Reštaurátorka starožitných váh: Váhy mi otvárajú svoju dušu a šepkajú príbeh

Vďaka Jane Matejičkovej starožitné váhy dostali novú šancu na druhý život.

Jana Matejičková reštauruje starožitné váhy.Jana Matejičková reštauruje starožitné váhy. (Zdroj: archív J.M.)

VEĽKÁ ČIERNA. Vyše sto rokov staré kuchynské váhy, ale aj tie o niečo mladšie. Majú svoj životný osud, skrývajú svoj tajomný príbeh a lásku, pomocou ktorej na nich pripravovali gazdinky pred mnohými rokmi presnú gramáž ingrediencií potrebných na skvelý koláčik, tortu či iné lahodné maškrty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žiaľ, mnohé z dávnych váh zomierajú zabudnuté bez povšimnutia na starých povalách, hrdzavejú a strácajú svoju vychýrenú presnosť. Vďaka Jane Matejičkovej viaceré z nich dostali novú šancu na druhý život. Skvelá reštaurátorka starodávnych kuchynských váh im dáva nové posolstvo aj v dobe digitálnych meraní gramov, dekagramov či kilogramov.

SkryťVypnúť reklamu
Napísali sme Štúr zomieral v bolestiach. Viaceré broky z osudného výstrelu sa zachovali dodnes Čítajte 

Jana Matejičková vzácne historické váhy pochádzajúce až z 19. storočia najprv rozoberie do poslednej súčiastky, zlikviduje desaťročia starú hrdzu a viaceré nátery až po kovový základ. A na záver im ponúka vďaka vlastnej výtvarnej fantázii originálnou maľbou pestrú farebnú podobu a vizáž z čias, keď kuchynské váhy slúžili od prvých dní už dávno zosnulým gazdinkám. Jankou zreštaurované váhy mnohým rodinám z celého Slovenska pripomínajú milovaných predkov, pre ktorých boli desaťročia súčasťou ich života.

Takéto váhy vďaka Jane Matejičkovej, ktorá prežívala prvé chvíľky svojho života na moravsko-slovenskej hranici v Strání, ožili znovu aj v Trenčíne, Bánovciach nad Bebravou či na Myjave. Zreštaurovanie jednej váhy jej trvá dva – tri týždne a najviac miluje finále – jej maľovanie. Hoci ju láska priviala do dedinky Veľká Čierna neďaleko Rajca, kde dnes žije a tvorí, moravsko-slovenské pomedzie dodnes miluje a rada sa sem vracia.

SkryťVypnúť reklamu
Napísali sme Kováč Oldřich Bartošek: Zaviedli ma do mučiarne i katovej miestnosti a povedali: Kompletne nám to tu zariaďte Čítajte 

Ako u vás vznikol blízky vzťah a cit k starým kuchynských váhama k ich reštaurovaniu?
Dvadsaťdva rokov som robila vedúcu v rôznych obchodoch v nadnárodných spoločnostiach. Hoci som túto prácu milovala a kontakt so zákazníkmi a ľuďmi mala veľmi rada, dnes už v obchode nerobím. V práci som bola šťastná. Ale moja maminka vážne ochorela, ostala som pri nej doma, zdravotné problémy som neskôr mala aj ja a absolvovala som dve operácie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAMUH na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 821
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 340
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 754
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 019
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 863
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 510
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Dôvodom je konanie podujatia Korzo Soblahovská.


Tréner Ivan Galád po remíze 1:1 v Zlatých Moravciach hovoril o dvoch herných tvárach Trenčína.

Emekovi by prospela zmena klubu, netajil tréner Trenčína.


2

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


zamestnanosť, nezamestnanosť, úrad práce

V okrese Bánovce nad Bebravou však počet ľudí bez práce značne narástol.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu