K zberu húb ho vraj doviedol jeho otec, s ktorým chodili po lesoch od jeho štyroch rokov. Dnes je to už ostrieľaný profesionál, ktorý podľa svojich slov nájde dubáky aj v novembri pod snehom.
Krčmár zo Svinnej má pochodené pohorie Považského Inovca i lesy okolo obcí Kšinná, Závada pod Čiernym vrchom, Omastiná či Cimenná. Tohtoročnú sezónu však spoločne s kamarátom odštartoval v obci Dubnička. „Sezóna je výnimočná,“ tvrdí hubár, podľa ktorého naposledy takto rástli huby, keď vybuchla atómová elektráreň na Ukrajine. Okrem dubákov rastú aj kuriatka, svákovky, červení páni, brezáky, kozáky a plávky. Za túto bohatú nádielku môže podľa Bačíka jednoznačne daždivé a teplé počasie. „Niektorý rok, keď je sucho, nájdem dohromady päťdesiat hríbov,“ tvrdí každodenný návštevník lesa. Za posledné dva týždne našiel už viac ako tritisíc dubákov. Nie sú však také pekné ako na jeseň. „Je veľa slimákov, huby sú poškodené,“ konštatuje. Po očistení sa dubáky u Bačíkovcov väčšinou sušia. Majú na ne špeciálnu sušičku, no používajú aj sitá. „Huby sa nesmú sušiť na slnku. Ideálne je, keď sa umiestnia na sito pod slnečník,“ vysvetlil. Očistené a usušené huby treba umiestniť do sklenených fliaš a odoberať z nich vždy veľmi rýchlo, aby sa do nich nedostali mole. Malé dubáky sú dobré aj na zaváranie. Keďže má Bačík z hubárčenia obrovskú radosť a nazbierané huby presahujú spotrebu jeho rodiny, často ich porozdáva príbuzným.
Správny hubár sa vraj spozná podľa košíka. „Hríby nemôžu byť v igelite, alebo v taške. Potrebujú dýchať,“ vysvetlil. Podľa dlhoročného hubára sa návštevníci lesa delia na hubárov, sviatočných hubárov, dedinčanov a na hubárov, ktorí na predaji húb zarábajú. Ideálny čas na zber húb je vraj skoro ráno. „Neskôr je už les plný ľudí,“ sťažuje si Bačík, podľa ktorého nie je neobvyklým, že sa v lese stretnú aj štyridsiati hubári. „Je to hotová invázia. Každý si odnesie po tristo dubákov a vždy mi vyzbierajú tie, ktoré som tam nechal, aby ešte vyrástli.“
Podľa Bačíka sa lepšie hubárči s kamarátmi, a tak mu často robí spoločnosť bratranec alebo kamarát Milan Hertl, ktorý našiel nedávno obrovský dubák. „Nie je to kilový hríb, ale má veľmi peknú stavbu,“ vysvetľuje Hertl, ktorý svoj dubák nazval Krtkov domček. Ak je dubák zdravý, pokojne vraj dokáže narásť aj do kilovej veľkosti. Dubáky sú podľa odborníka najlepšie na cibuľke s vajíčkom, no najobľúbenejší hríb všetkých hubárov je vraj svákovka čiže muchotrávka červenkastá. „Tá je najlepšia osmažená na masti a posypaná rascou a korením,“ zdôraznil.