Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Medovník má najprv potešiť srdce, potom oko a až nakoniec žalúdok

Tvrdí to Trenčianka Mária Muráriková, ktorá sa venuje pečeniu medovníkov dvadsaťsedem rokov. Po vyštudovaní špeciálnej školy, ako učiteľka medovníkových výrobkov, odovzdáva svoje vedomosti ďalej. Už dva roky sa zúčastňuje so svojimi medovníkovými umelecký

mi dielami svetových súťaží. Patrí medzi najlepších medovnikárov na svete.

Všetko začalo na Vianoce
Odjakživa inklinovala k ručným prácam. Ako novomanželka túžila mať na Vianoce vyvoňaný byt, skúsila upiecť medovníky. „Neboli to medovníky ako dnes. Bolo to všetko možné, len nie srdiečko alebo koník,“ spomína. Keď sa jej žiačky na kurzoch pýtajú, kto ju naučil tak pekne zdobiť, vždy odpovedá, že núdza. „Všetko sa mi v rúre znetvorilo, a tak som sa to musela naučiť dozdobiť,“ vysvetlila.

Skryť Vypnúť reklamu

Zo začiatku si zdobila medovníkmi iba príbytok, no keď sa jej medovníky začali páčiť aj rodine a známym, začala sa im venovať viac. „Keď sme šli gratulovať a chceli sme originálny darček, tak som si sadla a tvorila.“

Učiteľka medovníkov
Oveľa neskôr, keď mala už tri malé deti, oslovili ju, či nechce robiť učiteľku medových výrobkov. „Nikdy som nepočula, že by sa pečenie a zdobenie medovníka dalo učiť, tak som si zistila všetky informácie,“ spomína. Prihlásila sa na školu v Kráľovej pri Senci a okrem maturity na odevnej priemysloveke si spravila druhú z učenia medovníkových výrobkov. Keďže škola patrila pod zväz včelárov, popri pečení medovníkov sa Mária Muráriková naučila aj o chorobách včiel, o vlastnostiach medu i veľa o včelárstve. „Nič nie je zbytočné a v tejto oblasti ma skutočne žiadna otázka neprekvapí.“ Medovnikárstvo teraz učí externe na rôznych stredných školách, najmä hotelových, ktoré majú v učebných osnovách ako jednu z tém medovník. Popri tom organizuje aj rôzne kurzy po okolitých dedinách.

Skryť Vypnúť reklamu

Základom je med
Vyskúšala viac ako päťdesiat receptov a za roky pilovania si našla ten svoj. „Žiaden recept nie je zlý, každý je niečím iný,“ vysvetlila. Správna gazdinka by, podľa Murárikovej, nemala zabudnúť, že základom je láska k medovníkom a kvalitné suroviny. Primárnou vstupnou surovinou je med. Nezáleží pri tom, či je horský alebo kvetový. „Keď ho upečiem na 250 stupňov, vyženiem z neho všetky enzýmy. Med má fantastické vlastnosti za surova. Pri pečení je iba sladidlom, ktoré sa však nedá ničím nahradiť,“ uviedla. Dôležité je aj čerstvo zomleté korenie. „Medovník nie je na obrovské konzumovanie. Najprv má potešiť srdce, potom oko a až nakoniec žalúdok,“ upresnila. V každom recepte by mala byť podľa medovnikárky jedna tretina množstva múky med.

Skryť Vypnúť reklamu

Každý medovník je tvrdý
Podľa Murárikovej je každý medovník po upečení tvrdý. Spôsobujú to vraj med s cukrom. Vlhkosť, ktorú medovník pri pečení stratil, sa mu však dá vrátiť. „Med nasáva vlhkosť zo vzduchu, a tak, keď máme v medovníku viac medu, skôr nám zmäkne,“ vysvetlila. Práve preto gazdinky často dávajú tvrdé medovníky do uzavretej nádoby s kusom chleba alebo jablka, alebo cez dózu prehodia vlhký uterák s igelitom. „Z nich med v medovníku nasaje vlhkosť a medovníky zostanú mäkké,“ vysvetlila.

