V stredoveku si pochutnávali na bobrích chvostoch, veveričkách, medvedích labách i žabích stehienkach

Návštevníci Festivalu dobovej kuchyne zjedli počas súťaže vyše tisíc stredovekých pirohov s rozmanitými a lákavými plnkami.

Stredoveký spolok rytierov Vir Fortis sídli v Banskej Štiavnici.Stredoveký spolok rytierov Vir Fortis sídli v Banskej Štiavnici. (Zdroj: Martin Šimovec)

BECKOV. Milovníci dobrej kuchyne, netradičného jedla a stredovekej histórie si 29. augusta 2024 prišli na Beckovskom hrade na svoje. Uskutočnil sa tu 2. ročník Festivalu dobovej kuchyne, počas ktorého ste mohli ochutnať zaujímavé stredoveké dobroty na rôzne spôsoby a zároveň vybrať najlepšieho šéfkuchára vojvodu Stibora.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V súťaži stredovekých kuchýň súperili v sprievode dobovej hudby Musica Ursusica štyri súťažné družstvá Via Castrum, Argenti, Vir Fortis a Ursus. Vďaka ich kulinárskym schopnostiam si množstvo divákov mohlo zamaškrtiť na stredovekých dobrotách a pochúťkach, ktoré jedávali kráľovské rodiny i poddaní. A my sme pri tom nemohli chýbať.

SkryťVypnúť reklamu

V stredoveku jedli veveričky i bobrie chvosty

Skôr ako sme sa prepracovali k stredovekým pochúťkam na rôzne spôsoby, zasvätila nás do tajov kuchyne z dávnych čias odborníčka na gastronómiu stredovekého obdobia Júlia Spustová. Práve ona je autorkou publikácie Varená a pečená história Trenčianskej stolice, v ktorej do detailu mapuje všetky taje stredovekej kuchyne.

„Mäso nechýbalo v jedálnom lístku ani v stredoveku. Kuchári najviac využívali hovädzie a bravčové mäso. Hovädzina bola pripravovaná väčšinou varená a bravčovina údená. Špecialitami boli jedlá zo srnčieho mäsa alebo mäsa bobrov.

Napísali sme Stredovekí ľudia vymenili kontaminovanú vodu za pivo a víno Čítajte 

Pochutnali si aj na bobrom chvoste, medvedích labách, žabích stehienkach, ale aj mäse veveričiek,“ prezradila Júlia Spustová. Stredovekí kuchári boli majstri svojho remesla. Dokázali variť bez zemiakov, ktoré boli v tých časoch v našich končinách ešte neznámym pojmom. „Pripravovali skvelé jedlá. Veľmi obľúbenými v jedálnom lístku boli kaše. Varili sa zo všetkého možného. Z rôznych byliniek, neobvyklými neboli ani žihľavové kaše. Na stoloch nechýbali mäsové, či mliečne kaše. Základné jedlo si dochucovali koreninami. Koreniny pripravovali z byliniek. Už v 13. a 14. storočí sa začali dovážať aj k nám drahé koreniny. Do jedál, najmä na hradoch a vo veľkých spoločnostiach na hostinách, používali často veľmi drahé ingrediencie,“ pokračovala autorka stredovekej kuchárskej knihy. Za falšovanie korenín sa udeľoval trest smrti.

SkryťVypnúť reklamu
Napísali sme Na výstavu v dome kultúry vyniesli aj rebrinový voz a unikátnu práčku Čítajte 
Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CB27K na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  2. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  3. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 10 554
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 5 823
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 939
  4. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 230
  5. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 515
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 322
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 1 842
  8. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 1 539
  1. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch!
  2. Ivan Mlynár: Robert Fico vie, že bez bubáka nie je dobráka, takže – the show must go on.
  3. David Talian: Anna Záborská a hranice spomínania v dobrom
  4. Branislav Hláčik: Nový princíp eliminácie časových paradoxov
  5. Martin Zielosko: Mission: Impossible - Posledné zúčtovanie
  6. Ján Šeďo: Okupačného zradcu Šalgoviča trafil na tribúne vajcom a šiel do basy.
  7. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi znemožnili ísť čínskou cestou.
  8. Jozef Huljak: Prečítal som si, ako oficiálne čínske médiá informovali o návšteve ministra zahraničných vecí ČĽR v Afganistane
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 85 363
  2. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 15 991
  3. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 13 732
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 681
  5. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 9 271
  6. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 8 973
  7. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 467
  8. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 5 398
  1. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi znemožnili ísť čínskou cestou.
  2. Marcel Rebro: Od „dočasného pobytu“ k denacifikácii: dejiny sa opakujú
  3. Post Bellum SK: Keď sa lámal čas a charaktery
  4. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
  5. Věra Tepličková: Maličkosti z temperamentovej poradne:Trump a Putin? Dva absolútne odlišné svety
  6. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
  7. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná.
  8. Marcel Rebro: Rusofili nás posielajú na ukrajinský front. Ideme. Už zajtra. A radi
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Polícia celkovo skontrolovala 55 rybárov.


TASR
Richard Križan (v bielom) sa rýchlo stal súčasťou základnej jedenástky AS Trenčín.

Za Trenčín nastúpil v dvoch zápasoch. AS oba vyhral.


Jakub Sedláček sa vrátil do materskej Dolnej Súče.

Niekdajší reprezentant sa vrátil do materského klubu.


Naposledy ho videli v júni.


Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu