NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Tretiaci z novomestskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Piešťanskej ulici myslia na životné prostredie a ekológiu aj počas prípravy či popíjania kávy. Napriek tomu, že najslávnejšie časy má turecká káva už dávno za sebou, denno - denne po jej dopití ostáva na celej planéte množstvo kávového gruntu.

Ten vo väčšine prípadov končí v bežnom komunálnom odpade. Na Slovensku sa ročne takto vyprodukuje vyše 21 ton nepríjemného usadeninového odpadu. Šikovní študenti vymysleli ďalší spôsob, ako kávovú usadeninu využiť. Na 1. ročníku „Novomestského trhíku“ predstavili 25. júna ekologický podpaľovač z kávovej usadeniny a parafínu. Podpaľovače, ktoré vymysleli, nazvali kofetky.
Do podpaľovačov dali tajnú zložku
Usmiate tretiačky a tretiaci a vedľa nich množstvo podpaľovačov v tvare malých kahanov s knotmi. Každý z nich vydrží horieť takmer dvadsať minút a jeho základom je kávový grunt. Ekologický podpaľovač sa vám môže hodiť pri grilovaní, opekačkách, zapaľovaní ohňa v krboch či ako minisviečka bez akejkoľvek arómy či zápachu.
V článku sa okrem iného dočítate
- Aké majú podpaľovače využitie?
- Ako dlho vydržia horieť?
- Z čoho ich žiaci vyrábajú?
- Na čo sa kávový grunt dá ešte použiť?
„Naša trieda, spolu s pani učiteľkou Hradilekovou, sme vymysleli z kávovej usadeniny, ktorá zostáva po dopití kávy na dne hrnčeka alebo v presso stroji, ekologické podpaľovače. Zhoria úplne celé a pritom neškodia životnému prostrediu. Robili sme pokusy, či to vôbec bude horieť. Keď sme sa uistili, že sa niečo podobné môže podariť, snažili sme sa to rôznymi experimentmi vylepšiť,“ prezradil tretiak Simon Bartek.