Pruské. Majstrami Slovenska vo varení guláša sa včera v Pruskom spomedzi 15 prihlásených súťažiacich stala štvorčlenná skupina Dubnický guláš z Dubnice nad Váhom. Druhé miesto obsadili minuloroční víťazi z Pruského a tretí skončili Filipovci zo Skalky nad Váhom.
Víťazné družstvo pozostávalo z vedúceho, dvoch šéfkuchárov a pomocného kuchára. "Vedúci zabezpečuje logistiku a duševnú pohodu aj pomocou životobudičov, ale s mierou, aby kuchári dovideli na oheň," vyznal sa z lásky k postu vedúceho Jozef z Dubnice. Podľa jeho slov sa pripravovali na súťaž už týždeň dopredu na krátkom sústredení, na ktorom si rozdelili úlohy a funkcie, nadelili dobrú náladu a vybavili dobré počasie. To im však vyšlo naozaj len tak-tak, lebo počas varenia začalo popŕchať. Napokon sa však vyčasilo a vyšlo slnko ich víťazstva a zasvietilo aj na všetkých návštevníkov.
"Druhýkrát sme prišli na súťaž a zvíťazili," tešil sa vedúci partie Dubnický guláš. "Príprava sa nám vydarila a tesne pred súťažou sa bolo treba riadne vyspať, ráno si dať po kalíšku, kým sa začne variť a počas varenia tiež," prezradil tajomstvo úspechu Peter, jeden z dvoch šéfkuchárov. Tajomstvo úspechu spočíva iba v ingredienciách, ktoré dali do guláša. Mäso, zemiaky a cibuľu dostali od usporiadateľov. Pri varení použili domácu masť namiesto oleja, papričky zo svojej úrody a viac už prezradiť nechcel. "Ak prezradím naše prísady, o rok nás porazia," nedal sa zlomiť šéfkuchár.
Partia policajtov a geodetov si dala názov Sokolíci z Pruského. Na stupeň víťazov opäť nedosiahli, ale guláš mali výborný. "Varíme ho možno aj pätnásť rokov a k základu sa pomaly pribaľujú špeciality prirodzeným vývojom," prezradil tajomstvo receptu Gabriel Vanko. Vedia, čo im chutí a snažia sa to ponúknuť aj ostatným. Ak sa im to páči, pochutia si, ak nie, žiaľ... Guláš bol pikantný, s čerstvou chrumkavou cibuľkou primiešanou na záver. "Na majstrovstvách sa zúčastňujeme od prvého ročníka a nikdy sme nezískali žiadnu cenu. Ale sme tvrdohlaví a o rok tu budeme opäť," smial sa Vanko.
Neisté počasie s ťažkými mrakmi letiacimi z Moravy ochudobnilo štartové pole, lebo mnohí súťažiaci neprišli. Najmä české tímy sa ospravedlnili, pretože na ich území v sobotu ráno pršalo.
"Pripravili sme už šiesty ročník Medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení gulášu. Oddychová akcia sa spája s prázdninami, turnajom v plážovom volejbale O pohár SNP a hokejbalovým turnajom," povedal TASR starosta Pruského Viliam Cíbik.
Súťaž trvala štyri hodiny a súťažné vzorky hodnotila medzinárodná porota. Objektivitu zaručovalo ich číslovanie, ktoré nebolo totožné so štartovými číslami.
"Najlepší guláš navaril prezident súťaže Vladimír Trenčan, hoci nesúťažil," povedal anonymný divák. Aj v niektorých dvoroch v Pruskom varili v kotloch guláš a vydaril sa aj Marošovi Lehotskému. Možno aj preto, že dochutenie pochúťky nechal na konzumentov.