Medovník ako umenie
Za roky nazbierala skúsenosti a začala tvoriť stále náročnejšie výtvory, s ktorými obsadzuje prvé miesta na svetových súťažiach. V novembri minulého roku sa zúčastnila svetovej súťaže v Luxemburgu World Cup Culinaria, ktorá sa koná každé štyri roky. Vo svojej kategórii sa umiestnila na druhej priečke.

V Hradci Králové sa 19. apríla konala národná prehliadka cukrárov a pekárov s medzinárodnou účasťou, ktorej sa Mária Muráriková zúčastnila ako hosť i súťažiaci. Medzi dvesto súťažiacimi sa vraj bolo skutočne na čo pozerať a v jej kategórii bola obrovská konkurencia. Súťažilo sa v troch kategóriách a to kuchár, cukrár a artistika. V artistike sa predstavili popri medovnikároch aj umelci vyrezávajúci do ľadu, ovocia, marcipánu či čokolády. „Môj medovník je síce jedlý, no nie je určený na priamu konzumáciu, skôr na dekoráciu,“ upresnila.

Šesťčlenná komisia prideľovala spontánne body za estetiku, využiteľnosť, správnu technológiu či vôňu. „Nesmú byť použité žiadne iné ako jedlé materiály. Ak má komisia podozrenie, že boli použité iné látky ako napríklad drevo, igelit alebo papier, môže do medovníku pichnúť a overiť si to,“ vysvetlila. Po sčítaní bodov získala zlatú medailu a umiestnila sa tak pred českými favoritkami z Pardubíc, čo ju veľmi potešilo. Svoje medovníky by rada predstavila aj na olympiáde, ktorá sa koná o niekoľko mesiacov.

Medovník vydrží roky
Svoje posledné dielo In vino veritas tvorila Mária Muráriková päťdesiat hodín čistého času. „Najskôr si hľadám námet, potom si spravím nákres. Čas si rátam, iba keď sedím a pracujem.“ I keď sú jej medovníkové diela určené iba na vystavovanie a nie na konzumáciu, na surovinách v žiadnom prípade nešetrí. „Na medovníku sa nedá šetriť. Každý kúsok chutí presne tak isto ako moje iné medovníky,“ tvrdí. Keďže medovník má podstatný podiel medu a ten má úžasné konzervačné schopnosti, vydrží konzumovateľný aj niekoľko rokov. „Nanajvýš sa do neho dostanú mole, pretože je to prírodný materiál,“ upresnila. Raritou je podľa nej betlehem, ktorý vyrobila pred trinástimi rokmi svokre. Dávala si veľký pozor, nikomu nedovolila zjesť ho. „Tieto Vianoce som ho skúšala a je ešte stále mäkký.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 933
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 934
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 644
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 435
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 685
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 574
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 288
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 230
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 211
  10. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 067
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

FOTO: Slnečné popoludnie na zamrznutej Brezine

Pozrite sa, ako príroda čarovala na trenčianskej Brezine.

Dva objekty v areáli bývalej Meriny vyhlásili za kultúrnu pamiatku

Rozhodnutie pamiatkarov nie je právoplatné. Vo veci je možné sa odvolať.

Merina v minulosti zamestnávala tisíce ľudí. Záber z roku 2008.

Požiar rodinného domu hasilo 21 profesionálnych a dobrovoľných hasičov

Požiar zasiahol časť druhého podlažia a strechu rodinného domu.

PCR testy odhalili minulý týždeň v TSK 1574 osôb infikovaných koronavírusom

Na Slovensku malo v minulom týždni pozitívny PCR test 15 316 osôb. Najviac pozitívne testovaných (2888) bolo v Nitrianskom, najmenej (1057) v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

Prievidza sa pripravuje na skríningové testovanie

Mesto počas víkendu predbežne plánuje vytvoriť 25 odberných miest. V článku nájdete ich zoznam.

Už ste čítali?