„Typické bolo, že sa na ražne nastrkovala slanina, klobáska, údené mäsko a do košíčkov sa zbierali vajíčka na praženicu,“ vysvetľuje Viera Feriancová, riaditeľka Myjavského osvetového strediska. Gazdinú vždy chlapci na dvore vytancovali, aby ju celý rok nohy poslúchali a mohla bez problémov pracovať. V tejto tradícii pokračovali Myjavčania aj tento rok. Folklórna skupina Kýčer, Myjavské osvetové stredisko a Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc, sa rozhodli zorganizovať „Fašangy v Turej Lúke“. Po fašiangoch sa v sobotu 17. februára, začalo chodiť od Koliby na hornom konci Turej Lúky. Sprievod skončil v Gazdovskom dvore, kde gazdiná pripravila hosťom z vyzbieraných vajíčok a slaninky dobrú praženicu. Podľa Viery Feriancovej to bola pre tradičného človeka najkrajšia časť roka. „Vtedy bolo dovolené to, čo počas celého roka nie,“ hovorí riaditeľka osvetového strediska. Podľa nej to bolo obdobie zábavy, radosti, bohatého stolovania.
Fašiangy boli rovnako obdobím, kedy sa mladí mohli brať. Svadba bola povolená len vtedy a ak to mladý pár nestihol, musel na svoj veľký deň čakať celý rok. „Kto sa počas fašiangov nezabával a nejedol tak, že mu tiekla bravčová masť po ústach, ten mal nasledujúci rok málo hojnosti,“ pokračuje. V tradičnej fašiangovej strave je všetko pražené. Šišky, fánky a takzvané božie milosti má každá dobrá gazdiná v Myjave pripravené pre svojich hostí aj dnes. Samozrejme nemôže chýbať domáca pálenôčka. Podľa počasia sa dodnes podáva buď varená, alebo surová. Tento rok sa tradičnú kultúru rozhodlo osvetové stredisko oživiť priamo na gazdovskom dvore „Fašangovým desatbojom o krála fašangu“. Podľa Feriancovej ide o podujatie pre aktívneho diváka. „Folklórna skupina Kýčer z Turej lúky, pozvala folkloristov myjavského regiónu, aby sa zapojili do sprievodu a potom aj do súťaže. Pripojiť sa k nim mohol skutočne každý,“ vysvetľuje Viera Feriancová. Na fašiangoch ide o zábavu, jedlo a pitie. Nultý ročník „desatboja“ je pokračovanie toho, čo na Myjavu neodmysliteľne patrí.