Tento ročník sa tešil obzvlášť hojnej účasti, kedy si pomeralo sily jedenásť lekvárov a desať kapúst.
V úvode všetkých prítomných poinformovala o správnom nakladaní kyslej kapusty Anna Riecka. Bývalá učiteľka potravinárskeho učilišťa je taktiež zanietenou záhradkárkou a prezradila viacero zlepšovacích návrhov. Popri vysokému obsahu živín v hlúbe, ktorý sa častokrát vyhadzuje, upozornila aj na nevýhody odlievania prebytočnej vody z natlačenej kapusty. „Vyliata voda v sebe obsahuje aj soľ, ktorá môže kapuste chýbať a spôsobiť, že zmäkne,“ vysvetlila. Podľa jej slov je taktiež zbytočné pridávať do kapusty chlieb. „Voľakedy bol chlieb z ražnej múky a tá spôsobovala mliečne kvasenie. Dnes sa múka spracováva iným spôsobom a spôsobuje iba škodlivé alkoholové kvasenie,“ upresnila. Viaceré informácie padli na úrodnú pôdu, no všetkým sa najviac pozdával originálny spôsob zaťažovania kapusty. „Kapustu si nakladám do štvorlitrových pohárov a na vrch položím vrecko naplnené vodou,“ uviedla Riecka, podľa ktorej sa voda v sáčku prispôsobí a zakryje tak celý povrch kapusty.
Po starostlivom ochutnávaní všetkých prinesených kapúst, ktoré boli označené iba číslami vyhralo s prehľadom „dielo“ Lýdie Tupej, ktorá si odniesla prekvapivo aj prvenstvo za najlepší lekvár. Jej kapusta neobsahuje nič jedinečné. Je v nej tradične kmín, korenie, bobkový list, medzi každú vrstvu dáva viacero jabĺk a vraj najlepšie sú plánky jonatánky. Jej šípkový lekvár si získal množstvo priaznivcov, ktorí ocenili najmä množstvo práce, ktorú s jeho prípravou mala. „Tri dni sme čistili šípky. Potom sa museli na 48 hodín namočiť, následne do mäkka variť. Po prepasírovaní cez sítko sa musel lekvár s cukrom opäť celý deň variť,“ vysvetlila.
Keďže minuloročná víťazka Ľubica Ostrovská musela tento rok priniesť na ochutnávku kyslú kapustu aj s klobásou, podobná úloha čaká na budúci aj na Lýdiu Tupú. Tá, keďže je autorkou aj najlepšieho lekvára, bude musieť okrem kapusty napiecť.