Uhynuté zvieratá sa odvážajú do kafilérie. Trenčiansky kraj je pod pôsobnosťou žilinskej a nitrianskej kafilérie. Pracovníci každodenne podľa nahlásených úmrtí zbierajú zvieracie telá. „Vždy, keď je to potrebné, skontaktujem pracovníkov kafilérie a oni si po zvieratá prídu,“ tvrdí trenčiansky veterinárny lekár Jiří Pilát.
Nitrianska kafiléria zabezpečuje menšiu časť regiónu, ale ak niekomu uhynie zviera, môže ho priniesť bezplatne. „Máme non stop službu a každý môže zviera vložiť do nádoby, umiestnenej na vrátnici,“ tvrdí riaditeľ Filo. Odpad privezený do kafilérie sa spracuje vo veľkých tlakových kotloch, kde sa varí a následne lisuje. Vyrobená mäsokostná múčka sa spaľuje v Ladcoch, v jedinej spaľovni na Slovensku.
Podľa slov riaditeľa žilinskej kafilérie Dobromíra Škuteckého občania nahlasujú uhynuté zvieratá na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá prípady hlási kafilérii. Jej pracovníci následne zbierajú zvieratá priamo po domácnostiach. „V takýchto prípadoch je poplatok osem korún za kilogram váhy, pričom pri osobnom dovoze do kafilérie zaplatia majitelia za zviera okolo päť korún,“ dodáva Škutecký.
I keď naša legislatíva zatiaľ nepozná kremáciu zvierat, aj Slováci môžu dať svoje zviera posmrtne dôstojne spáliť. Deje sa tak v spolupráci s českým zvieracím krematóriom v Brne, kde sa vďaka novele zákona vykonávajú i kremácie zvierat. Ceny kremácií sa pohybujú od váhy zvieraťa, pričom spopolnenie zvieraťa do štyroch kíl stojí vrátane vybavenia povolení na prevoz do zahraničia, prepravy, rakvy a urny niekoľko tisíc korún. Majiteľ zvieraťa si pritom môže vybrať z rôznych modelov truhiel a urien, pričom je už možné objednať si aj rakvu na uloženie tela do zeme.