Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Vyhýbajte sa majonézam a zákuskom

Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie, ktorého prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina.

Infekcia sa podľa pracovníčky regionálneho úradu verejného zdravotníctva Anny Dernešovej prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, a to najmä mäso, vajcia a výrobky z nich.

Prejavy nákazy sa podľa Dernešovej dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. „Z nich sú najčastejšie majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, mäsové výrobky či iné vaječné jedlá.“ Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby, uviedla. Priebeh ochorenia môže byť podľa slov Dernešovej vážny hlavne u detí a starších pacientov, čo súvisí s veľkou stratou tekutín.

Skryť Vypnúť reklamu

Salmonelózy sú u nás veľkým problémom a majú typický sezónny charakter s maximom chorobnosti v letných mesiacoch. Ročne podľa Dernešovej ochorejú tisíce ľudí, všetky vekové skupiny obyvateľov, najčastejšími pacientmi sú však predškolské deti a starí ľudia, ktorých organizmus nie je taký odolný, pričom najvyššia chorobnosť je u detí do jedného roku života.

Podľa pracovníčky RÚVZ v Trenčíne je pri predchádzaní nákaze dôležité kupovať mäso a vajcia iba v povolených predajniach, kde sú uskladnené v chladiacich zariadeniach. „Salmonely sa rozmnožujú pri teplotách od desať do šesťdesiat stupňov, preto treba suroviny skladovať v chladničke.“ Dernešová neodporúča umývať surové vajcia, lebo pórmi v škrupine sa môže salmonela zaniesť z povrchu do vnútra vajca.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri manipulácii so surovým mäsom a surovými vajcami treba dbať na zvýšenú hygienu. „Pracovné miesto i nádoby treba dôkladne poumývať teplou vodou a prostriedkom na umývanie riadu, pričom po práci si treba dôkladne umyť ruky, čím sa zabráni prenosu znečistenia hotových jedál,“ zdôraznila.

Na zneškodnenie salmonel je potrebné vajce variť vo vode, ktorá má šesťdesiat stupňov dvanásť minút a pri tepelnom spracovaní mäsa sa musí táto teplota dosiahnuť v jeho celom objeme, uviedla. Z majonéz je podľa Dernešovej vhodné používať iba priemyselne vyrobenú. „Hotové jedlá treba skladovať pri teplote do desať stupňov a pred podávaním zohriať až na deväťdesiat.“

Pri zabránení rozmnožovaniu salmonel podľa Dernešovej výrazne pomáha čisté kuchynské náradie a zabraňovanie styku medzi surovými a uvarenými potravinami. Treba však dbať aj na dodržiavanie osobnej hygieny a počas letných mesiacov sa radšej vyhýbať konzumácii krémových zákuskov, ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 257
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 472
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 270
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 231
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 925
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 866
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 137
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 854
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 651
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 541
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Z celkového počtu je 45 pozitívnych osôb.

6 h

V rámci skríningu zatiaľ otestovali 8205 osôb, z toho zaznamenali 30 pozitívnych

10 h

Alma.art premieňa elektroodpad na ozdobný hmyz.

12 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

11 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

13 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

12 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Už ste čítali?