoxom je, že ľudia mnohokrát žiadajú výtvory z melónov práve mimo ich sezóny. Myslia si, že ja ich zázrakov vykúzlim,“ vysvetlil Marek s úsmevom. „Motív si zväčša vyberú z fotiek, alebo nechajú na mne, čo vymyslím. S nejakou nesplniteľnou požiadavkou som sa zatiaľ nestretol,“ doplnil Marek. Pri niektorých zákazkach je Marek nútený pracovať aj niekoľko hodín v kuse. „Táto práca sa nedá robiť tým spôsobom, že si odbehnem pozrieť seriál a potom to dokončím. Vyžaduje sústredenie a keď už niečo začnem, tak to aj dokončím. Draka z mrkvy som napríklad robil sedem hodín, keďže dve a pol hodiny trvalo len samotné vyrezanie hlavy,“ povedal.

Skryť Vypnúť reklamu

Žiaľ, nie všetci Marekovi prajú. „Stretol som sa už aj so závisťou a to dokáže veľmi odradiť. V takýchto chvíľach sú mojou oporou rodičia, ktorí ma od začiatku podporovali,“ zdôraznil. Taktiež mnohí učitelia Marekovi fandia a keď potrebuje uvoľniť na súťaž, alebo pracovať, tak ho v škole ospravedlnia.

Mareka carving podľa jeho slov nijako neobmedzuje. „Je to predovšetkým moja záľuba, takže to robím rád.“ Nevýhodou je, že ovocia a zelenina, ktoré sa dopestujú doma nie sú na carving vhodné, pretože sú príliš malé. Niekedy musia Vidovci cestovať pre vhodné suroviny až do Bratislavy, kde dopestujú suroviny vhodných rozmerov na objednávku. „Stretol som sa však aj s ústretovosťou Čachtičanov, ktorí mi ponúkli dyne na vyrezávanie,“ vysvetlil Marek. Najdlhšiu netvorivú pauzu mal Marek doteraz mesiac. „Bolo to niekedy v zimnom období, keď bolo naozaj problém zohnať materiál,“ upresnil.

Marek sa chce v carvingu naďalej zdokonaľovať. „Chcem uspieť v súťaži, ktorá bude v októbri a v budúcnosti by som tiež chcel odovzdávať svoje skúsenosti ďalším ľuďom a možno robiť aj kurzy. Všetko je to ale otázka finančných prostriedkov, pretože ak chce človek v tejto sfére poriadať kurz musí „žiakom“ poskytnúť náradie a to už nie je lacná záležitosť,“ objasnil Marek. Svojim prípadným nasledovníkom odkazuje, že ku carvingu stačí fantázia, značná dávka trpezlivosti a trochu talentu. „Dôležité je, aby sa človek nenechal odradiť počiatočnými neúspechmi a bol trpezlivý,“ zdôraznil Marek.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 425
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 962
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 048
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 993
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 493
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 427
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 058
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 759
  9. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 504
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Dukla bojovala, proti Novým Zámkom vydrela body

Zverenci trénera Jána Pardavého zdolali Nové Zámky.

Trenčín prehral s Miškovcom o tri góly.

FOTO: V Trenčianskom kraji pribudlo ďalších päť lavičkových pohľadníc s QR kódom

Bojnice, Trenčianske Teplice, Považská Bystrica, Beckov a Brezová pod Bradlom sú ďalšie miesta, kde Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín Región umiestnila originálne lavičkové pohľadnice.

Pohľadnicová lavička v Partizánskom.

Pred nemocnicou v Bánovciach nad Bebravou pribudnú okrasné dreviny

Samospráva Bánoviec nad Bebravou pripravuje novú výsadbu v rámci revitalizácie centra mesta. Nové dreviny by mali pribudnúť pred nemocnicou, informovala radnica.

Bánovce nad Bebravou: Zomrel mestský poslanec Milan Igaz

Vo veku 64 rokov zomrel v stredu (25.11.) bánovský mestský poslanec Milan Igaz. Informovala o tom primátorka Rudolfa Novotná.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Pri nehode v centre Zvolena vyhasol ľudský život

Nehoda sa stala v blízkosti Zvolenského zámku.

Pátrajú po dvoch odsúdených mužoch

Obaja hľadaní pochádzajú z Hlohovca.

Už ste čítali?