TRENČÍN. Na trenčianskom výstavisku sa počas veľtrhu Záhradkár predstavilo približne 180 vystavovateľov. Jednou z nosných tém podujatia bola ochrana úrody bez použitia chémie.
Záujem o ekologickejšie alternatívy medzi záhradkármi rastie. Odborník odporúča včasné prestrihávanie, postreky na prírodnej báze aj vyvýšené záhony.
Slováci idú skôr biocestou
Medzi záhradkármi, ktorí zavítali na trenčianske výstavisko, bol aj Michal Kusý z Topoľčian. Pestuje jablká, hrušky, slivky či hrozno, pričom chemický postrek aplikuje len na jar. Takýmto spôsobom sa snaží zničiť prezimujúcich škodcov.

„Keď nedám chémiu, tak v blízkosti je sad a všetko odtiaľ prelezie ku mne,“ opisuje svoju situáciu. Inak preferuje ekologickejšie alternatívy. Práve o tie majú záhradkári na Slovensku v posledných rokoch zvýšený záujem. Potvrdzujú to aj skúsenosti pestovateľského odborníka Jána Mojžiša zo Slovenského zväzu záhradkárov.
„Ako chodím po Slovensku, tak som naozaj zbadal, že ľudia idú skôr tou biocestou a snažia sa vyvarovať chémie. Keď prídem do nejakej záhradky a poviem, že tam majú nejakú chorobu či škodcov a musíme s tým niečo robiť, tak mi povedia, aby sme zabojovali, ale nie chemickou cestou,“ hovorí Mojžiš.