Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Vyhýbajte sa majonézam a zákuskom

Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie, ktorého prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina.

Infekcia sa podľa pracovníčky regionálneho úradu verejného zdravotníctva Anny Dernešovej prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, a to najmä mäso, vajcia a výrobky z nich.

Prejavy nákazy sa podľa Dernešovej dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. „Z nich sú najčastejšie majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, mäsové výrobky či iné vaječné jedlá.“ Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby, uviedla. Priebeh ochorenia môže byť podľa slov Dernešovej vážny hlavne u detí a starších pacientov, čo súvisí s veľkou stratou tekutín.

Skryť Vypnúť reklamu

Salmonelózy sú u nás veľkým problémom a majú typický sezónny charakter s maximom chorobnosti v letných mesiacoch. Ročne podľa Dernešovej ochorejú tisíce ľudí, všetky vekové skupiny obyvateľov, najčastejšími pacientmi sú však predškolské deti a starí ľudia, ktorých organizmus nie je taký odolný, pričom najvyššia chorobnosť je u detí do jedného roku života.

Podľa pracovníčky RÚVZ v Trenčíne je pri predchádzaní nákaze dôležité kupovať mäso a vajcia iba v povolených predajniach, kde sú uskladnené v chladiacich zariadeniach. „Salmonely sa rozmnožujú pri teplotách od desať do šesťdesiat stupňov, preto treba suroviny skladovať v chladničke.“ Dernešová neodporúča umývať surové vajcia, lebo pórmi v škrupine sa môže salmonela zaniesť z povrchu do vnútra vajca.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri manipulácii so surovým mäsom a surovými vajcami treba dbať na zvýšenú hygienu. „Pracovné miesto i nádoby treba dôkladne poumývať teplou vodou a prostriedkom na umývanie riadu, pričom po práci si treba dôkladne umyť ruky, čím sa zabráni prenosu znečistenia hotových jedál,“ zdôraznila.

Na zneškodnenie salmonel je potrebné vajce variť vo vode, ktorá má šesťdesiat stupňov dvanásť minút a pri tepelnom spracovaní mäsa sa musí táto teplota dosiahnuť v jeho celom objeme, uviedla. Z majonéz je podľa Dernešovej vhodné používať iba priemyselne vyrobenú. „Hotové jedlá treba skladovať pri teplote do desať stupňov a pred podávaním zohriať až na deväťdesiat.“

Pri zabránení rozmnožovaniu salmonel podľa Dernešovej výrazne pomáha čisté kuchynské náradie a zabraňovanie styku medzi surovými a uvarenými potravinami. Treba však dbať aj na dodržiavanie osobnej hygieny a počas letných mesiacov sa radšej vyhýbať konzumácii krémových zákuskov, ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 479
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 037
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 471
  4. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 13 779
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 611
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 720
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 091
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 987
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 946
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 538
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

V septembri klesla nezamestnanosť vo všetkých okresoch Trenčianskeho kraja

Úrady práce v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) evidovali koncom septembra 17.642 uchádzačov o zamestnanie. Ich počet medzimesačne klesol o 902.

Ambulantní lekári žiadajú lepšie informácie

Zväz ambulantných lekárov vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zjednotili pravidlá a informovali verejnosť.

ilustračná foto

AKTUÁLNE: Pribudlo 705 nakazených v Trenčianskom kraji 41

Z ochorenia sa zotavilo ďalších 468 ľudíLaboratóriá v pondelok otestovali 5 946 vzoriek. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 23 298.

ilustračné foto

V Trenčianskom kraji sčítali do konca septembra takmer polovicu domov a bytov

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sčítali pracovníci štatistického úradu do konca septembra takmer polovicu domov a bytov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Už ste čítali?