Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Potraviny máme nezávadné, no kvalita im začína chýbať

Každý z nás sa denne zastaví pri pulte s mäsovými či mliečnymi výrobkami, alebo si vyberá z všakovakých druhov ovocia a zeleniny v preplnenom supermarkete.

Nikoho ani len nenapadne, že by s dobre vyzerajúcimi potravinami nebolo niečo v poriadku. Možno aj preto, že nad zdravotnou nezávadnosťou bdie Regionálna veterinárna a potravinová správa.

Regionálna veterinárna a potravinová správa so sídlom v Trenčíne vykonáva štátnu správu pre okres Trenčín a Bánovce nad Bebravou, kde každým supermarketom, obchodíkom či skladom musí aspoň raz ročne prejsť jeden z jej inšpektorov. Tí sú odborne školení, musia poznať nové trendy v legislatíve, sortiment výrobkov a samotné výrobne poznajú častokrát lepšie, ako ich majitelia.

Skryť Vypnúť reklamu

Súčasná situácia je uspokojivá

Podľa riaditeľky Oľgy Rehákovej je súčasná situácia hlavne v mliekarňach a v mäsových výrobniach, kde sa nachádza najviac možných rizík, uspokojivá. Nepriaznivá situácia v minulosti podľa nej vychádzala zo skutočnosti, že výroba sa uskutočňovala v nevyhovujúcich priestorov, ktoré boli staré a ich obmedzené priestory neponúkali možnosť efektívne predchádzať zdravotným rizikám. Budovy, ktoré boli určené zvl. na výrobu párkov, salám či šuniek boli veľmi namáhané ťažkou technikou, používaním chemikálií a všadeprítomným dymom. „V dnešnej dobe sa všetko blýska, vonia, je vykachličkované a čisté,“ prezrádza Oľga Reháková. Situácia v hygiene výrobní sa na Slovensku začala meniť v 90-tych rokoch a podľa slov riaditeľky regionálnej veterinárnej a potravinovej správy ich stálo veľa síl zmeniť vtedajšie podmienky a tiež myslenie prevádzkovateľov odmietajúcich zmenu. „Museli sme ich presvedčiť, že nemalé investície z ich strany im umožnia pracovať lepšie a kvalitnejšie,“ vraví riaditeľka. Po rokoch inšpekcií, sankcií i pokút sa podarilo docieliť stav, ktorý je veľmi dobre prepracovaný, minimálne tak ako v iných štátoch EÚ. „Všetko má svoj poriadok, chyby sa vyskytujú iba ojedinele. V prípade ich zistení postupujeme odborne, ale pritom nekompromisne. Snažíme sa v plnej miere uplatňovať potravinové právo v praxi, ktorého cieľom je bezpečnosť potravín a tým aj snaha o vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa ,“ tvrdí Oľga Reháková. Odborní pracovníci kontrolujú nielen hygienu výrobných a skladových priestorov, ale aj suroviny, finálne produkty a tiež rozsiahlu dokumentáciu súvisiacu s výrobou. Postupným presadzovaním požiadaviek, vzájomným riešením problémov, zásadnými investíciami prevádzkovateľov, je dnes situácia v trenčianskom regióne taká, že potraviny sú vyrábané buď v úplne nových komplexoch alebo v zrekonštruovaných prevádzkach, ktoré spĺňajú všetky európske normy.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmena k lepšiemu?

S premenou na ukážkové stavby odeté do sterilných kachličiek a nereze sa udiala ale aj iná, nie až taká úžasná zmena. V dnešnej modernej dobe dbajúcej na kontrolu každého centimetra prevádzky či skladu už je to zložitejšie s kvalitou predávaných výrobkov. Voľakedy boli pravidlá iné. Síce výrobne neboli sterilné a ligotavé, ale mäsové výrobky boli skutočne mäsové. „Keď sme si voľakedy kúpili Spišské párky v Bratislave, boli také isté ako tie v Košiciach. Tam platila jednotná receptúra, ktorá musela spĺňať normy kvality,“ prezrádza vedúci hygieny potravín rastlinného pôvodu Ján Šiko. Podľa neho sa kvalita postupne posúvala do úzadia s tým, že trh si vyberie sám. Dnes je to tak, že si každý výrobca vypracuje vlastnú receptúru obsahujúcu u výrobkov jedného druhu iný podiel mäsa, výrobok je zdravotne bezpečný, avšak o kvalite je ťažko hovoriť.

Skryť Vypnúť reklamu

Nuž, doba sa skutočne zmenila. Dnes môžeme vďaka prechodu na európske normy konzumovať zdravotne nezávadné mäsové výrobky, ktoré nie sú až tak veľmi z mäsa. A tu asi dozrel čas pre prevádzkovateľov, ktorí sa dokázali úspešne „popasovať “ s problémami stavieb, s nákupom progresívnych technologických zariadení, so zavádzaním nových pracovných postupov, aby svoje sily teraz sústredili na oblasť kvality, ktorá už začína byť pre spotrebiteľa viac ako zaujímavá.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 639
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 459
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 14 288
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 676
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 913
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 115
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 024
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 580
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 485
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 316
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Na Slovensku bude od 24. októbra do 1. novembra platiť zákaz vychádzania

Výnimky tvoria cesty do práce, obchodu, lekárne či na vychádzku so psom.

Igor Matovič hovorí o nových opatreniach.

Školy budú od pondelka 26. októbra do piatka 27. novembra zatvorené

Výnimku z tohto opatrenia majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl.

Ilustračné foto.
Hokejisti HK Dukla Trenčín - ilustračná fotografia.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?