o mäsa bude zadarmo.
Bravčové mäso sa zatiaľ kontroluje iba na oficiálnych bitúnkoch. Od prvého februára budú veterinári kontrolovať aj domáce zabíjačky. Kým nebudeme poznať výsledok kontroly, nemali by sme jesť surové mäso. Teda napríklad klobásy či údenú šunku. Výsledky majú byť známe ešte v ten istý deň. Prísne opatrenia zaviedli najmä kvôli ochrane zdravia.
V našom kraji je domáca zabíjačka viac než populárna. Spája sa s ňou stretnutie s rodinou, priateľmi. Nariadením prítomnosti veterinára sa s rodinnej akcie stáva komplikovaná záležitosť. Čitatelia Trenčianskych novín sa v názoroch na nové nariadenie takmer zhodujú. Igor Chlebík z Myjavy tvrdí, že prítomnosť veterinárov na zabíjačkách je len ďalšia byrokracia, obťažovanie občanov Slovenska a vyťahovanie peňazí z ich vreciek. „Veľmi ma tiež mrzí, že táto byrokracia sa nevymyslela v Bruseli, ale môžu za ňu príliš horliví ľudia na Slovensku, ktorí pravdepodobne žiadnu domácu zabíjačku nezažili,“ dodáva Myjavčan. Podobný názor má aj Andrea Kopuncová z Nového Mesta nad Váhom, ktorá tvrdí, že je otázne, či je nariadenie skutočne prevenciou pred poškodením ľudského zdravia, alebo ďalším druhom byrokracie v našom štáte. Novomešťanka Mária Plašienková si myslí, že je veľká pravdepodobnosť obchádzania podobných nariadení. „Zverolekári si tak budú mať možnosť zarobiť peniaze pomimo,“ dodáva.