Drietoma - Zakáľačky majú v obci Drietoma dávnu tradíciu, ktorá sa v rodinách dedila z otca na syna. Po vojnovom období bola v dedine fabrika na spracovanie mäsa, v ktorej boli zamestnaní miestni obyvatelia. A tak v obci bolo veľa dobrých mäsiarov.
Ako sa na správnu zabíjačku patrí, zíde sa pri nej blízka rodina, susedia a známi. Veď kto by nechcel byť pri takej významnej udalosti, pomáhať pri varení, no najmä ochutnávke zabíjačkových špecialít ako sú mozoček s cibuľou, podbradok s chlebom, jaternice, klobásy, tlačenka, kapusta či čerstvé oškvarky? Ako informovala Anna Hoštáková, dobroty sa pripravovali pod vedením mäsiara Pavla Michalca. „Že boli veľmi dobré, o tom svedčí veľké množstvo nielen miestnych obyvateľov, ale aj návštevníkov z blízkeho okolia, ktorí sa dopočuli o obecnej zabíjačke a prišli na ochutnávku. Pretože bola treskúca zima, dobre každému padol aj podávaný oldomáš, pri ktorom si pospomínali na skúsenosti i veselé zážitky zo zabíjačiek. V takejto dobrej atmosfére sa zabudlo aj na zimu. A keď prišla zahrať DH Drietomanka, nikomu sa domov ani nechcelo,“ konštatovala Hoštáková.
Tradičná zabíjačka sa konala na futbalovom ihrisku ako súčasť slovensko-českých fašiangov v obci Drietoma dňa 28. februára. Po nej fašiangy pokračovali tanečnou zábavou v kinosále. O polnoci pochovali basu.
Autor: ls