Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Potraviny máme nezávadné, no kvalita im začína chýbať

Každý z nás sa denne zastaví pri pulte s mäsovými či mliečnymi výrobkami, alebo si vyberá z všakovakých druhov ovocia a zeleniny v preplnenom supermarkete.

Nikoho ani len nenapadne, že by s dobre vyzerajúcimi potravinami nebolo niečo v poriadku. Možno aj preto, že nad zdravotnou nezávadnosťou bdie Regionálna veterinárna a potravinová správa.

Regionálna veterinárna a potravinová správa so sídlom v Trenčíne vykonáva štátnu správu pre okres Trenčín a Bánovce nad Bebravou, kde každým supermarketom, obchodíkom či skladom musí aspoň raz ročne prejsť jeden z jej inšpektorov. Tí sú odborne školení, musia poznať nové trendy v legislatíve, sortiment výrobkov a samotné výrobne poznajú častokrát lepšie, ako ich majitelia.

Skryť Vypnúť reklamu

Súčasná situácia je uspokojivá

Podľa riaditeľky Oľgy Rehákovej je súčasná situácia hlavne v mliekarňach a v mäsových výrobniach, kde sa nachádza najviac možných rizík, uspokojivá. Nepriaznivá situácia v minulosti podľa nej vychádzala zo skutočnosti, že výroba sa uskutočňovala v nevyhovujúcich priestorov, ktoré boli staré a ich obmedzené priestory neponúkali možnosť efektívne predchádzať zdravotným rizikám. Budovy, ktoré boli určené zvl. na výrobu párkov, salám či šuniek boli veľmi namáhané ťažkou technikou, používaním chemikálií a všadeprítomným dymom. „V dnešnej dobe sa všetko blýska, vonia, je vykachličkované a čisté,“ prezrádza Oľga Reháková. Situácia v hygiene výrobní sa na Slovensku začala meniť v 90-tych rokoch a podľa slov riaditeľky regionálnej veterinárnej a potravinovej správy ich stálo veľa síl zmeniť vtedajšie podmienky a tiež myslenie prevádzkovateľov odmietajúcich zmenu. „Museli sme ich presvedčiť, že nemalé investície z ich strany im umožnia pracovať lepšie a kvalitnejšie,“ vraví riaditeľka. Po rokoch inšpekcií, sankcií i pokút sa podarilo docieliť stav, ktorý je veľmi dobre prepracovaný, minimálne tak ako v iných štátoch EÚ. „Všetko má svoj poriadok, chyby sa vyskytujú iba ojedinele. V prípade ich zistení postupujeme odborne, ale pritom nekompromisne. Snažíme sa v plnej miere uplatňovať potravinové právo v praxi, ktorého cieľom je bezpečnosť potravín a tým aj snaha o vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa ,“ tvrdí Oľga Reháková. Odborní pracovníci kontrolujú nielen hygienu výrobných a skladových priestorov, ale aj suroviny, finálne produkty a tiež rozsiahlu dokumentáciu súvisiacu s výrobou. Postupným presadzovaním požiadaviek, vzájomným riešením problémov, zásadnými investíciami prevádzkovateľov, je dnes situácia v trenčianskom regióne taká, že potraviny sú vyrábané buď v úplne nových komplexoch alebo v zrekonštruovaných prevádzkach, ktoré spĺňajú všetky európske normy.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmena k lepšiemu?

S premenou na ukážkové stavby odeté do sterilných kachličiek a nereze sa udiala ale aj iná, nie až taká úžasná zmena. V dnešnej modernej dobe dbajúcej na kontrolu každého centimetra prevádzky či skladu už je to zložitejšie s kvalitou predávaných výrobkov. Voľakedy boli pravidlá iné. Síce výrobne neboli sterilné a ligotavé, ale mäsové výrobky boli skutočne mäsové. „Keď sme si voľakedy kúpili Spišské párky v Bratislave, boli také isté ako tie v Košiciach. Tam platila jednotná receptúra, ktorá musela spĺňať normy kvality,“ prezrádza vedúci hygieny potravín rastlinného pôvodu Ján Šiko. Podľa neho sa kvalita postupne posúvala do úzadia s tým, že trh si vyberie sám. Dnes je to tak, že si každý výrobca vypracuje vlastnú receptúru obsahujúcu u výrobkov jedného druhu iný podiel mäsa, výrobok je zdravotne bezpečný, avšak o kvalite je ťažko hovoriť.

Skryť Vypnúť reklamu

Nuž, doba sa skutočne zmenila. Dnes môžeme vďaka prechodu na európske normy konzumovať zdravotne nezávadné mäsové výrobky, ktoré nie sú až tak veľmi z mäsa. A tu asi dozrel čas pre prevádzkovateľov, ktorí sa dokázali úspešne „popasovať “ s problémami stavieb, s nákupom progresívnych technologických zariadení, so zavádzaním nových pracovných postupov, aby svoje sily teraz sústredili na oblasť kvality, ktorá už začína byť pre spotrebiteľa viac ako zaujímavá.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 751
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 482
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 10 930
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 944
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 560
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 737
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 504
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 486
  9. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 364
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 339
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Cesty na Slovensku sú zjazdné, pozor však treba dať na hmlu a poľadovicu

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné.

Ilustračné foto.

Odberné miesta v Trenčianskom kraji (+Celoplošné testovanie)

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Trenčianskom kraji.

ilustračné foto

Počet nehôd na krajských cestách v roku 2020 klesol, zomrelo pri nich 26 ľudí

Nehodovosť na cestách Trenčianskeho kraja v minulom roku rapídne klesla.

Nehoda sa stala pri železničnom priecestí medzi Kalnou nad Hronom a Veľkým Ďurom.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?