Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Myjavská „zakáľačka“

Zabíjačkám zďaleka neodzvonilo. Myjava a okolie je preslávená rodinnými „zakáľačkami“ na dvoroch rodinných domov. Alžbeta Belanská z Myjavy si na tradičnú „zakáľačku“ spomína s radosťou. Neváhala sa o zážitky a spomienky s nami podeliť.

Prasiatko sa chovalo v rodinách na gazdovskom dvore. Poväčšinou sa zabíjačka robila pred Vianocami, alebo medzi sviatkami. „Zakáľačka“ sa plánovala vždy na chladné mesiace, pretože zabíjačkové špeciality sú málo trvanlivé. V chladných mesiacoch sa ľudia snažili uskutočniť aj svadby, aby nemali vďaka teplému počasiu viac škody ako osohu. Ďalším veľkým dôvodom bola vraj práca. Od jari do jesene ľudia pracovali na poliach a statkoch, preto si takéto príjemnejšie činnosti nechávali na chladnejšie mesiace. Počas zimy mohli oddychovať a hodovať. Na zabíjačku sa pozývala blízka rodina, ktorá, pochopiteľne, pomáhala. Kedysi sa robili len základné výrobky ako jaterničky a klobásky. Mäso sa nasolilo do sudov, a tak ostávalo štyri až päť týždňov. Potom sa údilo. Udiareň mali ľudia priamo v komíne. Šunka a slaninka sa tak mohla konzumovať počas celého roka, pokiaľ vydržala až do ďalšej zabíjačky. Po tom, ako sa spravila základná robota, prizvali sa k zabíjačke susedia a známi a hodovalo sa. Podávala sa kapustnica, zabíjačková kaša, pečené mäsko so zemiakmi. Na oškvarkoch si všetci pochutnali až na druhý deň, pretože slaninka sa pripravovala tradične až doobeda druhého dňa. Po vytopení slaninky, keď už bolo všetko pripravené, sa roznášala takzvaná „karminá“, teda výslužka. Obľúbená tlačenka sa roznášala tiež, jej výroba sa ale líšila od tej dnešnej. Namiesto vreciek sa zmes naliala do vypratého žalúdka a dala sa na chvíľu poúdiť. Myjavčania majú špeciálny recept aj na výrobu klobások. Do mäska totiž okrem soli a kmínu zamiešajú aj štamprlík slivovice. Všetko sa to nadievalo do vyčistených črievok. Do hrubých čriev sa naopak tlačili „jelítka“. Črevá ženy najskôr prevrátili na opačnú stranu a potom dve hodiny na drevených korýtkach umývali. Črevo bolo pripravené vtedy, keď sa už nešmýkalo mastnotou, ale v rukách vŕzgalo čistotou. Počas zabíjačkového aktu, keď sa robilo vo dvoroch, sa poväčšinou popíjalo hriate. Gazdiná upálila karamel, zmiešala ho s trošičkou vody a jabĺčkovicou. Rovnako dobre chutilo aj takzvané medové, ktoré vzniklo pridaním medu do tvrdého zohriateho alkoholu. Dnešná zabíjačka sa líši od tradičnej „zakáľačky“ akurát zhotovovaním viacerých výrobkov. Kedysi sa nevyrábala napríklad paštéta. Na osladenie večera ženy piekli kysnuté koláčiky, makové záviny a šišky, ku ktorým sa pila meltová káva. Varili bylinkový čaj z lipového kvetu. Pivo a víno sa nezvyklo popíjať. Myjavčania boli verní domácemu pálenému produktu z vlastných záhradiek.

Skryť Vypnúť reklamu

Vzdialeným pozostatkom týchto zvykov je posielanie zabíjačkovej výslužky priateľom a známym. Tým sa ako dar dáva kus mäsa, jaternice, tlačenka alebo iné produkty. Keďže tieto výslužky kedysi putovali väčšinou na odplatu ďalej k susedom, „zakáľačky“ sa robili v každom dome inokedy. Tak sa všetci na dedine, či v meste vystriedali a po celý rok do sýta najedli.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 970
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 211
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 960
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 788
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 544
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 109
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 587
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 181
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 121
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 897
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Po diaľnici uháňal rýchlosťou 207 kilometrov za hodinu, zinkasoval 800-eurovú pokutu

Trenčianski diaľniční policajti dnes popoludní namerali na diaľnici D1 v katastri mesta Ilava 43-ročného vodiča osobného motorového vozidla, ktorý prekročil maximálnu povolenú

ilustračné foto

V septembri klesla nezamestnanosť vo všetkých okresoch Trenčianskeho kraja

Úrady práce v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) evidovali koncom septembra 17.642 uchádzačov o zamestnanie. Ich počet medzimesačne klesol o 902.

Ambulantní lekári žiadajú lepšie informácie

Zväz ambulantných lekárov vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zjednotili pravidlá a informovali verejnosť.

ilustračná foto

AKTUÁLNE: Pribudlo 705 nakazených v Trenčianskom kraji 41

Z ochorenia sa zotavilo ďalších 468 ľudíLaboratóriá v pondelok otestovali 5 946 vzoriek. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 23 298.

ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?