spolu s ďalšími nadšencami z obce. Od rána vyrábali viacerí mäsiari z obce a šikovní chlapi z dediny pod vedením majstra mäsiara Viliama Hodulíka na obecnom dvore tradičné zabíjačkové dobroty.
Pripravovali sa klobásy, jaternice, tlačenka, kaša, fašírka, oškvarky, zabíjačková kapusta. „Kto chcel, prišiel a nielen sa díval, ale i pomáhal. A zabíjačkové špeciality mohli všetci ochutnávať priamo na zabíjačke. V sále kultúrneho domu od 10. h pripravovali zase chocholnianske ženy iné dobroty. Gazdiné miesili cesto a smažili rôzne druhy fašiangových šišiek a fániek podľa vlastných receptov. Chutné výrobky mohli návštevníci ihneď aj ochutnať a získať recepty na ich výrobu a ešte im aj vysvetlili ako postupovať, aby boli šišky a fánky, čo najlepšie. K šiškám podávali čaj i s rumom alebo meltovú kávu. Popoludní chodili po obci na koči obecný bubeník aj s harmonikárom a pozývali občanov na obecnú zabíjačku, fašiangovú zábavu a pochovávanie basy. Večer začala fašiangová zábava. Do kultúrneho domu zavítali tradičné fašiangové maškary. Po skončení fašiangovej veselice, polhodinu pred polnocou, sa prítomní v sále na „smútočnom obrade“ rozlúčili s končiacim sa fašiangom pochovaním basy. O polnoci sa veselica ukončila a začal sa štyridsaťdňový pôst, ktorý sa skončí až na Bielu sobotu pred Veľkou nocou.
Autor: Blanka Hlavandová